Και τώρα Ειρηνικός; Οι πολεμικές κινήσεις ΗΠΑ και Κίνας και η «πυριτιδαποθήκη» Ταϊβάν

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές γεωπολιτικής που έχουν επισημάνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επισπεύδει το τέλος του πολέμου της Ουκρανίας -και- επειδή γνωρίζει πως σύντομα ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει μια κρίση στην οποία οι ΗΠΑ πιθανώς θα εμπλακούν πολύ πιο ενεργά – μια κρίση στον Ειρηνικό.
Μια διαφαινόμενη κρίση που γίνεται ολοένα και πιο ορατή μέσω των πολεμικού χαρακτήρα κινήσεων που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και η Κίνα με επίκεντρο την Ταϊβάν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν σημαντικούς συμμάχους και εταίρους τους στον Ειρηνικό -Αυστραλία, Ιαπωνία και Ταϊβάν- με πυραύλους που είναι ειδικά κατασκευασμένοι για να πλήττουν πλοία (αντιπλοϊκοί), καθώς το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό επεκτείνει την εμβέλεια και την παρουσία του στην περιοχή.
Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι η περιοχή δεν πρέπει να γίνει «αρένα για γεωπολιτικά παιχνίδια», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν σχολίασε τη δήλωσή του.
Πυρηνοκίνητα υποβρύχια και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς
Μια πρόσφατη αξιολόγηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον πλανήτη σε αριθμό σκαφών – περισσότερα από 370 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, σε υπηρεσία – και προσπαθεί να αμφισβητήσει την αμερικανική ναυτική κυριαρχία εντός και εκτός της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.
Ο κινεζικός στρατός έστειλε τον ναυτικό του στόλο για να κάνει μια επίδειξη δύναμης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών επιχειρήσεων γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, της ανάπτυξης ενός αεροπλανοφόρου κοντά στα απομακρυσμένα νησιά της Ιαπωνίας, καθώς και ενός ασυνήθιστου -διάρκειας ενός μήνα- περίπλου της Αυστραλίας.
Η Ιαπωνία και η Ταϊβάν αποτελούν μέρος της πρώτης αλυσίδας νησιών, στο πλαίσιο μιας αμυντικής ιδέας των ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στον Ψυχρό Πόλεμο.
Η εν λόγω στρατηγική επιδιώκει να περιορίσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό – και η βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αυστραλία με τη μορφή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς είναι μόνο ένας από τους τρόπους που έχουν προβλεφθεί.

Η στρατηγική της αλυσίδας νησιών των ΗΠΑ για τον περιορισμό της Κίνας
Τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία εκτόξευσε επιτυχώς τον μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο AGM-158C με τα μαχητικά αεροσκάφη της. Μπορεί να διανύσει 575 μίλια και είναι ειδικά κατασκευασμένος για να πλήττει πλοία. Η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση έως και 200 πυραύλων stealth στην Καμπέρα το 2020, για εκτιμώμενο κόστος 990 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Άλεξ Λακ, ναυτικός αναλυτής με έδρα την Αυστραλία, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι πύραυλοι «αναπτύσσονται δραστικά και βελτιώνουν» την αποτελεσματικότητα της Αυστραλιανής Αεροπορίας κατά πολεμικών πλοίων με την αυξημένη εμβέλεια και τη δυνατότητα επιβίωσής τους έναντι αμυντικών πυραύλων και άλλων αντίμετρων εκ μέρους του στόχου.
Η Αυστραλία διέθεσε επίσης 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση των πυραύλων SM-2 Block IIIC και SM-6 από τις ΗΠΑ, με τον τελευταίο να έχει εμβέλεια 290 μιλίων και ικανότητα να επιτίθεται σε πολεμικά πλοία και να υποστηρίζει την αεράμυνα.

