Kοροναϊός και επόμενη μέρα στην Ευρώπη: Ήρθε για να μείνει το social distancing
H Ευρώπη βρέθηκε στο «μάτι» του κυκλώνα που ονομάζεται Covid-19 και πλέον ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα χωρίς ωστόσο να έχει απαλλαχθεί πλέον από την πανδημία.
Συνολικά, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, η πανδημία του νέου κοροναϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 186.462 ανθρώπους και έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.675.050 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 193 χώρες και εδάφη.
Με 1.191.842 κρούσματα και 114.087 θανάτους (σύμφωνα με την καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers), η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο στον πλανήτη από τον νέο κοροναϊό. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς τους θανάτους σημειώθηκαν σε οίκους ευγηρίας.
Και όσο οι ηγέτες της εξακολουθούν να διαφωνούν για την οικονομική της διάσωση, την ίδια ώρα η κανονικότητα σε καθημερινό επίπεδο απέχει ακόμα αρκετά στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών αφενός αποκαλύπτουν τα σχέδια τους για τη χαλάρωση των μέτρων, αφετέρου συνειδητοποιούν ότι ο κοροναϊός θα μείνει για πολύ καιρό στις ζωές μας.
Κάποια μέτρα κοινωνικής απομόνωσης θα χρειαστεί να μείνουν για αρκετό καιρό μετά την άρση του lockdown. Η μάσκα και το περίφημο social distancing θα είναι όσο απαραίτητα όσο τα κλειδιά και το πορτοφόλι στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.
«Καμπανάκι» στη Γερμανία για δεύτερο κύμα κοροναϊού
Η πρόωρη χαλάρωση των περιορισμών λόγω του κοροναϊού επικρίνεται από όλο και περισσότερους λοιμωξιολόγους στη Γερμανία, οι οποίοι φοβούνται ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα μπορούσε να πλήξει τη χώρα χειρότερα από το πρώτο.
Πέρασε μόλις μια εβδομάδα αφότου η καγκελάριος διασκέφτηκε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την περαιτέρω αντιμετώπιση της κρίσης κοροναϊού. Η μάσκα συστήνεται απλώς «ανεπιφύλακτα». Εν τω μεταξύ, η σύσταση έχει γίνει καθήκον σε εθνικό επίπεδο.
Σε αντιστάθμισμα, όλα τα κρατίδια χαλάρωσαν τους περιορισμούς. Μερικά περισσότερο, άλλα λιγότερο. Τα νεώτερα στοιχεία για την εξέλιξη του κοροναϊού από τη Γερμανία είναι ελπιδοφόρα, αλλά τα φαινόμενα απατούν, λένε οι ειδικοί.
Σε συνέντευξή της στο «Spiegel Online», η λοιμωξιολόγος Μέλανι Μπρίνκμαν, του ερευνητικού κέντρου υγείας Χέλμχολτς του Μονάχου, επέκρινε την ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις διότι «με τις αποφάσεις τους για την χαλάρωση των μέτρων έστειλαν ένα λάθος μήνυμα. Είναι ψευδαίσθηση το να μιλάμε για βελτίωση. Εξακολουθούμε να είμαστε ακόμα στην αρχή της πανδημίας, αλλά φοβάμαι ότι πολλοί δεν παίρνουν πλέον τόσο σοβαρά τον ιό και ότι έρχονται ξανά σε επαφή με πολλούς», τόνισε.
Η Μπρίνκμαν συμφωνεί με την «προφητεία» του κορυφαίου λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ο οποίος, δεδομένης της χαλάρωσης των περιορισμών, φοβάται επίσης ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού που θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το πρώτο.
«Εάν το πάρουμε ελαφρά, θα συμβεί ακριβώς αυτό το σενάριο: ναι, θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, το οποίο θα είναι ακόμη πιο σοβαρό από το προηγούμενο, γιατί θα πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα και θα είναι λιγότερο τοπικά περιορισμένο, όπως συνέβη με το πρώτο κύμα. Ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης, το ποσοστό μόλυνσης πιθανότατα θα αυξηθεί πάνω από το ένα και τότε θα έχουμε εκθετική ανάπτυξη που θα είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί», προειδοποίησε και η Μέλανι Μπρίνκμαν, η ειδικός του κέντρου Χέλμχολτς του Μονάχου.
Απέχει η επιστροφή στο κανονικό
O Κρις Γουίτι, κορυφαίος ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο εμβόλιο η θεραπεία κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο είναι «υπερβολικά μικρή».
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο άμεσο χρονικό διάστημα στους περιορισμούς για τον κοροναϊό, προειδοποιώντας ότι η «επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα» ίσως δεν συμβεί πριν το 2021.
Το εμβόλιο είναι «κλειδί»
Στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα αν δεν γίνει πρώτα διαθέσιμο ένα εμβόλιο στο ευρύ κοινό. Ο Μάιος και ο Ιούνιος θα είναι «μεταβατικοί μήνες για μία σταδιακή χαλάρωση των μέτρων». Ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά, η χαλάρωση των μέτρων δεν θα συνεπάγεται για πολύ καιρό σε επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι «αργή και σταδιακή, γιατί πρέπει να γίνει με ασφαλή τρόπο». Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι μόνο ένα εμβόλιο θα εξασφάλιζε τον δρόμο προς την κανονικότητα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσει σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων από τις 11 Μαϊου. «Στο τέλος θα νικήσουμε, αλλά θα ζούμε με τον ιό για αρκετούς μήνες» είπε στο διάγγελμα που έκανε στις 13 Απριλίου.
Στην Ιταλία, όπου πάνω από 25.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε: «Πρέπει να διατηρήσουμε και να σεβαστούμε σε όλα τα επίπεδα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να προωθήσουμε τη γενική χρήση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, μέχρι να βρεθούν φάρμακα ή εμβόλιο».