Κοροναϊός: Ασυνήθιστες τακτικές για την καταπολέμηση της πανδημίας
Η καθημερινή ζωή σε όλο τον κόσμο αλλάζει δραματικά, καθώς οι χώρες και οι τοπικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, επιτρέποντας ταυτόχρονα στην κοινωνία να συνεχίσει να λειτουργεί με κάποια μορφή.
Πολλά έθνη δοκιμάζουν νέες τεχνικές για τη σταδιακή άρση των περιορισμών χωρίς να προκαλέσουν δεύτερο κύμα κρουσμάτων, ενώ άλλα εφαρμόζουν ριζοσπαστικές στρατηγικές για να σταματήσουν την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Ακολουθούν, όπως τις καταγράφει το CNN, μερικές από τις πιο ασυνήθιστες τακτικές:
Τάξεις 2.0
Για πολλές χώρες, τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα, επιτρέποντας στους γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους και τα παιδιά να ξαναρχίσουν την εκπαίδευσή τους.
Η Δανία δείχνει πώς μπορεί να γίνει αυτό, ξεκινώντας από τους μαθητές ηλικίας κάτω των 12 ετών. Τα προαύλια των σχολείων έχουν χωριστεί σε τμήματα με ταινία και ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις έχει μειωθεί ώστε τα θρανία να μπορούν να τοποθετηθούν σε απόσταση δύο μέτρων.
Τα παιδιά κάνουν διαλείμματα σταδιακά, πλένουν τα χέρια τους κατά την άφιξη και κάθε δύο ώρες, ενώ παραμένουν έξω όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιφάνειες όπως νεροχύτες, καθίσματα τουαλέτας και λαβές απολυμαίνονται δύο φορές την ημέρα.
Η Τσεχία ξεκίνησε επίσης σταδιακή επιστροφή ξεκινώντας από τους τελειόφοιτους σπουδαστές σε κολέγια και πανεπιστήμια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου.
Κάρτες ανοσίας
Η Χιλή θα αρχίσει να εκδίδει ψηφιακές κάρτες ανοσίας σε άτομα που έχουν αναρρώσει από τον κοροναϊό. Οι λεγόμενες «κάρτες Covid» θα εκδοθούν σε άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό αλλά έχουν δείξει σημάδια ανάκαμψης, μετά από καραντίνα 14 ημερών.
Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε αυτό το μήνα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «εξετάζει» την ιδέα ενός «πιστοποιητικού ανοσίας» ή διαβατηρίου για να επιτρέψει σε όσους έχουν αποκτήσει αντισώματα να «επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην κανονική ζωή».
Ο Δρ. Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η ιδέα να φέρουν οι Αμερικανοί πιστοποιητικά ανοσίας που θα αποδεικνύουν ότι έχουν αντισώματα στον κοροναοϊό «ενδέχεται να έχει κάποια αξία υπό ορισμένες συνθήκες».
Καραντίνα μόνο τα Σαββατοκύριακα
Η Τουρκία έχει επιβάλει αποκλεισμούς μόνο τα Σαββατοκύριακα – 48 ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας που επηρεάζουν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού σε 31 επαρχίες.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εντολή παραμονής στο σπίτι ισχύει μόνο για άτομα κάτω των 20 ετών ή άνω των 65 ετών. Ολοι οι άλλοι πολίτες επιτρέπεται θεωρητικά να βγουν, αν και πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοιχτά για παράδοση ή παραλαβή μόνο, οι δημόσιοι χώροι όπως τα πάρκα είναι απαγορευμένες ζώνες και οι τράπεζες λειτουργούν για περιορισμένες ώρες.
Το Εθνος Ναβάχο (σ.σ. Καταυλισμός Ινδιάνων) στην Αριζόνα έχει επίσης θεσπίσει αυστηρή καραντίνα τα Σαββατοκύριακα, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μέλη της κοινότητας δεν μπορούν να φύγουν από τα σπίτια τους.
Στη Λιβύη, οι πολίτες «επιτρέπεται να περπατούν» μόνο μεταξύ 7 πμ και 12 μμ και τα καταστήματα ανοίγουν μόνο αυτές τις ώρες.
Περιορισμοί ανάλογα με την ηλικία
Η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα που αποφάσισε να περιορίσει την κυκλοφορία με βάση την ηλικία. Στη Σουηδία, τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω κλήθηκαν να μείνουν στο σπίτι τους.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου πρότειναν οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 20-30, που δεν ζουν με γονείς, να είναι οι πρώτοι που θα κυκλοφορούν ελεύθερα μετά την άρση της καραντίνας.
Καραντίνα βάσει φύλου
Ο πρόεδρος του Περού, Μάρτιν Βισκάρα, ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου ότι υιοθετεί ένα μέτρο βάσει φύλου, λόγω της ευκολίας να εντοπίζεται οπτικά ποιος πρέπει και δεν πρέπει να βγαίνει στους δρόμους. Τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, μόνο άντρες μπορούν να είναι έξω. Την Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, επιτρέπονται μόνο γυναίκες.
Ο Παναμάς το κάνει αυτό από την 1η Απριλίου, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, καθώς τα αγαπημένα τους πρόσωπα δεν επιτρέπεται να βρίσκονται έξω.
Ορισμένες πόλεις στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Μπογκοτά, επιτρέπουν επίσης στους άνδρες και τις γυναίκες να βγαίνουν από το σπίτι μόνο σε διαφορετικές ημέρες.
Η τύχη της κλήρωσης
Ορισμένες περιοχές της Κολομβίας έχουν επίσης εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα. Πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Κάλι και Μεντεγίν, επιτρέπουν στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους σε συγκεκριμένες ώρες, ανάλογα με τους αριθμούς ταυτότητάς τους.
Αυτό δεν επηρεάζει τους βασικούς εργαζόμενους.
Υπό «ιπτάμενη» παρακολούθηση
Αρκετές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει drones για την παρακολούθηση των πολιτών στην καραντίνα. Η Εθνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας (ENAC) ενέκρινε τη χρήση drone για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των πολιτών τον Μάρτιο. Λίγο μετά την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για καραντίνα στα τέλη Μαρτίου, ένα αστυνομικό τμήμα δημοσίευσε ένα βίντεο με πλάνα από drone που έδειχναν ανθρώπους να περπατούν στο Εθνικό Πάρκο Peak District του Ντερμπισάιρ, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις δρακόντεια μέτρα των αρχών.
Η εταιρεία κατασκευής drone Draganfly αυτό το μήνα συνεργάστηκε με το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας για την δημιουργία «πανδημικών drone» με σκοπό την «παρακολούθηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών και αναπνευστικού ρυθμού, καθώς και για τον εντοπισμό ανθρώπων που φτερνίζονται και βήχουν στο πλήθος».
Η Κίνα και το Κουβέιτ έχουν χρησιμοποιήσει drones που «μιλάνε» για να διατάζουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.