Ισραηλινός αναλυτής: Μην είμαστε τόσο σίγουροι ότι η εκλογή Τραμπ συμφέρει το Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε στις 05/11/2024 22:44

Ισραηλινός αναλυτής: Μην είμαστε τόσο σίγουροι ότι η εκλογή Τραμπ συμφέρει το Ισραήλ

Μπορεί για πολλούς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να εύχεται να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ, ώστε να στηρίξει τον πόλεμό του, αλλά ίσως χρειάζεται να κρατηθεί μικρό καλάθι.

Επιχειρώντας να εξετάσει ποιος ηγέτης στις ΗΠΑ θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του Ισραήλ, ο διπλωματικός συντάκτης της ισραηλινής εφημερίδας Ynet, Ιταμάρ Άιχνερ, σταθμίζει πολύ προσεκτικά τους δύο υποψηφίους Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας ως γνώμονα, ο βραβευμένος Ισραηλινός δημοσιογράφος, ότι το Ισραήλ έχει ανάγκη από έναν πλανητάρχη που να διατάζει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε διεθνείς συγκρούσεις, είναι κάπως σκεπτικός για τον απρόβλεπτο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, παρά την ελπίδα του Νετανιάχου για μια νίκη Τραμπ, ίσως πρέπει να είναι προσεκτικός σχετικά με το τι επιθυμεί. Ο πρώην πρόεδρος είναι μια απρόβλεπτη φιγούρα που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει στον Νετανιάχου περισσότερα προβλήματα από την υποψήφια των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις.

«Ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει την ειρήνη για να εξασφαλίσει ένα βραβείο Νόμπελ και να σβήσει το σύννεφο των σκανδάλων γύρω του!»

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα των εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «χτίζουμε τον μεγαλύτερο και ευρύτερο συνασπισμό στην αμερικανική πολιτική ιστορία. Αυτό περιλαμβάνει αριθμούς ρεκόρ Αράβων και Μουσουλμάνων ψηφοφόρων στο Μίσιγκαν που θέλουν ΕΙΡΗΝΗ». Στη συνέχεια ο υποψήφιος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πρόσθεσε: «Γνωρίζουν ότι η Καμάλα και το υπουργικό συμβούλιο του πολεμοκάπηλου της θα εισβάλουν στη Μέση Ανατολή, θα σκοτώσουν εκατομμύρια μουσουλμάνους και θα ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ!».

Ο Άιχνερ εκτιμά πως εάν εκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι η δεύτερη και τελευταία του θητεία ως πρόεδρος, που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να λαμβάνει υπόψιν τους άλλους και θα ενεργεί αποκλειστικά προς το συμφέρον του.

«Ο Τραμπ μπορεί να επιχειρήσει να αναβιώσει τη «Συμφωνία του Αιώνα», η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους παράλληλα με την ομαλοποίηση με τη Σαουδική Αραβία. Στην προτεινόμενη συμφωνία, δύο κράτη θα υπάρχουν δίπλα-δίπλα, με το 70% της Δυτικής Όχθης και το 100% της Γάζας υπό την παλαιστινιακή κυριαρχία» λέει ο Εβραίος αναλυτής, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να επιδιώξει την ειρήνη για να εξασφαλίσει ένα βραβείο Νόμπελ και να σβήσει το σύννεφο των σκανδάλων γύρω του, και δεν θα δίσταζε να πιέσει τον Νετανιάχου εάν του ζητηθεί».

Κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν αποκλείει μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αλλά είναι πιθανό ο Τραμπ να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ιράν και να είναι πιο «ευγενικός» προς το Ισραήλ σε σύγκριση με τη Χάρις, προσθέτει ο Άιχνερ.

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Χαμάς, σύμφωνα με την ανάλυση, ο Τραμπ μπορεί να είναι πιο ανοιχτός στην εφαρμογή των αλλαγών που επιδιώκει το Ισραήλ στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ για την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ.

Χάρις, λιγότερο φιλοϊσραηλινή από τον Μπάιντεν

Εάν εκλεγεί η Χάρις, εκτιμά ο Ιταμάρ Άιχνερ, θα δεχόταν μεγαλύτερη πίεση καθώς θα είναι η πρώτη της θητεία, και όχι η δεύτερη, όπως του Τραμπ. Οι εβραϊκές οργανώσεις με επιρροή στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενωθούν για να ασκήσουν πίεση στη Χάρις, καθώς, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση στην εβραϊκή εφημερίδα, η Δημοκρατική υποψήφια αναμένεται να υποστηρίξει λιγότερο το Ισραήλ από τον Τζο Μπάιντεν.

«Μια δημοκρατική κυβέρνηση πιθανότατα θα πιέσει το Ισραήλ στο παλαιστινιακό ζήτημα, είτε προωθώντας μια λύση δύο κρατών είτε πιέζοντας για διπλωματικές ανακαλύψεις που επιτρέπουν κάποιο βαθμό διαχωρισμού, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του Ισραήλ και προασπίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο Άιχνερ, σημειώνοντας ότι η Χάρις και το κόμμα της αναμένεται γενικά να τηρήσουν μια πιο φιλοπαλαιστινιακή στάση και να εργαστούν για να αναζωογονήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα.

«Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε βίαιους Εβραίους εποίκους θα μπορούσαν να ενταθούν σημαντικά υπό την κυβέρνηση Χάρις. Αναμένεται να αναλάβει δράση κατά των παράνομων εγκαταστάσεων στα παλαιστινιακά εδάφη και ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στους υπουργούς Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ» λέει.

Το Ισραήλ δεν θέλει απομονωτιστές, αλλά γεράκια;

Ωστόσο, ο Ισραηλινός διπλωματικός συντάκτης υπενθυμίζει ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ δεν εξαρτάται μόνο από τον πρόεδρο αλλά και από την ομάδα που τον περιβάλει. Ο Τραμπ αναμένεται να διορίσει φιλο-ισραηλινές προσωπικότητες όπως ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα μπορούσε να υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών ή Άμυνας. Ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος ήταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, θεωρείται επίσης για ανώτερο ρόλο.

Η ομάδα της Χάρις μπορεί να είναι κάπως λιγότερο ευνοϊκή προς το Ισραήλ, αν και όχι απαραίτητα εχθρική. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την ύπαρξη της προοδευτικής πτέρυγας στο Δημοκρατικό κόμμα που ασκεί πιο έντονη κριτική στο Ισραήλ.

Δίχως λοιπόν να κρύβει τον σκεπτικισμό του για τον Τραμπ, ο Ιταμά Άιχνερ, καταλήγει πως εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να ενισχύσει την απομονωτική φατρία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, εκείνων που αντιτίθενται στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε διεθνείς συγκρούσεις. «Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για το Ισραήλ, ενισχύοντας ενδεχομένως τον ρωσο-κινεζικό άξονα» λέει.

Πάντως, το αμερικανικό λόμπι, κάνει τόση καλή και εν πολλοίς βρώμικη δουλειά στις ΗΠΑ, που Ισραηλινός αναλυτής δεν χρειάζεται να ανησυχεί: το Τελ Αβίβ, «χωνεύει» όλους τους ενοίκους του Λευκού Οίκου.

© Πηγή: In.gr