Κοροναϊός: Κορυφώνεται η επιδημία τις επόμενες μέρες – Ερωτήματα για τους χειρισμούς της Κίνας

Δημοσιεύτηκε στις 28/01/2020 18:42

Κοροναϊός: Κορυφώνεται η επιδημία τις επόμενες μέρες – Ερωτήματα για τους χειρισμούς της Κίνας

Σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού, με πάνω 4.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και συνολικά 106 νεκρούς στην Κίνα.

Παρά τα μέτρα ασφαλείας των κινεζικών αρχών, κρούσματα του κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε πάνω από 12 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς κ.α.

Το γεγονός ότι 33χρονος Γερμανός μολύνθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος από συνάδελφό του που είχε επισκεφτεί στην Κίνα φανερώνει ότι ίσως ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτήν που δείχνουν τα παραπάνω νούμερα – ειδικοί κάνουν λόγο για 25.000 με 40.000 πιθανά κρούσματα.

Η περίοδος επώασης του κοροναϊου διαρκεί από 1 έως 15 μέρες και το μικρόβιο μπορεί να μεταδοθεί κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει μολυνθεί και να μη το γνωρίζει (καθώς δεν θα έχει παρουσιάσει συμπτώματα) και να μεταδώσει τον κοροναϊό και σε άλλους.

Πέρα από τον αυξανόμενο ρυθμό των κρουσμάτων, η ευκολία μετάδοσης του κοροναϊού φαίνεται και από το γεγονός μπορεί να είναι μεταδοτικός από απόσταση δύο μέτρων.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιον κατά πόσο τα αντανακλαστικά της Κίνας ήταν αρκετά γρήγορα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ο ΠΟΥ παραμένει καθησυχαστικός, χωρίς να έχει ανακηρύξει ακόμη κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Χτες, μάλιστα, αποκαλύφθηκε μία «γκάφα» που αποδόθηκε σε «λανθασμένη διατύπωση», καθώς η εκτίμηση του οργανισμού για το μέγεθος της απειλής σε διεθνές επίπεδο διορθώθηκε σε υψηλή από μέτρια.

Σε 7 – 10 μέρες η κορύφωση της επιδημίας στην Κίνα

Σε επτά έως 10 ημέρες αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, όπως εκτίμησε ο Επίτροπος Εθνικής Υγείας της χώρας.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα υπάρξει κορύφωση της επιδημίας. Νομίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.

Εκτίμησε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει ευρείας κλίμακας επέκταση του φονικού ιού.

Εν αντιθέσει, δυτικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Πολλοί ειδικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν τις τελευταίες ημέρες μία σημαντική παράμετρο για τις επιδημίες: τον αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται από έναν ασθενή.

Οι εκτιμήσεις τους κυμαίνονται από 1,4 σε 3,8 ανθρώπους, ποσοστό που θεωρείται μέτριο.

 

Πόσο γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά της Κίνας;

Επισήμως γνωστός ως 2019-nCoV, ο νέος κοροναϊός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως η αιτία θανάτου ενός 61χρονου άνδρα στη Ουχάν, στις 10 Ιανουαρίου, οπότε η Κίνα μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τον ιό με άλλες χώρες.

Ορισμένες, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊλάνδη, άρχισαν να διενεργούν ελέγχους και να εξετάζουν τους ταξιδιώτες από την Κίνα εντός τριών ημερών.

Ειδικά τεστ για τη νόσο ωστόσο δεν είχαν διανεμηθεί σε κάποια από τα νοσοκομεία της Ουχάν έως τις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του περιφερειακού κέντρου ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της επαρχίας Χουμπέι.

Πριν από τις 20 Ιανουαρίου, τα δείγματα έπρεπε να σταλούν σε εργαστήριο στο Πεκίνο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τρεις έως πέντε ημέρες για τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Ουχάν.

Σε αυτό χρονικό κενό, τα νοσοκομεία στην πόλη μείωσαν τον αριθμό των ατόμων υπό ιατρική παρακολούθηση από το 739 σε μόλις 82, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τις υγειονομικές αρχές της Ουχάν, ενώ δεν αναφέρθηκαν νέα κρούσματα στην Κίνα.

Παρά την έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων και εξετάσεων στη Ουχάν, οι κινεζικές αρχές διαβεβαίωναν αρχικά τους πολίτες ότι ο ιός δεν ήταν ευρέως μεταδιδόμενος.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, επίσης, οι αρχές λογόκριναν αρνητικά σχόλια για την κατάσταση στο Διαδίκτυο και συνέλαβαν οκτώ πολίτες που κατηγορήθηκαν ότι «διέσπειραν φήμες».

Σε μία ένδειξη ότι διδάχτηκε από το λάθος του παρελθόντος, όταν κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) το 2003, η Κίνα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα τον αποκλεισμό της επαρχίας Χουμπέι, όπου βρίσκεται το επίκεντρο της επιδημίας.

Οι αρχές αποφάσισαν επίσης να παρατείνουν την αργία tου κινεζικού νέου έτους, ενώ προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες στην ανέγερση δύο νέων νοσοκομείων.

Παράλληλα, ιδρύθηκε μια ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σε αυτό το επίπεδο, της πρόληψης, η χώρα εγκωμιάστηκε διεθνώς για τα άμεσα μέτρα που έλαβε.

Στο κομμάτι ωστόσο που αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, το τοπίο παραμένει θολό. «Η εικόνα που έχουμε είναι ελλιπής», επισημαίνει ο Τζον Έντμουντς καθηγητής στο κέντρο για τη μαθηματική μοντελοποίηση μολυσματικών ασθενειών του London School of Hygiene & Tropical Medicine. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανικανότητα ή μυστικότητα. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν είχαμε στη διάθεσή μας ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα», τονίζει.

Τι είπαν Σι Τζινπίνγκ και ο επικεφαλής του ΠΟΥ

Ο πρόεδρςο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς.

«Η επιδημία αυτή είναι ένας δαίμονας. Δεν θα επιτρέψουμε στον δαίμονα να κρύβεται», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την συνάντηση που είχε σήμερα στο Πεκίνο με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς.

Ο ΠΟΥ δεν έχει διαπιστώσει περαιτέρω εξάπλωση μέσω της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του ιού από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Κίνα πέραν ενός δεύτερου μέλους μιας οικογένειας που προσβλήθηκε από συγγενή του που επέστρεψε στο Βιετνάμ, σημείωσε παράλληλα ο Λιντμάιερ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι μια «καλή είδηση, αν και βεβαίως αυτό μπορεί να αλλάξει».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ότι ο οργανισμός δεν συνιστά την απομάκρυνση των ξένων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

«Παρατηρούμε ότι μερικές χώρες προβάλλουν την ελπίδα τους (να οργανώσουν) απομακρύνσεις. Ο ΠΟΥ δεν συνιστά αυτήν την μέθοδο», σημείωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γεμπρεγεσούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

«Στην σημερινή κατάσταση, θα πρέπει να διατηρούμε την ηρεμία μας, δεν χρειάζεται να αντιδρούμε υπερβολικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σύμφωνα και πάλι με την ίδια πηγή.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook