Κίνα : Πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων διαγράφει προφίλ ακτιβιστών για τη δημοκρατία
Το Zoom αναγνώρισε ότι προχώρησε σε αναστολή των λογαριασμών ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ υπονόησε ότι σκοπεύει να μπλοκάρει οποιαδήποτε επιπλέον τηλεδιάσκεψη κρίνεται ως παράνομη από το Πεκίνο.
Την Πέμπτη, η πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων κατηγορήθηκε πως διατάραξε ή έκλεισε τους λογαριασμούς τριών ακτιβιστών που διοργάνωσαν διαδικτυακές εκδηλώσεις σε σχέση με την επέτειο της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν ή αναφορικά με την κρίση του Χονγκ Κονγκ. Κανείς δεν έλαβε κάποια εξήγηση εκ μέρους της Zoom.
Μετά από σχετικά δημοσιεύματα, το βράδυ της Πέμπτης το Zoom ανακοίνωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε έρθει σε επαφή με την εταιρεία τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου σε σχέση με τέσσερις τηλεδιασκέψεις στο Zoom εις μνήμην της σφαγής στην Πλατεία Τιενανμέν, οι οποίες προωθούνταν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.
Τι απαντά το Zoom
«Η κινεζική κυβέρνηση μας πληροφόρησε ότι αυτή η δραστηριότητα θεωρείται παράνομη στην Κίνα και απαίτησε από τη Zoom να αναστείλει τις τηλεδιασκέψεις και τους λογαριασμούς των διοργανωτών», ανέφερε η πλατφόρμα. «Δεν παρείχαμε πληροφορίες των χρηστών ή του περιεχομένου των τηλεδιασκέψεων στην κινεζική κυβέρνηση. Δεν έχουμε παραθυράκια που να επιτρέπουν σε κάποιον να παρακολουθήσει τηλεδιασκέψεις χωρίς να είναι ορατός».
Η απάντηση της εταιρείας εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την υποχώρησή τους προς την κινεζική κυβέρνηση. Σε αντίθεση με πολλές δυτικές πλατφόρμες επικοινωνίας, το Zoom είναι προσβάσιμο από την Κίνα. Η εταιρεία δεν εξήγησε ποια νομοθεσία ορίζει ότι οι τηλεδιασκέψεις – οι οποίες έλαβαν χώρα εκτός της κινεζικής ενδοχώρας – είναι παράνομες.
Το Zoom τόνισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει συμμετέχοντες από συγκεκριμένες χώρες, πράγμα που το οδήγησε στο να ακυρώσεις τρεις από τις εκδηλώσεις και να τερματίσει ή να αναστείλει τους λογαριασμούς των διοργανωτών τους. Σημείωσε ότι δεν έλαβε δράση για ένα από τα meeting γιατί τα δεδομένα έδειχναν ότι δεν υπήρχαν συμμετέχοντες από την κινεζική ενδοχώρα. Ωστόσο δύο από τα υπόλοιπα είχαν «σημαντικό αριθμό συμμετεχόντων από την κινεζική ενδοχώρα».
Για καταπάτηση δικαιωμάτων κάνουν λόγο οι ακτιβιστές
Δεν είναι ξεκάθαροι οι λόγοι που η εταιρεία προχώρησε στον τερματισμό λογαριασμών χρηστών με έδρα τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ. Ο λογαριασμός του Ζου Φενγκσουό, ενός Κινέζου ακτιβιστή που κατοικεί στις ΗΠΑ, έκλεισε λίγες ημέρες αφού διοργάνωσε μια εκδήλωση για τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν.
Ο Λι Τσιουκ-Γιαν, ένας ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας που κατοικεί στο Χονγκ Κονγκ και διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις σχετικά με την πλατεία Τιενανμέν, είδε το προφίλ του να κλείνει αμέσως πριν την προγραμματισμένη του εκδήλωση για τον αμφιλεγόμενο νόμο έκδοσης υπόπτων που προκάλεσε τις τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο τέλος της περσινής χρονιάς.
