Κοροναϊός: Οι λόγοι που η Ν.Κορέα καταγράφει πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας

Δημοσιεύτηκε στις 09/03/2020 20:44

Κοροναϊός: Οι λόγοι που η Ν.Κορέα καταγράφει πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας

Η Νότια Κορέα έχει την αρνητική διάκριση ότι υποφέρει από τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό λοιμώξεων του Covid-19 μετά την Κίνα – αλλά μπορεί να «καυχηθεί» και με τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων μεταξύ χωρών με σημαντικό αριθμό περιπτώσεων.

 

Διαφοροποιήσεις στα ποσοστά θνησιμότητας

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) στις 6 Μαρτίου, η θνησιμότητα για το Covid-19 – δηλαδή ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων διαιρούμενος με τον αριθμό των αναφερόμενων περιπτώσεων – κυμαίνεται μεταξύ 3-4%. Στη Νότια Κορέα, από 9 Μαρτίου, ο αριθμός αυτός ήταν μόλις 0,7%.

Ενώ 7,478 περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν στη Νότια Κορέα από το Κογκρέσο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (KCDC) τη Δευτέρα, μόνο 51 έχουν πεθάνει. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins, η Ιταλία έχει 7.375 υποθέσεις και 366 θανάτους, ενώ το Ιράν έχει 7161 περιπτώσεις και 237 θανάτους.

Κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του ιού, η γειτονική Κίνα χρησιμοποίησε μια στρατηγική «Μεγάλου Τείχους» για να απομονώσει ολόκληρες πόλεις. Η Νότια Κορέα μια πιο «φιλελεύθερη» τακτική καθώς ακόμη και η πιο πληγείσα πόλη της, Daegu, δεν έχει απομονωθεί. Αυτό κάνει την προφανή επιτυχία της Σεούλ στον αγώνα ενάντια στο Covid-19 ένα πιθανό σημείο αναφοράς για άλλες πληγείσες δημοκρατίες.

Γιατί είναι χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας της Κορέας από έναν ιό που έχει τρομάξει τον κόσμο; Η κυβέρνηση παραπέμπει σε ξένους δημοσιογράφους στη Σεούλ τη Δευτέρα που προσέφερε κάποιες πληροφορίες.

  • Βασικοί παράγοντες περιλαμβάνουν μια ισχυρή εθνική υγειονομική υπηρεσία.
  • Προηγούμενη εμπειρία από εστίες ιού και συναφή
  • Επιθετική εκτέλεση δοκιμών, απομόνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, πλήρως υποστηριζόμενων από το νόμο
  • Δύο περιπτώσεις καλής τύχης

 

Ενεργοποιημένα συστήματα

Η Νότια Κορέα αντέδρασε με σθένος στην κρίση, αναπτύσσοντας μια σειρά νομικών, ιατρικών, τεχνολογικών και δημόσιων προσπαθειών επικοινωνίας.

Η χώρα θα μπορούσε να ενεργήσει τόσο αποτελεσματικά λόγω σπάνιας «καλής» τύχης. Η Νότια Κορέα άλλωστε είχε την προηγούμενη εμπειρία με τον SARS και τον MERS, τον KCDC – από σύμπτωση – πραγματοποίησε μια άσκηση επιτραπέζιου ελέγχου σε μια επιδημία κοροναϊού το Δεκέμβριο του 2019.

Ως αποτέλεσμα, οι υπάλληλοι ήταν πλήρως προετοιμασμένοι όταν ο νέος κοροναϊός έπληξε το έθνος τον επόμενο μήνα. Οι δοκιμές άρχισαν στις 11 Ιανουαρίου, είπε ο Kwon. Η πρώτη μόλυνση επιβεβαιώθηκε στις 19 Ιανουαρίου.

Οι τηλεφωνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, τα κέντρα δοκιμής κίνησης και οι θερμικές κάμερες – βρίσκονται εγκατεστημένα σε κτίρια και δημόσιους χώρους για να ανιχνεύσουν πυρετό, γρήγορα ήρθαν online.

Η Νότια Κορέα έχει αναλάβει περίπου 190.000 δοκιμές μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή KCDC Kwon Jun-woo και έχει την ικανότητα να αναλάβει 20.000 την ημέρα. Οι χρόνοι επαναφοράς είναι 6-24 ώρες.

Οι δοκιμές είναι εξαιρετικά προσιτές. «Το κιτ δοκιμής είναι περίπου $ 130, και περίπου το ήμισυ καλύπτεται από ασφάλιση το άλλο μισό από το άτομο», δήλωσε ο Kwon. Όσοι βγούν θετικοί κάνουν τη δοκιμή δωρεάν «Έτσι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ύποπτες περιπτώσεις να κρύψουν τα συμπτώματά τους», είπε.

Τα ειδικά κέντρα και τα νοσοκομεία συγκεντρώνουν εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό, διατηρώντας παράλληλα τον ιό εκτός τακτικών νοσοκομείων. Ένα σύστημα ταξινόμησης εξασφαλίζει ότι μόνο άτομα με σοβαρά συμπτώματα γίνονται δεκτά σε οξυγονωμένους θαλάμους χαμηλής πίεσης. Η καραντίνα στο σπίτι με πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές χρησιμοποιείται ευρέως.

Πηγή: asiatimes.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook