Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα: Ο ρόλος του Τραμπ, η οργή για τον Μπάιντεν και το δίλημμα Νετανιάχου
Όταν η Αραβοαμερικανίδα Samraa Luqman ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, πίστευε ότι, ακόμη και αν υπήρχε μια πιθανότητα του 1% να πιέσει ο πρώην πρόεδρος για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, θα ήταν καλύτερη επιλογή από τους Δημοκρατικούς που απέτυχαν να σταματήσουν τον πόλεμο.
Ο Τραμπ κέρδισε τελικά εκείνη την κούρσα και αναμένεται να ξαναμπεί στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.
Και ενόψει της ορκωμοσίας του, το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς συμφώνησαν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 46.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους 15 μήνες.
Αλλά η Luqman λέει ότι δεν αισθάνεται δικαιωμένη, παρόλο που ο Τραμπ διεκδίκησε τα εύσημα για την προώθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός πάνω από τη γραμμή.
Αντιθέτως, είναι εξοργισμένη με τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν που δεν κατάφερε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία μήνες νωρίτερα.
Οι Αραβοαμερικανοί για Τραμπ και Μπάιντεν
«Είμαι ακόμη πιο θυμωμένη επειδή ο Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καν στο αξίωμα, έκανε μια μικρή χειραψία και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έγινε αμέσως», δήλωσε η Luqman στο Al Jazeera. «Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί νωρίτερα. Είναι τόσο λυπηρό, όλες αυτές οι επιπλέον ζωές που χάθηκαν».
Πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία «εδραίωσε την κληρονομιά του Μπάιντεν ως «Γενοκτονία Τζο», ένα παρατσούκλι που συνδέει τον ηγέτη των Δημοκρατικών με τις ισραηλινές καταχρήσεις στη Γάζα.
Αφού υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τους Δημοκρατικούς στις προηγούμενες εκλογές, πολλοί Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι στράφηκαν εναντίον του κόμματος και της υποψήφιας του, της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, στην κούρσα του Νοεμβρίου, λόγω της υποστήριξής τους στον πόλεμο του Ισραήλ.
Ενώ πολλοί Άραβες ψηφοφόροι λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γιορτάσουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τονίζουν ότι η παρέμβαση του Τραμπ δείχνει ότι είχαν δίκιο που εγκατέλειψαν τη Χάρις.
Η ψήφος στις εκλογές των ΗΠΑ
Η μετατόπιση στις αραβοαμερικανικές εκλογικές προτιμήσεις ήταν ιδιαίτερα εμφανής στην πολιτεία του Μίσιγκαν, που είναι ταλαντευόμενη.
Στις κυρίως αραβικές γειτονιές στην ανατολική πλευρά του προαστίου Ντιτρόιτ Ντίρμπορν, η Χάρις έλαβε λιγότερο από το 20% των ψήφων. Η πλειονότητα των κατοίκων ψήφισε είτε τον Τραμπ είτε την υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν.
Ενώ η Χάρις υποστήριξε ότι η ίδια και ο Μπάιντεν εργάζονταν «ακούραστα» για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, η αντιπρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να εξοπλίζει το Ισραήλ χωρίς όρους.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν άσκησε επίσης βέτο σε τέσσερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα ζητούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο ρόλος του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Amer Ghalib, ο Αμερικανός δήμαρχος της Υεμένης στο Hamtramck του Μίσιγκαν, ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, εμφανιζόμενος μάλιστα στις συγκεντρώσεις του.
Εξήγησε ότι η διαπραγμάτευση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ήταν το κορυφαίο αίτημα των Αράβων και μουσουλμάνων υποστηρικτών του πρώην προέδρου.
«Ήξερε ότι ήταν ένα δίκαιο και ανθρώπινο αίτημα», δήλωσε ο Γκαλίμπ στο Al Jazeera σε δήλωσή του.
«Τον υποστηρίξαμε και ζητήσαμε κατάπαυση του πυρός, ειρήνη, καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας, δίκαιη εκπροσώπηση των μουσουλμάνων στην κυβέρνησή του και προώθηση και προστασία της πίστης και των οικογενειακών αξιών και ασφαλή εκπαίδευση για τα παιδιά μας. Έδειξε κάποια σημάδια ότι προχωράει για να υλοποιήσει κάθε μία από τις υποσχέσεις του».
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν διεκδίκησαν τα εύσημα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την Τετάρτη, με τον επερχόμενο πρόεδρο να διαβεβαιώνει ότι η «επική» συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν είχε κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Έχουμε συμφωνία για τους ομήρους στη Μέση Ανατολή. Θα απελευθερωθούν σύντομα», γνωστοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, προτού ακόμη ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.
Είναι δύσκολο, ωστόσο, να εκτιμηθεί η έκταση του ρόλου του Τραμπ στην παρασκηνιακή διπλωματία.
Ο απεσταλμένος του Τραμπ στο Ισραήλ
Αλλά πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Τραμπ ήταν αποφασιστικός στο να πείσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει με το σύμφωνο, το οποίο θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ισραηλινών αιχμαλώτων στη Γάζα, καθώς και εκατοντάδων παλαιστίνιων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ.
Ο Τραμπ έστειλε τον απεσταλμένο του Στιβ Γουίτκοφ να συναντηθεί με τους μεσολαβητές στο Κατάρ και τον Νετανιάχου στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.
Την Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να επιβεβαιώνει ισραηλινές αναφορές ότι ο Γουίτκοφ πίεσε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί τη συμφωνία.
Μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα άρθρο των Times of Israel, στο οποίο αναφερόταν ένας άγνωστος Άραβας αξιωματούχος: «Ο απεσταλμένος του Τραμπ επηρέασε τον Νετανιάχου περισσότερο σε μια συνάντηση από ό,τι έκανε ο Μπάιντεν όλο το χρόνο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι ευχαρίστησε ονομαστικά τον Γουίτκοφ κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας την Τετάρτη.
«Κόλαση» που ξεσπάει
Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «θα ξεσπάσει όλη η κόλαση» αν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι δεν απελευθερωθούν μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.
Ορισμένοι αναλυτές είδαν το μήνυμα ως απειλή προς τη Χαμάς. Όμως η παλαιστινιακή ομάδα είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι θα αποδεχόταν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που παρουσίασε ο Μπάιντεν τον Μάιο, η οποία περιελάμβανε ανταλλαγή αιχμαλώτων και μόνιμο τέλος του πολέμου.
Ο Νετανιάχου ήταν εκείνος που δήλωσε δημοσίως πολλές φορές ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να συνεχίσει τον πόλεμο.
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν- επέμειναν ότι η Χαμάς μπλοκάρει τη συμφωνία.
Η Χάλα Ραρίτ, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ που παραιτήθηκε πέρυσι για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο, δήλωσε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Τετάρτη είναι η ίδια πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι από τον Μάιο.
Η Ραρίτ δήλωσε στο Al Jazeera ότι η πολύμηνη αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να οριστικοποιήσει τη συμφωνία ήταν «θέμα πολιτικής βούλησης».
«Αν δεν υπήρχε αλλαγή στη διοίκηση, νομίζω ότι θα συνεχίζαμε να ακούμε την ίδια ακριβώς ρητορική του «εργαζόμαστε ακούραστα για να εξασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός»», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι δεν θα υπήρχε καμία αλλαγή αν είχε εκλεγεί ο Χάρις, αλλά η νίκη του Τραμπ δημιούργησε το κίνητρο για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία
Παρόλο που η ανακοίνωση της Τετάρτης προκάλεσε πανηγυρισμούς στη Γάζα, οι Αραβοαμερικανοί υποστηρικτές είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τους πανηγυρισμούς ακόμη.
Δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ θα τιμήσει τη συμφωνία, η οποία δεν τίθεται σε ισχύ πριν από την Κυριακή. Στον γειτονικό Λίβανο, μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον Νοέμβριο δεν κατάφερε να σταματήσει τις καθημερινές ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ισραήλ έχει επίσης σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 21 παιδιών, από τότε που ανακοινώθηκε η συμφωνία.
Η Suehaila Amen, συνήγορος της αραβοαμερικανικής κοινότητας στο Μίσιγκαν, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η κατάπαυση του πυρός θα καρποφορήσει, αλλά τόνισε ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς τα λόγια των Αμερικανών και των Ισραηλινών πολιτικών.
Παρόλα αυτά, είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά την παρέμβαση του Τραμπ είναι μια ακόμη κατηγορία για την απροθυμία του Μπάιντεν να πείσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο.
«Για πολλούς μέσα στην κοινότητα, το να πιέσουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη συνεχή χρηματοδότηση μιας γενοκτονίας – καθώς και το να κλείνει τα μάτια στις εξακριβωμένες και τεκμηριωμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συνεχίζει να είναι κάτι στο οποίο στεκόμαστε», δήλωσε η Amen στο Al Jazeera.
Η Amen δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι «γνωρίζουν καλά» ότι ο Τραμπ βοήθησε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
«Καθώς ο Μπάιντεν φεύγει με μια αιματηρή κληρονομιά γενοκτονίας στο όνομά του, το έργο μας συνεχίζεται για να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματά μας προστατεύονται και ότι δεν θα ακολουθήσει περαιτέρω βλάβη ή παρενόχληση προς την αραβική και μουσουλμανική αμερικανική κοινότητα, από τον Λευκό Οίκο και κάτω», είπε.
«Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι προσωρινό»
Ωστόσο, ορισμένα μέλη της αραβοαμερικανικής κοινότητας είναι επιφυλακτικοί ως προς το ότι ο Τραμπ θα φέρει μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, όπως υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Εξάλλου, ο Τραμπ έχει γεμίσει το επερχόμενο υπουργικό συμβούλιο με σταθερά φιλοϊσραηλινούς βοηθούς, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, υποψήφιου υπουργού Εξωτερικών.
Και κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, από το 2017 έως το 2021, ο Τραμπ προχώρησε σε μια σειρά πολιτικών αλλαγών που ενίσχυσαν την κυβέρνηση Νετανιάχου, μεταξύ άλλων με τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Και ο Νετανιάχου στα κάγκελα
Ο Νετανιάχου, φαίνεται να δυσκολεύεται να μιλήσει καθαρά για το τι έχει γίνει στις συνομιλίες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών, υποστηρίζει τη συμφωνία για τους ομήρους. Περίπου το 58% υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία, ακόμη και με το κόστος της παραμονής της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Ένα άλλο 12% υποστηρίζει την πρώτη φάση της συμφωνίας – απελευθέρωση 33 ομήρων χωρίς πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα – και στη συνέχεια θέλει επιστροφή στις μάχες.
Περίπου το 70%, με άλλα λόγια, θέλει ο πρωθυπουργός να υπογράψει.
Το πρόβλημα του Νετανιάχου έγκειται στο 23% που δεν υποστηρίζει την συμφωνία, αλλά θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος για να υπάρξει μια καλύτερη συμφωνία. Κατά τους Times of Israel αυτοί είναι σχεδόν όλοι ψηφοφόροι του κυβερνητικού του συνασπισμού.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να κάνει μια σκληρή επιλογή. Ή να υποκύψει στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς για επιστροφή στον πόλεμο μετά από 42 ημέρες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα ή να δεχθεί την υποστήριξη της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ και να της δώσει δικαίωμα βέτο για το μέλλον του στην εξουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.