Ο Λι τονίζει ότι η στάση του Zoom είναι επαίσχυντη και κατηγορεί την πλατφόρμα για «πολιτική λογοκρισία». «Αποκατέστησαν τον λογαριασμό μου, όμως το Zoom εξακολουθεί να υποτάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα», δήλωσε στον Guardian.
«Ο στόχος μου όταν έφτιαχνα προφίλ ήταν να απευθυνθώ στους κατοίκους της κινεζικής ενδοχώρας, δημιουργώντας ρήγματα στη λογοκρισία που επιβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας. Με την πολιτική του καταστρέφει τον αρχικό μου σκοπό». Αναφέρει ότι έκλεισε τον λογαριασμό του και ζήτησε να αποζημιωθεί.
Ο Γουανγκ Νταν, άλλος ένας ακτιβιστής που βίωσε αντίστοιχη εμπειρία με το Zoom εντός του Ιουνίου, αναφέρει: «Το Κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα τηρεί ενεργά επιθετική στάση προς τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν στο κοινωνικό σύστημα και τον τρόπο ζωής των ΗΠΑ. Ολόκληρος ο κόσμος θα έπρεπε να είναι σε εγρήγορση».
Ο Γουανγκ τονίζει επίσης ότι η δήλωση του Zoom δεν αίρει την ευθύνη της εταιρείας για την καταπάτηση «δικαιωμάτων και συμφερόντων» πολιτών στις ΗΠΑ, όπου έχει και την έδρα της. «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την υποστήριξη του νόμου και της κοινής γνώμης και ζητάμε από το Zoom να αναλάβει την ευθύνη της κακής συμπεριφοράς του», σημειώνει.
Πώς σκοπεύει να κινηθεί στο εξής το Zoom
Το Zoom τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο εξής στο Πεκίνο να επηρεάζει κανέναν χρήστη εκτός της κινεζικής ενδοχώρας, ωστόσο αναπτύσσει τρόπους για να μπλοκάρει χρήστες στο εσωτερικό της. Το νέο μέτρο «θα μας επιτρέψει να συμμορφωνόμαστε με τα αιτήματα των τοπικών αρχών όταν κρίνουν ότι κάποια δραστηριότητα εντός της πλατφόρμας μας είναι παράνομη εντός των συνόρων τους», εξήγησε η εταιρεία.
«Ωστόσο θα είμαστε επίσης σε θέση να προστατεύσουμε αυτές τις συζητήσεις για τους συμμετέχοντες εκτός των συνόρων, όπου η σχετική δραστηριότητα είναι νόμιμη».
«Ελπίζουμε ότι μια μέρα οι κυβερνήσεις που υψώνουν τείχη για να αποκόψουν τους πολίτες τους από τον κόσμο και τον έναν από τον άλλο θα αντιληφθούν ότι κινούνται εναντίον των συμφερόντων τους, αλλά και κατά των δικαιωμάτων των πολιτών τους και ολόκληρης της ανθρωπότητας».
Την Παρασκευή, η Χουά Τσουνυίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής συνέντευξης τύπου ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Βουλευτές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τη στάση του Zoom. Μάλιστα, ο γερουσιαστής Τζος Χόλεϊ ζήτησε από την εταιρεία να «διαλέξει πλευρά. Αμερικανικές αξίες και ελευθερία του λόγου ή βραχυπρόθεσμα κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο και λογοκρισία».
Η Γιάκιου Γουάνγκ, ερευνήτρια στην Κίνα για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε: «Οι νόμοι στην Κίνα συχνά είναι καταχρηστικοί και δεν συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανόνες προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο οι εταιρείες τεχνολογίας είναι υποχρεωμένες να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συνασπιστούν για να αντισταθούν στη λογοκρισία του Πεκίνου και να διατηρήσουν ακέραιο το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης. Διαφορετικά, η δουλοπρέπεια δεν θα σταματήσει ποτέ», σημείωσε.
Πηγή: www.theguardian.com