Και η Αίγυπτος ποντάρει στον τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στις 23/05/2020 19:20

Και η Αίγυπτος ποντάρει στον τουρισμό

Δεν ελπίζει μόνο η Ελλάδα στην τουριστική σεζόν για να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας. Το δικό της μερίδιο στην “πίτα” του καλοκαιριού διεκδικεί η Αίγυπτος, υποσχόμενη συστηματικά μέτρα ασφαλείας. Διαβάστε το ρεπορτάζ του γερμναικού πρακτορείου ειδήσεων, που φιλοξενεί η DW…

Από τον Ιούλιο κάποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορά τους για να υποδεχθούν επισκέπτες από τη βόρεια Ευρώπη. Όλα δείχνουν ότι η απειλή της πανδημίας θα συνεχιστεί, ενώ η χρήση μάσκας και αντισηπτικών θα είναι υποχρεωτική στο αεροπλάνο, στο ταξί ή και στο λόμπυ του ξενοδοχείου. Πάντως στη Χουργκάντα και στο Σαρμ Ελ Σέιχ, τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της Αιγύπτου που έχουν ερημώσει σε εποχές κορωνοϊού, οι προετοιμασίες στις παραλίες έχουν ήδη αρχίσει για την καλοκαιρινή σεζόν.

Πόσο ασφαλείς θα είναι όμως οι φετεινές διακοπές; Αρκεί το κριτήριο της απόστασης ανάμεσα στις ξαπλώστρες; Πόσο μπορεί κανείς να χαλαρώσει με τη μόνιμη υποψία ότι ο διπλανός του στην ταβέρνα είναι φορέας του κορωνοϊού; Οι ταξιδιωτικοί κατάλογοι για τις φετεινές διακοπές στην Αίγυπτο δίνουν μία πρόγευση της σεζόν. Για παράδειγμα, σε ένα καλό ξενοδοχείο της Ερυθράς Θάλασσας, οι υπάλληλοι θα υποδέχονται τον επισκέπτη, θα ψεκάζουν τις αποσκευές του με αντισηπτικό, θα θερμομετρούν όσους μπαίνουν στο λόμπυ. Στην είσοδο ο επισκέπτης θα αναζητεί το ειδικό σήμα με τρία ιερογλυφικά, που πιστοποιεί ότι το ξενοδοχείο τηρεί τρεις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας: διαθέτει ιατρείο, καθώς και επαρκή ποσότητα προστατευτικού ρουχισμού, ενώ συνεργάζεται με εξειδικευμένη κλινική για ώρα ανάγκης. Την ευθύνη για την πιστοποίηση έχει το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.

Αντισηπτικά, χλώριο, σιωπητήριο…

Ο συγχρωτισμός λίγο-πολύ απαγορεύεται, λόγω κορωνοϊού. Πάρτυ, γαμήλιες εκδηλώσεις και ψυχαγωγικές βραδιές για τους επισκέπτες δεν θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Νεροτσουλήθρες, τζακούζι, ατμόλουτρα και υπηρεσίες μασάζ δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Στις πισίνες θα αυξηθεί η προβλεπόμενη ποσότητα χλωρίου. Εστιατόρια και γυμναστήρια θα απολυμαίνονται ανά ώρα. Αλλαγές προβλέπονται και στο φαγητό. Αντί για τους συνηθισμένους μπουφέδες οι ξενοδόχοι θα προσφέρουν προμαγειρεμένο μενού, το οποίο καταναλώνεται επί τόπου, με επαρκή απόσταση μεταξύ των τραπεζιών. Επιπλέον σε κάθε τραπέζι θα διατίθενται αντισηπτικό υγρό και αντιησηπτικά μαντηλάκια. Τουλάχιστον ένα κτίριο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος ή έστω ένας όροφος του κτιρίου θα προορίζεται αποκλειστικά για τους πελάτες που ενδεχομένως ασθενούν.

Μέχρι στιγμής η Αίγυπτος εφαρμόζει αυτό το υγειονομικό πρωτόκολλο στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά θεωρείται πιθανό ότι θα επεκτείνει την εφαρμογή του και σε επισκέπτες από το εξωτερικό, εφόσον ανοίξουν τα σύνορα και άρουν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Πάντως, η εφαρμογή ορισμένων μέτρων θα κριθεί στην πράξη. Θα θέλουν πράγματι όλοι οι πελάτες του ξενοδοχείου να χρησιμοποιούν πλαστικά μαχαιροπήρουνα μιας χρήσεως, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο; Είναι δυνατόν να χρησιμοποιεί ο πελάτης πλαστικό στυλό για λίγα λεπτά στο τσεκ-ιν και μετά να το πετάει;

“Φιλί της ζωής” στον τουρισμό

Για την αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ πάντως το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο δίνει “το φιλί της ζωής” στον αιγυπτιακό τουρισμό. “Είναι ένα βήμα για τη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου”, εκτιμά ο Καλίμ Αμπού Αλί, στέλεχος του Τουριστικού Συνδέσμου της Ερυθράς Θάλασσας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε μήνας που περνάει με άδεια ξενοδοχεία στοιχίζει στην Αίγυπτο πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται τουλάχιστον ο εσωτερικός τουρισμός με την ανώτερη επιτρεπόμενη πληρότητα να μην υπερβαίνει το 50% των κλινών. Μέχρι στιγμής πάντως, μόλις 18 ξενοδοχεία έχουν εξασφαλίσει την κρατική πιστοποίηση για τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Όσο για το άνοιγμα των συνόρων, η αιγυπτιακή κυβέρνηση επισημαίνει ότι ακόμη αναζητείται η “κατάλληλη στιγμή”. Προφανώς θα είναι μία στιγμή, κατά την οποία ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει ήδη υποχωρήσει αισθητά, ενώ ο τουριστικός κλάδος δεν θα έχει ακόμη καταρρεύσει ολοκληρωτικά.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook