Κολομβία: Πρώην βαρόνος του Καρτέλ του Μεντεγίν, ο Φάμπιο Οτσόα, κυκλοφορεί ελεύθερος
Τα θύματα του καρτέλ του Μεντεγίν ζητούν δικαιοσύνη, καθώς ορισμένοι εκφράζουν απογοήτευση που το πρώην αφεντικό του καρτέλ δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία στην Κολομβία.
Η επιστροφή του πρώην εμπόρου ναρκωτικών Φάμπιο Οτσόα στην Κολομβία μετά την απέλασή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε ξανά παλιές πληγές μεταξύ των θυμάτων του καρτέλ του Μεντεγίν, με ορισμένους να εκφράζουν απογοήτευση για την απόφαση των κολομβιανών αρχών να αφήσουν τον Οτσόα ελεύθερο.
Ορισμένα από τα θύματα του καρτέλ δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι ο πρώην βαρόνος των ναρκωτικών θα συνεργαστεί τουλάχιστον με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διερευνήσουν μια από τις πιο βίαιες περιόδους της ιστορίας της Κολομβίας και απαίτησαν από τους κολομβιανούς εισαγγελείς να προσαγάγουν και τον Οτσόα για ανάκριση.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το καρτέλ του Μεντεγίν σκότωσε αστυνομικούς, πολιτικούς, δικαστές, δημοσιογράφους και περαστικούς, καθώς διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του κολομβιανού κράτους με βομβιστικές επιθέσεις και εκτελέσεις.
Τα ΜΜΕ της Κολομβίας κατέκλυσαν το αεροδρόμιο κατά την άφιξή του ώστε να του πάρουν δηλώσεις.
Το καρτέλ του Μεντεγίν λειτουργούσε με το ρητό «ασήμι ή μολύβι»
Η κυβέρνηση της Κολομβίας είχε εντείνει τις προσπάθειές της για την απαγόρευση της διακίνησης ναρκωτικών, τη σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών και την κατάσχεση των περιουσιών τους. Ορισμένοι ιστορικοί στην Κολομβία αποδίδουν 10.000 δολοφονίες στον ηγέτη του καρτέλ Πάμπλο Εσκομπάρ.
Plata o Plomo? Ασήμι ή μολύβι; Όποιος δεν δωροδοκούνταν εκτελούνταν
Ο Οτσόα ήταν ένας από τους βασικούς χειριστές του καρτέλ εκείνη την εποχή και ζούσε για αρκετά χρόνια στο Μαϊάμι, όπου διηύθυνε ένα κέντρο διανομής για το καρτέλ κοκαΐνης. Έχει αρνηθεί ότι εμπλέκεται στις δολοφονίες του καρτέλ.
Ωστόσο, πολλά θύματα του καρτέλ και οι συγγενείς τους αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό τον ισχυρισμό αυτό.
Ο δήμαρχος της Μπογκοτά Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν ήταν 12 ετών όταν ο πατέρας του, ο Αριστερός υποψήφιος για την προεδρία Λουίς Κάρλος Γκαλάν, σκοτώθηκε από εκτελεστές του καρτέλ το 1989.
Το βράδυ της Δευτέρας ο Γκαλάν έγραψε σε μια ανάρτηση στο Twitter/X ότι είναι «απαράδεκτο» να μην αντιμετωπίζει ο Οτσόα καμία κατηγορία στην Κολομβία.
Συγγενής του Φάμπιο Οτσόα, τρέχει να τον αγκαλιάσει κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο. Το καρτέλ είχε τόσα χρήματα εκτός τραπεζών, που τα ποντίκια έτρωγαν τεράστιο μέρος των δισεκατομμυρίων δολαρίων του καρτέλ.
Ο Φάμπιο Οτσόα δεν καταζητείται για κανένα έγκλημα στην Κολομβία
Ο μεγαλύτερος αδελφός του Κάρλος Γκαλάν, ο Χουάν Μανουέλ Γκαλάν, προχώρησε ακόμη περισσότερο.