Αυστραλιανό μαχητικό εκτοξεύει έναν από τους εν λόγω πυραύλους σε στρατιωτική επίδειξη στις ακτές της Καλιφόρνιας (27/2/25, Αυστραλιανό Υπουργείο Άμυνας)
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν έως και 220 πυραύλους κρουζ «Τόμαχοκ» στην Αυστραλία το 2023, μια συμφωνία 895 εκατομμυρίων δολαρίων που περιελάμβανε 200 πυραύλους τύπου Block V. Ο Τόμαχοκ είναι ικανός να χτυπήσει στόχους «με ακρίβεια» από 1.000 μίλια μακριά, σύμφωνα με την Raytheon, την εταιρεία που τους κατασκευάζει.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον πύραυλο Τόμαχοκ σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και οι μελλοντικές δυνατότητες του Block V θα περιλαμβάνουν έναν τύπο για βύθιση πλοίων γνωστή ως Maritime Strike Tomahawk (MST) -ονομάζεται Block Va- που θα πλήττει κινούμενους στόχους στη θάλασσα.
Η Ιαπωνία είναι ένας άλλος πελάτης της Raytheon, που επίσης αγοράζει Τόμαχοκ. Πρόκειται να αποκτήσει περίπου 400 πυραύλους Τόμαχοκ ως μέρος μιας συμφωνίας 2,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε το 2023, με τους μισούς από αυτούς να είναι το μοντέλο Block V. Επιπλέον, η Ιαπωνία υπέβαλε δύο αιτήματα -το 2022 και ένα άλλο τον Ιανουάριο- για συνολικά 182 πυραύλους SM-6 αξίας 1,350 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το Τόκιο αναπτύσσει επίσης τα δικά του όπλα βύθισης πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του αναβαθμισμένου πυραύλου Type 12 με εκτιμώμενο βεληνεκές έως και 745 μίλια. Θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της Ιαπωνίας για την αναχαίτιση και εξάλειψη των δυνάμεων εισβολής από απόσταση και σε πρώιμο στάδιο.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό Τζον Πωλ Τζόουνς εκτοξεύει έναν πύραυλο SM-6 κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά σε άγνωστη τοποθεσία (19/6/14, Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό)
Τα αμερικανικά στρατιωτικά think tanks -με επίσημο ρόλο να συμβουλεύουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να εκπονούν μελέτες, σχέδια, προτάσεις- υποστηρίζουν ότι η Ταϊβάν ζει υπό το φάσμα μιας πιθανής επίθεσης από την Κίνα στο εγγύς μέλλον και επί του παρόντος προετοιμάζεται χρησιμοποιώντας πυραύλους αμερικανικής κατασκευής και εγχώριας ανάπτυξης για να στοχεύει πολεμικά πλοία.
Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι της ίδια της Ταϊβάν -συμπεριλαμβανομένου του υπερηχητικού πυραύλου Hsiung Feng III- μπορούν από την πλευρά τους να εκτοξευθούν από τον αέρα, τη θάλασσα ή τη γη, επισημαίνουν.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι Harpoon της Ταϊπέι -με αναφερόμενη εμβέλεια 91 μιλίων- μπορούν από τη δική τους πλευρά να εκτοξευθούν από πολεμικά πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και εκτοξευτές εδάφους. Ο Πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε την πώληση 2,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων 100 συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon και 400 πυραύλων Harpoon στην Ταϊβάν το 2020.
Οι Αμερικανοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Κίνα προετοιμάζεται για μια πιθανή αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι πύραυλοι Harpoon θα επιτρέψουν στον στρατό της Ταϊβάν να αντιμετωπίσει ή να αποτρέψει τις «θαλάσσιες επιθέσεις, τους παράκτιους αποκλεισμούς και τις αμφίβιες επιθέσεις», δήλωσε μια από τις Υπηρεσίες του Πενταγώνου, αυτή της «Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια».
«Έναν αεροεκτοξευόμενος αντιπλοϊκός πύραυλος αντιπροσωπεύει για την Ταϊβάν μια πολύ ακριβή και εύθραυστη ικανότητα, κρίσιμη για την απόκρουση για επιχείρησης απόβασης εκ μέρους της Κίνας», απάντησε Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε εάν η Ταϊβάν πρέπει να αποκτήσει τους πιο προηγμένους αντιπλοϊκούς πύραυλους.

Η Ταϊβάν αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο Hsiung Feng III, στην Ταϊπέι (10/10/07)
Μένει να δούμε αν οι ΗΠΑ θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν για να αγοράσουν επιπλέον αμερικανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, δηλώνει ο αξιωματούχος, με την κυβέρνηση Τραμπ να τονίζει επανειλημμένα ότι οι σύμμαχοι και οι εταίροι τους οφείλουν να αυξήσουν αισθητά τις αμυντικές τους δαπάνες και τον Ειρηνικό να μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Στρατιώτες του Ταϊβανέζικου Στρατού συμμετέχουν σε στρατιωτική άσκηση σε άγνωστη τοποθεσία στην Ταϊβάν (Απρίλιος 2023, Ταϊβανέζικο Υπουργείο Άμυνας)