Ιταλία: Ρευστό το πολιτικό σκηνικό σε μια χώρα πέρα για πέρα διχασμένη

Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2019 09:27

Ιταλία: Ρευστό το πολιτικό σκηνικό σε μια χώρα πέρα για πέρα διχασμένη
Η σημερινή ημέρα και οι εξελίξεις γύρω από την πιθανή διάσπαση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως να αποτελέσουν τη λύση του πολιτικού γρίφου στην Ιταλία.

Η σημερινή ημέρα και οι εξελίξεις γύρω από την πιθανή διάσπαση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης ίσως να αποτελέσουν τη λύση του πολιτικού γρίφου στην Ιταλία, διευκολύνοντας την πιθανή εγκατάσταση του ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας στο Παλάτι Μαντάμα (έδρα της κυβέρνησης), μέσω πιθανής συμμαχίας του με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή με το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI).

Η αναμενόμενη ανακοίνωση από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι ιδρύει νέο κόμμα, με την ονομασία «Κοινωνική Δράση», στα δεξιά της παράταξης της οποίας είχε κάποτε ηγηθεί, συμπίπτει με την επίσημη πρώτη πράξη στην κατάθεση της πρότασης μομφής του Σαλβίνι κατά της συγκυβέρνησης του κόμματός του με το Κίνημα των 5 Αστέρων και του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, με τη συνεδρίαση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στη Γερουσία.

Θεωρητικά, η πρόταση αυτή της Λέγκας ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές, ωστόσο η κίνηση του Ρέντσι ξαναμοιράζει την πολιτική τράπουλα.

Ενδεχόμενη διάσπαση του PD, υπό την παρούσα κατανομή δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει την προσφυγή στις εκλογές μέσω πιθανής συμμαχίας της «Κοινωνικής Δράσης» με το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάγιο ή μέσω συμμαχίας της δεξιάς – ακροδεξιάς (Λέγκα, FI, DdI).

Άλλωστε, ο Ρέντσι έχει τεθεί κατά της διεξαγωγής εκλογών. «Το να πάμε αμέσως στις κάλπες είναι τρελό» δήλωσε ο Ρέντσι, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μιας κυβέρνησης «που θα αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ» και πρότεινε στον πρόεδρο, Σέρτζο Ματαρέλα, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών – γερουσιαστών.

Μάλιστα, ο Ρέντσι έχει απευθύνει έκκληση από χθες στον Ντι Μάγιο για συνεργασία πάνω σε αυτά τα σημεία, όμως η μόνη απάντηση που έχει λάβει είναι το ηχηρό «όχι σε συνεργασίες» από τον ηγέτη του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, που βλέπει τον Ρέντσι έτοιμο να διασπάσει το κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Ντι Μάγιο προκρίνει μια κυβέρνηση βραχείας διάρκειας, που θα επιλέξει ο πρόεδρος, Σέρτζο Ματαρέλα, με στόχο την ψήφιση του προϋπολογισμού και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών – γερουσιαστών.

Για το λόγο αυτόν του χρειάζεται μια κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, με την πιθανή διάσπαση του PD και τη συμφωνία με τον Ρέντσι (ο οποίος αναμένεται να αποσπάσει σχεδόν τους μισούς κοινοβουλευτικούς από το κόμμα του) να τον διευκολύνει στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις εκλογές και το βέβαιο πολιτικό θρίαμβο του Σαλβίνι.

Από την πλευρά του, μπροστά στις εξελίξεις που ανοίγονται σε περίπτωση διάσπασης στο PD, ο Σαλβίνι κάνει ένα βήμα πίσω στον τακτικισμό του με απώτερο στόχο τις πρόωρες εκλογές.

Ενώ προηγουμένως τόνιζε πως η Λέγκα «θα κατέβει μόνη» στις εκλογές, πλέον δηλώνει πως μέσα στην εβδομάδα θα έχει εντατικές συνομιλίες με τα ήσσονα κόμματα της δεξιάς – ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, οι διαπραγματεύσεις με τον Μπερλουσκόνι είχαν ξεκινήσει προτού ακόμη ο ηγέτης πυροδοτήσει την κυβερνητική κρίση.

Από τα παραλιακά θέρετρα της Ιταλίας, όπου ο Σαλβίνι συνεχίζει την άτυπη προεκλογική εκστρατεία του, ανακοινώνει τα σχέδιά του για τον προϋπολογισμό της χώρας: μείωση φόρων κατά 15% για εκαταμμύρια ιταλούς εργαζομένους, διευκολύνσεις στην εφορία, καμία αύξηση του ΦΠΑ, αλλά ταυτόχρονη μείωση των φόρων στο ταμείο.

Ο Σαλβίνι εκφράζει την πίστη του στην κρίση του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος θα λάβει τις όποιες αποφάσεις είτε για τη διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών είτε για την έναρξη διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης συνεργασίας.

Επίσης, δε σταματά να επιτίθεται στον Ρέντσι: «Πρέπει να ντρέπεται για όλα τα δεινά που επισώρευσε στην Ιταλία, και να αισχύνονται και όσοι θέλουν να κάνουν κυβέρνηση μαζί του, με την (πρώην υπουργό Μαρία Έλενα) Μπόσκι και το κόμμα με τις χρεοκοπημένες τράπεζες».

Από την πλευρά του, ο Ματαρέλα, που βρίσκεται σε διακοπές στη Σαρδηνία, τηρεί αποστάσεις και αναμένει τις εξελίξεις από τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Κόντε, τις αποφάσεις των κομμάτων και τις πιθανές ψηφοφορίες, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα, προτού αναλάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Το γεγονός όμως παραμένει πως η Ιταλία και κλιματικά (κακοκαιρία στο Βορρά, καύσωνας στο Νότο) αλλά και, κυρίως, πολιτικά αυτόν τον Αύγουστο είναι πέρα για πέρα διχασμένη.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)