Κοροναϊός : Νέο «καμπανάκι» Γκέιτς – Τα τρία βήματα για να ηττηθεί ο ιός

Δημοσιεύτηκε στις 02/04/2020 12:31

Κοροναϊός : Νέο «καμπανάκι» Γκέιτς – Τα τρία βήματα για να ηττηθεί ο ιός

Σε νέα ηχηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο του κοροναϊού προχώρησε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, που έχει εντείνει τις προσπάθειές του να πείσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν εντονότερη δράση προκειμένου να κερδίσουν τη «μάχη» με τον COVID-19.

Μέσω άρθρου του στη Washington Post εχθές, έκανε έκκληση για «πιστή τήρηση» της «καραντίνας» σε εθνικό επίπεδο, τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα άγγιζαν τις 200.000.

Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη έχει επικρίνει σφόδρα την πρώτη αντίδραση των αμερικανικών αρχών κατά του κορονοϊού, ενώ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας την Τετάρτη με τίτλο «Έτσι θα κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο έναντι του COVID-19», προέτρεψε εκ νέου να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες, παντού.

Ο Γκέιτς, που έχει επικεντρωθεί πλέον στο φιλανθρωπικό του έργο, έθεσε τρεις άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί η «μάχη» κατά του κοροναϊού στις ΗΠΑ: στην «παύση» των δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια, στην αύξηση των διαγνωστικών ελέγχων (με τους εργαζόμενους του τομέα δημόσιας υγείας να τίθεται πρώτοι στη σειρά) και στην «υιοθέτηση μιας προσέγγιση που θα στηρίζεται σε (σ.σ. επιστημονικά) δεδομένα για την ανάπτυξη θεραπειών και ενός εμβολίου».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του ο Γκέιτς επισημαίνει: «Παρά την παρότρυνση των ειδικών δημόσιας υγείας, ορισμένες πολιτείας και κομητείες δεν έχουν ‘κλείσει’ τελείως. Σε ορισμένες πολιτείες, οι παραλίες είναι ακόμη ανοιχτές στο κοινό, σε άλλες τα εστιατόρια ακόμη σερβίρουν τον κόσμο».

«Αυτή είναι η ‘συνταγή’ της καταστροφής. Όσο ο κόσμος μπορεί να ταξιδεύει από πολιτεία σε πολιτεία, το ίδιο κάνει και ο κοροναϊός. Οι αρχές της χώρας πρέπει να είναι σαφείς: Αναστολή δραστηριοτήτων σημαίνει ότι ‘κλείνουν’ τα πάντα και παντού».

Παράλληλα, χαρακτήρισε την ανάπτυξη ενός εμβολίου ως «το ήμισυ της προσπάθειας για να κερδηθεί η μάχη» κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να φτιαχτούν και οι εγκαταστάσεις που θα παρασκευάσουν τα «δισεκατομμύρια» των δόσεων του εμβολίου που απαιτούνται για να προστατευθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Παράλληλα, εξήρε την κυβέρνηση Τραμπ για την υπογραφή των πρόσφατων συμφωνιών με τουλάχιστον δύο εταιρείες που δοκιμάζουν εμβόλια, στις οποίες περιλαμβάνεται και ο φαρμακευτικός βραχίονας της Johnson & Johnson.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη παρέμβασή του, ο Γκέιτς είχε προειδοποιήσει μέσω τηλε-συνέντευξης ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν 10 εβδομάδες «απομόνωσης», στο «καλό σενάριο», προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τους θανάτους και τη ζημιά στην οικονομία.

«Μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσουν να μειώνονται οι αριθμοί των κρουσμάτων στην Αμερική -κάτι που μπορεί να χρειαστεί 10 εβδομάδες ή και περισσότερο- κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει τις συνηθισμένες δραστηριότητές του ή να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα», επεσήμανε ο Γκέιτς στο άρθρο του.

Καταλήγοντας έγραψε: «Με βάση αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα από την αρχή του έτους, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας . Αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν λάβουμε τις σωστές αποφάσεις τώρα, και δώσουμε βάση στην επιστήμη, στα στοιχεία και στην εμπειρία των επαγγελματιών του τομέα υγείας, μπορούμε να σώσουμε ζωές και να επαναφέρουμε τη χώρα στην κανονικότητα».

Βασικό υπόβαθρο: Η κυβέρνηση Τραμπ παλεύει τώρα να περιορίσει τη ραγδαία επιδείνωση των επιπτώσεων του κοροναϊού, καθώς ο αριθμός των θανάτων εντός των συνόρων της έχει ξεπεράσει πλέον αυτόν της Κίνας, υπερβαίνοντας τους 4.000 νεκρούς, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 206.000, από 189.000 που ήταν το πρωί της Τετάρτης.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο τρόπος αντίδρασης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας στις ΗΠΑ ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία. Στη Νέα Υόρκη, την πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο μέχρι στιγμής, οι αρχές παροτρύνουν τους κατοίκους να μένουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, ενώ οι μη κρίσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανασταλεί. Ωστόσο, κάποιες άλλες πολιτείες, όπως το Αρκάνσας, κινείται με πιο αργούς ρυθμούς όσον αφορά την υιοθέτηση αυστηρών μέτρα «κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με το Forbes να υπολογίζει την περιουσία του στα 101 δισ. δολάρια. Από κοινού με τη σύζυγό του Μελίντα, διευθύνει το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στον κόσμο.

Πηγή: capital/forbes

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook