Κοροναϊός: Έγγραφα «καίνε» την Κίνα – Καθυστέρησε να ενημερώσει έξι κρίσιμες ημέρες
Η Κίνα ήξερε για τη σοβαρότητα της κρίσης του κοροναϊού έξι ημέρες πριν κάνει επίσημη ανακοίνωση και ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Associated Press, στις 14 Ιανουαρίου και ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα άρχιζαν να κάνουν ταξίδια ενόψει των εορτασμών για την πρωτοχρονιά, οι αρχές της χώρας είχαν συνειδητοποιήσει ότι επρόκειτο για πανδημία. Η επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο, έγινε από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 20 Ιανουαρίου, όταν ακόμη 3.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό.
Στο μεσοδιάστημα αυτό στην πόλη της Ουχάν -το αρχικό επίκεντρο της έξαρσης του COVID-19- πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι ταξίδεψαν μέσω της πόλης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, η καθυστέρηση της κινεζικής κυβέρνησης από τις 14 Ιανουαρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου δεν ήταν το πρώτο λάθος των κινέζων αξιωματούχων στην αναγνώριση του ιού ούτε και το μοναδικό κυβερνήσεων ανά τον πλανήτη.
«Ωστόσο η καθυστέρηση της πρώτης αυτής χώρας ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, την έναρξη του ξεσπάσματος. Η προσπάθεια της Κίνας να περάσει τη γραμμή ανάμεσα στην ενημέρωση των πολιτών και στην αποφυγή του πανικού διαμόρφωσε το σκηνικό μιας πανδημίας που μέχρι στιγμής έχει μολύνει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ανθρώπους και έχει στοιχίσει περισσότερες από 133.000 ζωές» αναφέρει το πρακτορείο.
Καμία καταγραφή, εκατοντάδες στο νοσοκομείο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου δεν καταγράφηκαν περιστατικά του κοροναϊού, ενώ εκατοντάδες ασθενείς με συμπτώματα πήγαιναν στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και όχι στην Ουχάν.
Ακόμη, δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται σε αστοχία των τοπικών ή εθνικών αρχών, ενώ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν οι τοπικές αρχές είχαν ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Ορισμένοι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποθέτουν πως πολλοί γιατροί δίσταζαν να αναφέρουν τέτοιες μολύνσεις. «Οι γιατροί στην Ουχάν φοβόντουσαν» δηλώνει ο Ντάλι Γιάνγκ, καθηγητής Κινεζικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
«Επρόκειτο για πραγματικό εκφοβισμό ενός ολόκληρου επαγγέλματος» συμπληρώνει.
Η έρευνα του Associated Press εντόπισε, επίσης, πως μόνο μετά την καταγραφή κρούσματος εκτός Κίνας -στην Ταϊλάνδη στις 13 Ιανουαρίου- οι αξιωματούχοι του Πεκίνου άρχισαν να «μοιράζουν εγκεκριμένα κιτ εξετάσεων».
Τότε ήταν που και οι αξιωματούχοι της επαρχίας Χουμπέι, της οποίας η πόλη Ουχάν είναι η πρωτεύουσα, δέχθηκαν την εντολή να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου και να απαγορεύσουν τις μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων.
Η κινέζικη κυβέρνηση έχει επανειλημμένως αρνηθεί πως έκρυψε οποιαδήποτε πληροφορία και ισχυρίζεται πως ειδοποίησε αμέσως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την έξαρση της επιδημίας.
«Αυτοί που κατηγορούν την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας και διαύγειας είναι άδικοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Ζάο Λιζιάν την Τετάρτη.