Κλιματική αλλαγή: Ο ΟΗΕ σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» λόγω των αλλεπάλληλων ρεκόρ

Δημοσιεύτηκε στις 19/03/2024 21:15

Κλιματική αλλαγή: Ο ΟΗΕ σημαίνει «κόκκινο συναγερμό» λόγω των αλλεπάλληλων ρεκόρ

Το 2023 κατέρριψε όλα τα σημαντικά κλιματικά ρεκόρ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), με την επικεφαλής του να δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχη για την υποχώρηση των πολικών πάγων και τη ζέστη στους ωκεανούς.

Στην ετήσια έκθεσή του για το παγκόσμιο κλίμα, ο οργανισμός του ΟΗΕ αναφέρει ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε πέρυσι τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 174 χρόνια που τηρούνται αξιόπιστα αρχεία. Το νέο ρεκόρ ξεπερνά τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,45 βαθμούς Κελσίου.

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών ήταν επίσης η υψηλότερη στα 65 χρόνια μετρήσεων και ότι το 90% των θαλασσών του πλανήτη πλήγηκαν πέρυσι από θαλάσσιους καύσωνες, οι οποίοι επηρέασαν ολόκληρο το τροφικό πλέγμα.

«Η κοινότητα του WMO σημαίνει Κόκκινο Συναγερμό» δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, γενική γραμματέας του οργανισμού από τον Ιανουάριο.

«Αυτό που είδαμε το 2023, ειδικά με την πρωτοφανή ζέστη στους ωκεανούς, την υποχώρηση παγετώνων και την απώλεια θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, είναι αιτία ιδιαίτερης ανησυχίας» είπε.

Κλιματική αλλαγή και Ελ Νίνιο
Οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες του 2023 αποδίδονται στον συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής με το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο συνεχίζεται και τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 2024 μπορεί να αποδειχθεί ακόμα θερμότερο.

Η νέα έκθεση του WMO καταγράφει δραματική μείωση της μέγιστης έκτασης του επιπλέοντος πάγου στην Ανταρκτική, η οποία έπεσε κάτω από το προηγούμενο ρεκόρ κατά 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα –έκταση συγκρίσιμη με την Αίγυπτο.

Η απώλεια πάγου στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία σε συνδυασμό με τη διαστολή του νερού λόγω θέρμανσης οδήγησε την τελευταία δεκαετία σε διπλασιασμό της ταχύτητας με την οποία ανεβαίνει η στάθμη των ωκεανών, συγκριτικά με την περίοδο 1993-2002.

Μεγάλη ποσότητα θερμότητας συγκεντρώθηκε στα τέλη του 2023 στον Βόρειο Ατλαντικό, όπου η επιφανειακή θερμοκρασία ξεπέρασε το κανονικό κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Πολλά είδη ψαριών αναζήτησαν δροσιά σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη.

Τα νούμερα, τόνισε η Σάουλο, αναδεικνύουν τη «ζωτικής σημασίας ανάγκη» να επιταχυνθεί η προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.  IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook