Κινεζικός πύραυλος έπεσε πάλι σε σπίτια μετά την εκτόξευση δορυφόρου
Για μια ακόμα φορά, βίντεο που κυκλοφορούν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι βλέποντας να πέφτει από τον ουρανό το κατώτερο στάδιο πυραύλου που είχε εκτοξευτεί λίγο νωρίτερα για να θέσει δορυφόρο σε τροχιά.
Το CNN επιβεβαίωσε τη γνησιότητα των βίντεο που εμφανίστηκαν το Σάββατο μετά την εκτόξευση πυραύλου Long March 2C από το διαστημικό κέντρο του Σιτσάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία Σετσουάν.
Ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά ένα τηλεσκόπιο ακτίνων X που ανέπτυξε η Κίνα σε συνεργασία με τη Γαλλία.
Η εκτόξευση ήταν «απολύτως επιτυχημένη» ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία CASC που ανέπτυξε τον πύραυλο.
Όμως οι κάτοικοι του χωριού Σιαντσιάο στην γειτονική επαρχία Γκουεϊτζόου πρέπει να είχαν διαφορετική γνώμη.
Τα βίντεο καταγράφουν την πτώση ενός μεγάλου μεταλλικού κυλίνδρου από τον οποίο διακρίνεται να βγαίνει πορτοκαλί καπνός. Ενήλικες και παιδιά εμφανίζονται να τρέχουν να απομακρυνθούν και να καλύπτουν τα αφτιά για την επικείμενη συντριβή.
Εικόνες που ανάρτησαν χρήστες λίγο αργότερα δείχνουν τον κύλινδρο να έχει πέσει σε δρόμο ενώ τουλάχιστον ένα κτήριο φλέγεται. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο CNN ότι στο χώρο υπήρχε μια δυσάρεστη οσμή.
Σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης που αναρτήθηκε από κάτοικο της περιοχής αλλά διαγράφηκε μυστηριωδώς λίγη ώρα αργότερα, οι αρχές αναφέρουν ότι είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα του Σαββάτου «επιχείρηση ανάκτησης συντριμμιών πυραύλου».
Οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μια ώρα πριν από την εκτόξευση, να παραμείνουν σε ανοιχτούς χώρες και να προσέχουν τον ουρανό. Κλήθηκαν επίσης να μην πλησιάσουν τυχόν συντρίμμια για να αποφύγουν τις συνέπειες από «την έκρηξη και τα τοξικ’ά αέρια».
Το σημείωμα τόνισε επίσης ότι «απαγορεύεται αυστηρά» η φωτογράφηση των συντριμμιών και η ανάρτηση εικόνων στο Διαδίκτυο.
«Εξαιρετικά τοξικό»
Ο μεταλλικός κύλινδρος στα βίντεο πρέπει να είναι το πρώτο στάδιο του πυραύλου Long March 2C, ο οποίος χρησιμοποιεί ως καύσιμο έναν δηλητηριώδη συνδυασμό τετροξειδίου του αζώτου και διμεθυλυδραζίνης, εκτίμησε ο Μάρκους Σίλερ, ειδικός του Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνούς Ειρήνης στη Στοκχόλμη.
«Ο συνδυασμός αυτός πάντα δημιουργεί αυτό τον πορτοκαλίο καπνό. Είναι εξαιρετικά τοξικός και καρκινογόνος» είπε.
Όπως εξήγησε, πτώσεις συντριμμιών από πυραύλους συμβαίνουν συχνά στην Κίνα λόγω της θέσης των διαστημικών κέντρων.
«Όταν θέλεις να εκτοξεύσεις κάτι σε χαμηλή γήινη τροχιά, το εκτοξεύσεις συνήθως με κατεύθυνση προς τα ανατολικά για να κερδίσεις λίγη επιπλέον ώθηση από την περιστροφή της Γης. Αν όμως το εκτοξεύσεις προς τα ανατολικά, πάντα θα υπάρχουν κάποια χωριά στην πορεία του πρώτου σταδίου.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες εκτοξεύουν πυραύλους αποκλειστικά από παράκτιες περιοχές, η Κίνα πραγματοποιεί εκτοξεύσεις και από τρεις βάσεις στην ενδοχώρα, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα πτώσης συντριμμιών στην ξηρά. Και οι τρεις βάσεις κατασκευάστηκαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και χωροθετήθηκαν επίτηδες μακριά από τις ακτές για λόγους ασφάλειας.
Μόλις το 2016 εγκαινιάστηκε μια τέταρτη διαστημική βάση στο νησί Χαϊνάν, τη νοτιότερη επαρχία της Κίνας.
Οι Δυτικές χώρες, επισήμανε ο Σίλερ, έχουν πλέον καταργήσει την υδραζίνη και το τετροξείδιο του αζώτου ως πυραυλικά καύσιμα, όμως η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν.
Συντρίμμια διαστημικών πυραύλων έχουν πέσει σε κατοικημένες φορές πολλές φορές στο παρελθόν, πιο πρόσφατα τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν δύο προωστήρες του πρώτου σταδίου έπεσαν δίπλα σε σπίτια στην επαρχία Κουανγκσί.
Το 2002, συντρίμμια από την εκτόξευση πυραύλου τραυμάτισαν ένα αγόρι όταν έπεσαν στο χωριό του στην επαρχία Σαανσί.