Killer robot: Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία άνοιξε τον δρόμο για αυτόνομα όπλα ΑΙ
Αντιμέτωπη με το τεράστιο πληθυσμιακό και στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στην παρούσα σύρραξη η Ουκρανία έπρεπε να βρει λύσεις έξω από την πεπατημένη, ακόμη και στα ρομπότ. Έτσι στράφηκε εξαρχής στην τεχνολογία σαν βασικό άξονα των πολεμικών προσπαθειών της από τη πρώτη στιγμή.
Τα σημερινά drone, στρατιωτικής ποιότητας ή φθηνά μοντέλα εμπορίου για χομπίστες, αποτελούν την επιτομή αυτής της στρατηγικής. Στο πεδίο της μάχης, είναι πανταχού παρόντα, σαρώνουν το έδαφος για να εντοπίσουν στόχους με ακρίβεια, εξοικονομώντας πυρομαχικά, ρίχνοντας εκρηκτικά ή πλήττοντας ρωσικά οχήματα, εξοπλισμό και στρατεύματα με επιθέσεις τύπου καμικάζι. Η Ρωσία επίσης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε drone, τόσο εισαγόμενα όσο και εγχώριας παραγωγής.
Τον Φεβρουάριο, στην Ουκρανία ιδρύθηκε νέος κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων: οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, εξ ολοκλήρου αφιερωμένες σε επιχειρήσεις με εναέρια, επίγεια και θαλάσσια drone.
Η πρόκληση για την Ουκρανία είναι ότι η Ρωσία αναγνωρίζοντας την ισχύ της τεχνολογίας έχει στραφεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο, αναπτύσσοντας ειδικά οχήματα για να παρεμβάλλεται στις ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί χειριστές. Με τέτοια συστήματα ανεπτυγμένα κάθε 10 χιλιόμετρα έχει υποβαθμιστεί η προηγουμένως επιτυχημένη προσέγγιση της Ουκρανίας.
Ουκρανία: Ηγέτης στην πρωτοπορία ανάπτυξης αυτόνομων συστημάτων
Για να προσπαθήσει να διατηρήσει το πλεονέκτημά της, η Ουκρανία ξεκίνησε μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί ως ηγέτης στον τομέα των μη επανδρωμένων πολεμικών συστημάτων.
Ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται Brave1 προϊσταται της καινοτομίας, έχοντας ως πρότυπο τη Μονάδα Αμυντικής Καινοτομίας (DIU) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που έχει ως αποστολή να διευκολύνει τις στρατιωτικές εφαρμογές εμπορικών τεχνολογιών. Μέσα σε ένα χρόνο, το Brave1 ενέκρινε 700 εφευρέσεις για χρήση από τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ περίπου 40 έχουν βρει το δρόμο τους προς το μέτωπο. Μόλις εντοπιστεί ένα λειτουργικό πρωτότυπο, η κυβερνητική πιστοποίηση μπορεί να ληφθεί σε μόλις 21 ημέρες, σημειώνει το Politico.
Η πρώτη προτεραιότητα του Brave1 είναι τα μη επανδρωμένα συστήματα, με στόχο τα ρομπότ να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στα πεδία των μαχών.
Δεδομένων των ρωσικών παρεμβολών, η επίτευξη αυτού του στόχου συχνά συνοψίζεται σε ένα πράγμα: Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα αναγνωριστικά drone χρησιμοποιούν αναγνώριση εικόνας για να καταργήσουν το GPS ή να εντοπίσουν και να αποκαλύψουν καμουφλαρισμένους στόχους. Τα drone καμικάζι μπορούν να εκπαιδευτούν να πραγματοποιήσουν πλήγματα ακόμα κι αν χάσουν την επαφή με τους πιλότους τους.
Το μέλλον του πολέμου γράφεται στην Ουκρανία
Το πόσο μεγάλη διαφορά κάνει η τεχνητή νοημοσύνη στο πεδίο της μάχης είναι θέμα συζήτησης. Κάποιοι είναι δύσπιστοι θεωρώντας τέτοια πονήματα ευσεβείς πόθους, καθώς καμία από αυτές τις πλατφόρμες δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε στάδιο όπου μπορούν πραγματικά να αναπτυχθούν σε κλίμακα, και δεν έχουν την απαιτούμενη υποδομή υποστήριξης.
Όμως οι ειδικοί αυτής της τεχνολογίας έχουν διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι κατά κάποιο τρόπο η τεχνολογία έχει ήδη αρχίσει να διεισδύει στα πεδία των μαχών.
Πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν χρησίμευσαν ως πρόβα τζενεράλε για νέες τεχνικές και τεχνολογίες. Ενώ παλαιότερες τακτικές κι όπλα συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ουκρανία, εμφανίζονται καινοτομίες, όπως η χρήση των drone και της τεχνητής νοημοσύνης και για το πώς συνδυάζονται, τις οποίες όλοι παρακολουθούν ώστε να μάθουν.
Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Quantum Systems, που έχει αναπτύξει 400 ακριβά αναγνωριστικά drone (200.000 ευρώ) στην Ουκρανία τα οποία χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να ξεπεράσουν τον ηλεκτρονικό πόλεμο με προφορτωμένους χάρτες και ορόσημα πλοήγησης σε περιβάλλον που δεν επιτρέπει χρήση GPS και μηχανικής όρασης.
Ο CEO της Φλόριαν Ζάιμπελ πείστηκε να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Stark Defense για να αναπτύξει αυτόνομα όπλα με επιθετικές ικανότητες τα οποία θα είναι «ικανά να λειτουργούν χωρίς άνθρωπο στο βρόχο», αν και αυτό είναι μια αμφιλεγόμενη προσέγγιση. Θεωρητικά η Stark θα ήταν σε θέση να αναπτύξει τα προϊόντα της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Ζάιμπελ δεν ξεκαθάρισε αν η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει τα drone της στην Ουκρανία.
Αυτόνομα όπλα: «Η στιγμή Oppenheimer της γενιάς μας»
Στα τέλη Απριλίου, 1000 σύνεδροι από 143 χώρες παρακολουθήσουν στη Βιέννη τη μεγαλύτερη διάσκεψη που έγινε ποτέ για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα.
«Αυτή είναι η «στιγμή Oppenheimer» της γενιάς μας όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν να οδηγήσουν σε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι για το μέλλον της ανθρωπότητας», έγραφε η περίληψη στο τέλος της διήμερης διάσκεψης στη Βιέννη.
Τα τηλεκατευθυνόμενα drone γίνονται όλο και πιο ανεξάρτητα και χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά την έναρξη της διάσκεψης, προειδοποίησε ότι τώρα είναι «η ώρα να συμφωνήσουμε σε διεθνείς κανόνες για να διασφαλίσουμε τον ανθρώπινο έλεγχο», ανέφερε το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Το 2023, η ουδέτερη Αυστρία, που επιθυμεί να προωθήσει τον αφοπλισμό στα διεθνή φόρουμ, εισήγαγε το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη ρύθμιση των αυτόνομων οπλικών συστημάτων, το οποίο υποστήριξαν 164 κράτη. Αλλά πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι στρατιωτικές υπερδυνάμεις, αντιτίθενται.
Οι προσπάθειες του Πενταγώνου εντείνονται
Το περασμένο καλοκαίρι, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Κάθλιν Χικς, ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να κατασκευάσει χιλιάδες «άξια, αυτόνομα συστήματα» ικανά να «ξεπεράσουν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα [της Κίνας], που είναι η μάζα».
Οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ φέρεται να δοκιμάζουν εξοπλισμένα με τυφέκια ρομποτικά σκυλιά ικανά να σαρώσουν το πεδίο μάχης για στόχους πριν ζητήσουν άδεια επίθεσης. Ο Έρικ Σελ, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Onyx Industries που προμήθευε το οπλικό σύστημα για τους ρομποτικούς σκύλους, επιβεβαίωσε σε αμυντικά μέσα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου SOF Week ότι τα συστήματα ήδη χρησιμοποιούνται από την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικανών Πεζοναυτών.
Ταυτόχρονα η Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ-AFSOC διεξάγει πειράματα με όλο και μεγαλύτερα σμήνη drone, όπως ανέφερε ο διοικητής αντιπτέραρχος Τόνι Μπάουερφιλντ σε συνέντευξη στην έγκυρη αμυντική ιστοσελίδα Defense One κατά τη διάρκεια της SOF Week.
Τους επόμενους μήνες, η AFSOC θα επεκτείνει ένα πρωτοποριακό πείραμα που είδε ένα μεμονωμένο πλήρωμα drone να καθοδηγεί όχι ένα αλλά τρία MQ-9 Reapers και ακόμη και να εκτοξεύει έναν μικρότερο Group 2 drone ως μέρος της προσπάθειας Adaptive Airborne Enterprise της διοίκησης. Τώρα, στοχεύει να επαναλάβει το πείραμα με ακόμη περισσότερα drones – και να προσθέσει τη δυνατότητα να παραχωρήσει τον έλεγχο σε στρατεύματα στο πεδίο.
Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία έχει ακόμα δουλειά να κάνει στη σχεδίαση ιδεών λειτουργίας για πιλοτικά σμήνη drone, και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη εστίαση σε ποιες πτυχές της πτήσης ή της λειτουργίας drone θα αυτοματοποιηθούν και ποιές θα παραμείνουν ευθύνη ανθρώπων.
Η Κίνα επίσης αναπτύσσει drone εφοδιασμένα με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Ο στρατός της έχει δοκιμάσει drone που ήταν ικανά επιτεθούν ακόμη και αν αποκοπεί η σύνδεση με τους χειριστές τους.
Ωστόσο, ορισμένες καινοτομίες στην Ουκρανία είναι πιο αμφιλεγόμενες, όπως η χρήση της αυτονομίας για την εύρεση και το χτύπημα στόχων στο πεδίο της μάχης, αυξάνοντας την ανησυχία ότι οι όποιες τυχόν ηθικές αναστολές μπορεί να εγκαταλειφθούν εάν κάποιος βρεθεί να χάνει.
Προς το παρόν, η απόφαση για πλήγμα σε συγκεκριμένο στόχο συνεχίζει να παίρνεται από άνθρωπο. Το θέμα είναι για πόσο ακόμη;
Πηγή: OT.gr