Το Ισραήλ ζήτησε από τις ΗΠΑ να στείλουν μια δεύτερη συστοιχία THAAD για την προστασία της χώρας σε περίπτωση ιρανικής αντίδρασης σε μια αναμενόμενη ισραηλινή «επίθεση αντιποίνων», αναφέρει το Κανάλι 12. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει μία προηγμένη συστοιχία αεράμυνας στο Ισραήλ, μαζί με Αμερικανούς στρατιώτες για να τη λειτουργήσουν.
Το THAAD θεωρείται συμπληρωματικό σύστημα του συστήματος Patriot, αλλά μπορεί να υπερασπιστεί μια ευρύτερη περιοχή, ικανό να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 150-200 χιλιομέτρων. Κάθε πυροβολαρχία αποτελείται από έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, 48 αναχαιτιστές, ραδιοεξοπλισμό και ραντάρ και απαιτεί 95 στρατιώτες για τη λειτουργία της, όπως επεξηγούν οι Times of Israel.
Μια συστοιχία THAAD κοστίζει περίπου 1,8 δισ. δολάρια και οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο 7. Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 13 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή απαιτούνται 625 εκατομμύρια δολάρια για τους 48 πυραύλους της συστοιχίας. Θα προστεθούν στα υπάρχοντα Iron Dome, Arrow 3 και David’s Sling κάποια εκ των οποίων δημιουργήθηκαν με αμερικανική συνεργασία.
Αν οι ΗΠΑ πρόκειται να αμυνθούν ενάντια σε μια ιρανική επίθεση παρόμοια με την προηγούμενη, θα έπρεπε να πληρώσουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για το σύστημα αυτό, χωρίς να έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο η χρήση του συστήματος για λογαριασμό του Ισραήλ ή η αποστολή 190 στρατιωτών στο έδαφος του Ισραήλ για τις δύο συστοιχίες.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του THAAD
Η διαλειτουργικότητα με άλλα αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων, όπως τα συστήματα Aegis, που βρίσκονται συνήθως σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot που έχουν σχεδιαστεί για να αναχαιτίζουν στόχους μικρότερου βεληνεκούς θεωρούνται από τα μεγάλα προτερήματα.
Το THAAD, συντομογραφία του Terminal High-Altitude Area Defense, είναι το μόνο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που μπορεί να σταματήσει και να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς, εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της πτήσης τους ή ακόμα και όταν έχουν ξεκινήσει πορεία καθόδου προς τον στόχο τους.
Οι αναχαιτιστές THAAD είναι κινητές μονάδες κάτι που σημαίνει ότι απομακρύνουν τους εισερχόμενους στόχους συγκρουόμενοι μαζί τους, αντί να τους αφήσουν να εκραγούν κοντά στον στόχο.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, η καθεμία αποτελούμενη από έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγό ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και μία μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς και επικοινωνίας. Τα THAAD είχαν δοθεί και στη Σαουδική Αραβία εναντίον της Υεμένης, όμως δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τις επιθέσεις στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Aramco.