«Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες στο Βερολίνο»

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2020 20:27

«Κοντά σε συμφωνία οι ηγέτες στο Βερολίνο»

Συνεχίζεται ο διπλωματικός «πυρετός» στο Βερολίνο, όπου πραγματοποιείται η κρίσιμη διάσκεψη για τη Λιβύη, με τους εμπλεκόμενους να παίρνουν θέσεις στη διπλωματική σκακιέρα και να επιχειρούν να δώσουν λύση και την Τουρκία να εξακολουθεί να δυναμιτίζει το κλίμα.

«Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται οι ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σχετικά με το προσχέδιο της απόφασης» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο πρακτορείο Reuters.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου δίνουν το «παρών» -μεταξύ άλλων- ηγέτες και αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο έχουν φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Ωστόσο, οι δύο άμεσα αντιμαχόμενοι στον εμφύλιο της Λιβύης βρίσκονται σε χωριστές αίθουσες εντός της γερμανικής καγκελαρίας. Αμφότεροι αναμένεται να προσκληθούν στην αίθουσα συνεδρίασης, μόνο εφόσον οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες καταλήξουν σε συμφωνία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εμφανίστηκε αβέβαιος.

«Αυτό εξαρτάται από αυτούς. Δεν γνωρίζω. Αμφιβάλω αν θα μιλήσουν, επειδή στη Μόσχα αρνήθηκαν να το κάνουν» δήλωσε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik.

Το «στοίχημα» της Μέρκελ

Η παρουσία των δύο ανδρών στο ίδιο τραπέζι συνομιλιών μάλιστα αποτελεί ένα από τα στοιχήματα τα οποία καλείται να κερδίσει η διεθνής κοινότητα κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Η προσωπική αντιπάθεια που θρέφει ο ένας για τον άλλον καθιστά αδύνατη τη συνύπαρξή τους στην ίδια αίθουσα έστω και με τους ισχυρούς του κόσμου σε ρόλο γεφυροποιού.

Ασφαλώς, πρόκειται για ζήτημα ουσίας, το οποίο θα πρέπει να λύσει η οικοδέσποινα γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ενδεχομένως και με τη βοήθεια των υψηλών φιλοξενουμένων της, όπως του Βλαντιμίρ Πούτιν ή του Μάικ Πομπέο.

Επαφές και ζυμώσεις πριν από τη Διάσκεψη

Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε το πρωί της Κυριακής τον πρόεδρο του Κονγκό, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη.

Στις 13:15, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν ενώ στη συνέχεια καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε βολές κατά των χωρών που στέλνουν στρατεύματα στη Λιβύη, τονίζοντας πως τέτοιες κινήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης.

«Αυτό πρέπει να τελειώσει» είπε ο κ. Μακρόν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών είχε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Ο αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και όπως αναφέρει σε tweet του οι δύο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία και αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου.

Secretary Pompeo

@SecPompeo

Today in , Turkish Foreign Minister Cavusoglu and I discussed the peace process. We agreed on the need for a formal ceasefire agreement and credible monitoring mechanism.

View image on Twitter
956 people are talking about this

Στη συνέχεια, ο Μάικ Πομπέο είχε σύντομο τετ-α-τετ με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αλλά και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν και οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Προσερχόμενος, ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί» δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

«Για να εφαρμοσθούν τα άλλα στάδια της πολιτικής διαδικασίας και της λύσης, η επιθετική στάση του Χαφτάρ πρέπει να τερματιστεί» δήλωσε ο Ερντογάν σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πούτιν.

ΓΓ ΟΗΕ: Χρειάζεται αποφασιστική δράση για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν σαφή κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης, πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Λιβύη, τώρα είναι η στιγμή για άμεση και αποφασιστική δράση για την αποτροπή ενός εμφυλίου πολέμου, μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ανθρωπιστικό εφιάλτη και θα αφήσει τη χώρα ευάλωτη σε μόνιμη διαίρεση» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο την κατάπαυση του πυρός.

Μακρόν: Η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στη Λιβύη πρέπει να σταματήσει

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

«Οφείλω να σας εκφράσω τη ζωηρή ανησυχία που μου εμπνέει η άφιξη σύρων και ξένων μαχητών στην πόλη της Τρίπολης, αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το κείμενο της παρέμβασής του και ενώ η Άγκυρα κατηγορείται πως έχει στείλει στην πρωτεύουσα της Λιβύης εκατοντάδες σύρους μαχητές.

«Ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους μιας εκεχειρίας στη Λιβύη, χωρίς κανένα από τα εμπόλεμα μέρη να θέτει προϋποθέσεις» δήλωσε ακόμη ο Μακρόν.in.gr