«Η πλειονότητα των εγκλημάτων (του καρτέλ του Μεντεγίν) παραμένει ατιμώρητη» έγραψε στο Χ. «Μαζί με χιλιάδες θύματα ελπίζουμε να μάθουμε την αλήθεια για την ευθύνη του Οτσόα και των συμμάχων του σε απαγωγές, δολοφονίες και αδιάκριτες τρομοκρατικές πράξεις».
Ο Οτσόα απελάθηκε στην Κολομβία τη Δευτέρα, αφού εξέτισε περισσότερα από 20 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ για μια καταδίκη για διακίνηση ναρκωτικών, η οποία δεν σχετίζεται με δολοφονίες στην Κολομβία.
Ο 67χρονος έδωσε τα δακτυλικά του αποτυπώματα στο αεροδρόμιο και αφέθηκε ελεύθερος από τους αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης, οι οποίοι έτρεξαν το όνομά του σε μια βάση δεδομένων και επιβεβαίωσαν ότι δεν καταζητείται από τις κολομβιανές αρχές.
Ο Οτσόα επέλεξε να εκτίσει οικειοθελώς ποινή στην Κολομβία για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον περιτριγύριζαν μανιωδώς στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά, ο Οτσόα ισχυρίστηκε ότι τον «παγίδευσαν» οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.
Πρόσθεσε ότι είχε πληρώσει για τα εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών στην Κολομβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν πέρασε αρκετά χρόνια σε κολομβιανή φυλακή.
Ο Οτσόα αποφυλακίστηκε το 1996, αλλά συνελήφθη και πάλι το 1999 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2001 σε απάντηση σε κατηγορητήριο στο Μαϊάμι που τον κατονόμαζε μαζί με περισσότερους από 40 άλλους ως μέρος συνωμοσίας για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Φυλακίστηκε οικειοθελώς μαζί με τα δύο αδέρφια του Χουάν Νταβίντ και Χόρχε Λουίς Οτσόα με την συμφωνία να περιλαμβάνει την μη εκδόσή τους στις ΗΠΑ.
Η ανατίναξη ενός αεροπλάνου από το Καρτέλ του Μεντεγίν
Ο Γκονζάλο Ενρίκε Ρόχας ήταν ένα μικρό αγόρι το 1989 όταν ο πατέρας του πέθανε σε ένα εμπορικό αεροπλάνο που ανατινάχθηκε από το καρτέλ του Μεντεγίν, σκοτώνοντας και τους 107 επιβαίνοντες.
Ο Ρόχας, ο οποίος τώρα ηγείται ενός ιδρύματος για τα θύματα της σύγκρουσης στην Κολομβία, δήλωσε ότι η επιστροφή του Οτσόα στην Κολομβία αποτελεί ευκαιρία για να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό αυτό, όπως τι παρακίνησε το καρτέλ να επιτεθεί σε ένα αεροπλάνο γεμάτο πολίτες και ποιες ήταν οι σχέσεις του με μέλη της κολομβιανής κυβέρνησης.
Είπε ότι οι Κολομβιανοί εισαγγελείς θα πρέπει να ανακρίνουν τον Οτσόα για το γεγονός αυτό και για άλλα εγκλήματα που διέπραξε το καρτέλ. Πρόσθεσε ότι το ίδρυμά του, Colombia with Memory, θα προσπαθήσει επίσης να επιδιώξει μια συνάντηση με το πρώην αφεντικό του καρτέλ.
«Τα χρόνια στη φυλακή (για τους αρχηγούς των καρτέλ) δεν είναι τόσο σημαντικά για όσους από εμάς είμαστε θύματα του καρτέλ του Μεντεγίν», δήλωσε ο Ρόχας. «Αυτό που πραγματικά διορθώνει τον πόνο είναι η δικαιοσύνη και η αλήθεια». ΙΝ