Κοροναϊός : Apple και Google συνεργάζονται για τον περιορισμό της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2020 23:53

Κοροναϊός : Apple και Google συνεργάζονται για τον περιορισμό της πανδημίας

Πρωτοφανής συνεργασία της Apple και της Google έχει στόχο τη δημιουργία τεχνολογίας που θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να ελέγχουν την έκθεση των πολιτών στον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα αναγνωρίζει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά και τις επαφές τους.

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του λειτουργικού συστήματος τη χρήση της τεχνολογίας, που θα μπορούσε να παρακολουθεί, ακόμη και το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, καλώντας τους χρήστες να τίθενται σε καραντίνα ή να αυτο-απομονώνονται μετά από επαφή με μολυσμένο άτομο.

Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Οι δυο ανταγωνίστριες εταιρείες ανέφεραν την Παρασκευή ότι αναπτύσσουν την τεχνολογία τόσο για τα λειτουργικά συστήματα iOS όσο και για τα Android.

Οι χρήστες που βγαίνουν θετικοί στο τεστ για τον νέο κοροναϊό θα μπορούν να ανακοινώνουν το αποτέλεσμα στην εφαρμογή, η οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτεί έναν ανώνυμο “φάρο αναγνώρισης”. Στη συνέχεια θα ενημερώνει ανώνυμα κάθε άλλο χρήστη που έχει έρθει σε επαφή με τον φορέα και ο οποίος έχει επίσης κατεβάσει την εφαρμογή.

Αυτό σημαίνει ότι αν ένας χρήστης ελεγχθεί και βγει θετικός στον Covid-19 και προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή δημόσιας υγείας, οι χρήστες με τους οποίους έχει έρθει σε στενή επαφή με τις προηγούμενες ημέρες, θα ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι 14 ημέρες, ωστόσο οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να ορίσουν το χρονικό διάστημα που θεωρούν εκείνες κατάλληλο.

Σε δεύτερο χρόνο οι εταιρείες φιλοδοξούν η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων να μην απαιτεί το κατέβασμα της εφαρμογής.

Ο εντοπισμός των στενών επαφών θα γίνεται με τη χρήση τεχνολογίας Bluetooth ενώ το πρώτο “περιβάλλον” της εφαρμογής που ήρθε στη δημοσιότητα έχει στηριχτεί σε ήδη υπάρχουσες εφαρμογές για τη δημόσια υγεία.

Η ιχνηλάτηση των επαφών αποτελεί μία από τις κεντρικές στρατηγικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο, όπως το Ισραήλ, η Ταϊλάνδη και το Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τεχνολογικά μέσα για αυτό σκοπό.

Το τέλος της ιδιωτικότητας;

Αγωνία έχει ήδη εκφραστεί για τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας των χρηστών σε περίπτωση εκτεταμένης χρήσης τέτοιων τεχνολογιών, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και μετά την πανδημία.

Άλλοι ειδικοί έχουν αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του εντοπισμού μέσω Bluetooth.

Οι δύο εταιρείες πάντως υποστηρίζουν ότι η διαφύλαξη της ιδιωτικότητας ανήκει στις προτεραιότητές τους. Η πλατφόρμα απαιτεί τη συναίνεση των χρηστών για να λειτουργήσει, ενώ οι πληροφορίες δεν μπορούν να συλλεχθούν από τις εταιρείες, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook