Κοροναϊός: Ο πλανήτης σχεδιάζει την επόμενη μέρα, ενώ ο ιός καραδοκεί
Ο κοροναϊός μαίνεται στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, όμως υπό την πίεση της διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης αλλά και την κούραση των πολιτών με το lockdown, πολλές χώρες ετοιμάζουν το σχέδιό τους για την επόμενη μέρα.
Ακόμα και οι ΗΠΑ, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους στον πλανήτη, είναι έτοιμες για επανεκκίνηση της οικονομίας από τις αρχές του Μαΐου.
Πάντως, με σχεδόν 151.000 θανάτους και πάνω από 2,2 κρούσματα διεθνώς (σύμφωνα με την καταμέτρηση του Johns Hopkins) και με το φάρμακο ή το εμβόλιο να αργεί ακόμα πολύ, ο πλανήτης σίγουρα δεν πρέπει να επαναπαύεται.
Πολιτείες της Αμερικής ετοιμάζονται να ξανανοίξουν
Αν και ο κοροναϊός βρίσκεται σε έξαρση στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής, η πίεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι τεράστια καθώς 22 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν μείνει άνεργοι λόγω της πανδημίας.
Ακολουθώντας την σύσταση του Ντόναλντ Τραμπ στους κυβερνήτες να αποφασίσουν οι ίδιοι πότε θα αίρουν τα περιοριστικά μέτρα, ορισμένες πολιτείες – όπως το Μίσιγκαν, η Φλόριντα και το Τέξας – ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους.
Ο ίδιος ο Τραμπ με μηνύματά του στο Twitter ζήτησε την «απελευθέρωση» της Μινεσότα, του Μίσιγκαν και της Βιρτζίνια.
Από την άλλη, η εικόνα του κοροναϊού είναι πολύ διαφορετική από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ κάποιοι κυβερνήτες (κυρίως οι Δημοκρατικοί) δεν απολαμβάνουν την εύνοια του Αμερικανού προέδρου.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι δεν θέλει να βοηθήσει τις πολιτείες να εξέλθουν της καραντίνας.
«Δεν κάνει τίποτα» για να συνοδεύσει τη σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας, είπε ο Κουόμο. «Λέει, είναι επιλογή των πολιτειών, των κυβερνητών».
«Το μόνο που κάνει, είναι να περπατά στην κορυφή της πορείας, όμως δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωσή της. Οι κυβερνήτες θα ξανανοίξουν (την οικονομία), όταν εκτιμήσουν ότι ήρθε η στιγμή»
«Ας κρατήσουμε τα συναισθήματα, την πολιτική και τα εγώ εκτός» συνέστησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του ζήτησε, μέσω του Twitter, να «περάσει περισσότερο χρόνο στη δράση και λιγότερο στο να παραπονιέται».
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης παραμένει η πλέον πληγείσα από τον ιό στις ΗΠΑ με επιπλέον 630 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες. Συνολικά, 12.822 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις επιπλοκές της νόσου Covid-19.
Πόλεμος περιφερειών και στην Ιταλία
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 575 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.493 νέα κρούσματα. Καθημερινά, παρατηρούνται «σκαμπανεβάσματα» στους αριθμούς των θανάτων και των νεκρών με την καμπύλη να μην εμφανίζει σταθερά καθοδική τάση.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η μετάδοση του ιού γίνεται πλέον εντός των οικογενειών, με τους Ιταλούς να κολλάνε τους γονείς ή τα παιδιά τους που μένουν μαζί τους. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει το lockdown να περάσει σε μία νέα φάση
Παρ’ όλα αυτά, στη γειτονική χώρα σχεδιάζεται σιγά-σιγά η επιστροφή στην κανονικότητα. Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να αρχίσει να αίρει σταδιακά τους περιορισμούς από τις 3 Μαΐου, δεν έχει όμως παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ, κάποιες από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας απειλούν ότι θα δράσουν αυτόνομα.
Για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, μία από τις πιο πληγείσες περιοχές, θέλει να αρχίσει να χαλαρώνει το lockdown από πριν τις 3 Μαΐου. Άλλες περιφέρειες, όμως, που φοβούνται μία περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους με την υπόλοιπη Ιταλία.
Δεν επαρκούν οι προστατευτικές στολές στη Βρετανία
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Βρετανία έλαβε συστάσεις να φροντίζει τους ασθενείς με COVID-19 χωρίς να φοράει τις ολόσωμες προστατευτικές στολές, εξαιτίας των ελλείψεων στον εξοπλισμό, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι με τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα να ξεμένουν από προμήθειες σε διάστημα ωρών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας άλλαξε τις οδηγίες, που όριζαν ότι ολόσωμες, αδιάβροχες χειρουργικές στολές πρέπει να φοριούνται για τις υψηλού ρίσκου διαδικασίες στα νοσοκομεία.
Βάσει των νέων οδηγιών, γράφει ο Guardian, όταν εξαντληθούν οι στολές εναλλακτικές επιλογές είναι, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιούν οι γιατροί πλαστικές ποδιές, να δανείζονται προμήθειες από άλλα νοσοκομεία ή να φοράνε φόρμες εργασίας.
Το βρετανικό δίκτυο Sky News μετέδωσε ότι δόθηκαν συστάσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές να χρησιμοποιούν τις στολές μιας χρήσης ξανά, εξαιτίας της ανεπάρκειας.
Πρόβλεψη – σοκ για τουλάχιστον 300.000 νεκρούς στην Αφρική
Η Οικονομική Επιτροπή για την Αφρική των Ηνωμένων Εθνών (UNECA) προχώρησε σε μία σοκαριστική πρόβλεψη για την Αφρική, αναφέροντας ότι τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι θα πεθάνουν από τον κοροναϊό στην πιο φτωχή ήπειρο του πλανήτη.
Μάλιστα, αυτός ο αριθμός θα παρατηρηθεί στο καλό σενάριο, στην περίπτωση που τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης.
Στη χειρότερη περίπτωση, η απόλυτη απουσία περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει 3,3 εκατομμύρια θανάτους το 2020 και 1,2 δισεκατομμύρια κρούσματα, δηλαδή είναι πιθανό να νοσήσει σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Αφρικής (ο συνολικός της πληθυσμός ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια).
Οι 54 χώρες της Αφρικής έχουν ανακοινώσει περίπου 20.000 κρούσματα του ίου, αλλά ο ΠΟΥ αναμένει ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί στα 10 εκατομμύρια στους επόμενους τρεις με έξι μήνες.
Η μάχη ενάντια στον κοροναϊό αφού 36% των Αφρικάνών δεν έχουν πρόσβαση σε εξοπλισμό υγιεινής και όλη η ήπειρος διαθέτει μόλις 1.8 νοσοκομειακές κλίνες ανά 1.000 άτομα πληθυσμού.
Επίσης, η Αφρική εισάγει το 94% από τα φάρμακά της.
Αυξάνονται τα κρούσματα στη Νότια Ασία
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό ξεπέρασε σήμερα τις 22.000 στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Νότιας Ασίας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία, αλλά και στις Μαλδίβες, που έθεσαν σε περιορισμό την πρωτεύουσά τους.
Οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας προειδοποίησαν ότι η περιοχή αυτή, στην οποία κατοικεί το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να γίνει η νέα πρώτη γραμμή κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές (και σε χώρες) με εύθραυστα συστήματα υγείας.