Ιταλία: Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα +Europa, παραδόξως, απέναντι στη νέα κυβέρνηση Κόντε
Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πλέον γιατί το κόμμα επέλεξε να ασκήσει αντιπολίτευση στο μόνο βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, που μάλιστα το εμπιστεύονται και οι Βρυξέλλες.
Οι πολιτικοί συσχετισμοί και τακτικισμοί στην Ιταλία γεννούν πολλά παράδοξα. Μετά την πτώση της αντισυστημικής κυβέρνησης, υπό την ακροδεξιά Λέγκα και το Κίνημα των 5 Αστέρων, και την άρθρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που χαίρει της υποστήριξης των Βρυξελλών, το πλέον φιλοευρωπαϊκό κόμμα της Ιταλίας, το «Περισσότερο Ευρώπη» (+Europa) της Έμμας Μπονίνο, τι στάση παίρνει; Ενάντια σε κάθε προσδοκία, αντίθετη.
Χθες η εκτελεστική επιτροπή της παράταξης της πρώην Ευρωπαίας επιτρόπου Μπονίνο αποφάσισε, έπειτα από μεγάλες διαφωνίες μεταξύ των μελών της, να περάσει στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση «Κόντε2», με κινητήριους μοχλούς το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το Κίνημα 5 Αστέρων, που έγινε ευνοϊκά δεκτή από τις αγορές και τα spread και έλαβε τις «ευλογίες» από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Κομισιόν.
Η απόφαση, που εγκρίθηκε με 19 ψήφους υπέρ, τρεις κατά και μία αποχή, αφήνει πολλούς να διερωτώνται για τη σκοπιμότητά της.
Στην προηγούμενη κυβέρνηση Λέγκας – 5 Αστέρων το ακραιφνώς φιλοευρωπαϊκό +Europa ήταν φυσικό να στρατευτεί ενάντια στις αντισυστημικές δυνάμεις, κι είναι φυσικό πως θα στεκόταν απέναντι σε όποια κυβέρνηση θα περιελάμβανε δυνάμεις με Ευρωσκεπτικιστικές απόψεις.
Μάλιστα, ο γγ του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση και εκδήλωσε την υποστήριξή του στη γραμμή του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής δύναμης του +Europa, Μπρούνο Ταμπάτσι, που ήθελε άνοιγμα προς τη νέα κυβέρνηση Κόντε.
Κύριο αίτιο για την απόφαση του κόμματος στάθηκε το μικρό περιθώριο για διαβουλεύσεις προς σχηματισμόν κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τη γραμμή Μπονίνο, η δεύτερη τούτη κυβέρνηση Κόντε δεν μπορεί να είναι διαφορετική από την πρώτη, όπου τα νήματα κινούσε η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
«Δεν αρκεί να έχουμε μια πιο φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση για να τη στηρίξουμε. Θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη πιο ουσιαστικοί πολιτικοί λόγοι για να αντλήσουμε απαντήσεις» στις προσδοκίες μας, τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του +Europa.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα: πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που ονομάζεται +Europa να ψηφίζει εναντίον της μόνης δυνατής πλειοψηφίας που δεν προβλέπει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση κάποιου Ευρωσκεπτικιστικού κόμματος και να συντάσσεται στην αντιπολίτευση με τον Σαλβίνι και τη Τζόρτζια Μελόνι του ακροδεξιού «Αδέλφια της Ιταλίας»;
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)