Εκατοντάδες οστά από μαμούθ της Εποχής του Λίθου, πιθανώς θύματα προϊστορικών κυνηγών, ανακαλύφθηκαν σε κελάρι της Αυστρίας κατά τη διάρκεια εργασιών στο δάπεδο.
Τα περίπου 300 υπερμεγέθη οστά εκτιμάται ότι προήλθαν από τρία διαφορετικά ζώα και η ηλικία τους εκτιμάται στα 30 με 40 χιλιάδες χρόνια, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.
Έκανε μάλιστα λόγο για «αρχαιολογικό θρίαμβο» και επισήμανε πως πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη του είδους της στην Αυστρία εδώ και 150 χρόνια.
«Μπορεί να κυνηγήθηκαν μέχρι εκεί από ανθρώπους ή να έπεσαν σε παγίδα»
Ο αμπελουργός Αντρέας Πέρνερστοφερ βρήκε τα προϊστορικά κόκκαλα τον Μάρτιο καθώς έσκαβε το δάπεδο του κελαριού του στο χωριό του Γκόμπερλσμπουργκ, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βιέννης.
«Ήθελε να ισιώσει το δάπεδο επειδή είχε κλίση και αφαίρεσε λίγο τσιμέντο από το κέντρο» είπε στο CNN η Χάνα Πάροου-Σόουτσον της Ακαδημίας.
«Βρήκε σχεδόν αμέσως τα κόκκαλα, τα οποία αρχικά πέρασε για ξύλα. Κοίταξε πιο προσεκτικά και θυμήθηκε μια ιστορία του παππού του, ο οποίος επέκτεινε το κελάρι τη δεκαετία του 1960 και βρήκε μερικούς τραπεζίτες από μαμούθ».
Ο αμπελουργός ενημέρωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μνημείων, το οποίο τον παρέπεμψε στην Ακαδημία.
Η τελευταία φορά που ήρθαν στο φως παρόμοια ευρήματα στην Αυστρία ήταν πριν από 150 χρόνια, όταν ένας μεγάλος αριθμός οστών μαμούθ βρέθηκαν σε κελάρι του ίδιου χωριού μαζί με λίθινα τεχνουργήματα και κοσμήματα από απολιθώματα.
«Άλλοι παρόμοιοι χώροι στην Αυστρία και τις γειτονικές χώρες έχουν ανασκαφεί πλήρως εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια» ανέφερε η Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.
Ο χώρος με τη νέα παρτίδα οστών πιστεύεται ότι είναι το μέρος όπου πέθαναν τα τρία προϊστορικά παχύδερμα, τα οποία ζούσαν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων που έληξε πριν από 11.000 χρόνια.
«Μπορεί να κυνηγήθηκαν μέχρι εκεί από ανθρώπους ή να έπεσαν σε παγίδα» ανέφερε η Ακαδημία.
Η εξέτασή τους ίσως προσφέρει στο μέλλον νέες πληροφορίες για τις κυνηγετικές πρακτικές των Ευρωπαίων της Εποχής του Λίθου.