Κοροναϊός : Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Χουμπέι «απομάκρυναν» δύο αξιωματούχους
Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, στην κεντρική Κίνα, η οποία αποδείχθηκε πως είναι το «σημείο μηδέν» της επιδημίας του νέου κοροναϊού, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η απόφαση αυτή πάρθηκε έπειτα από τις επικρίσεις της κοινής γνώμης για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την κρίση του κοροναϊού.
Καθυστερημένη αντίδραση
Έντονος θυμός υπάρχει εδώ και μερικές εβδομάδες καθώς οι αρχές κατηγορούνται από μεγάλο μέρος των πολιτών ότι καθυστέρησαν να αντιδράσουν όταν διαπιστώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας.
Η δυσαρέσκεια που υπήρχε αρχικά μετατράπηκε σε οργή μετά τον θάνατο την Παρασκευή του 34χρονου Λι Γουενλιάνγκ, ένας από τους πρώτους γιατρούς που προειδοποίησαν για τον βαθμό κρισιμότητας της κατάστασης. Μετά την επίπληξή του από την αστυνομία, η οποία τον κατηγόρησε για διάδοση φημών, μολύνθηκε και ο ίδιος από τον νέο κοροναϊό.
Ο Ζανγκ Τζιν, βασικός υπεύθυνος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Επαρχιακή Επιτροπή Υγείας, και η Λιου Γινγκζί, η διευθύντρια, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους με απόφαση της μόνιμης επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Χουμπέι, μετέδωσε το CCTV.
Η απόφαση αυτή δείχνει να αποσκοπεί να πέσουν οι τόνοι καθώς η κοινή γνώμη ζητούσε την απόλυσή τους μετά τον θάνατο του Λι Ουενλιάνγκ. Ο οφθαλμίατρος αυτός θεωρήθηκε εθνικός ήρωας έναντι των τοπικών αξιωματούχων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επεδίωξαν να αποσιωπήσουν τις αποκαλύψεις του.
Ένας πρώην αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής (υπουργείο) Υγείας, ο Ουάνγκ Χεσένγκ, θα αντικαταστήσει τους δύο αξιωματούχους που απομακρύνθηκαν.
Χουμπέι : Το κέντρο της επιδημίας
Η Χουμπέι είναι το κέντρο της επιδημίας, με μεγάλη διαφορά από τις άλλες περιοχές της Κίνας και το εξωτερικό: εκεί έχει καταγραφεί το 96% των άνω των χιλίων θανάτων από τον νέο κοροναϊό μέχρι στιγμής και το 74% των κρουσμάτων.
Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό έχει ξεπεράσει αυτόν του SARS (Οξύ Σοβαρό Αναπνευστικό Σύνδρομο), το οποίο προκάλεσε πλήγμα στη χώρα το 2002-2003 και στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.