Ισραήλ: Οικογένειες ομήρων και όμηροι που αφέθηκαν ελεύθερες ζητούν αποδοχή της συμφωνίας από τον Νετανιάχου
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή τους, προειδοποιώντας πως τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν. Επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
«Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει άλλη επιλογή», είπε η Σάρον Λίφσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Η μητέρα της, Γιοχεβέντ, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά ο 83χρονος πατέρας της, Οντέντ, παραμένει όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γιοχεβέντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ «έχει καθήκον να φέρει πίσω τους πολίτες του» και «οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει αυτό». «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα», τόνισε. Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ότι «αρκετοί όμηροι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» για πολύ καιρό ακόμη.
«Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, ο χρόνος τελειώνει»
Η αδερφή του Στιβ Μπρίσλεϊ, η Λιάν Σαράμπι σκοτώθηκε μαζί με τις δύο κόρες της κατά την επίθεση στο κιμπούτς Μπε’ερί. Όμηρος της Χαμάς παραμένει ο γαμπρός του, ο Έλι Σαράμπι, ενώ ακόμη ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο Γιόσι Σαράμπι, βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του. Κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Στιβ Μπρίσλεϊ τόνισε πως «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου οι όμηροι να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους. Προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι είναι προφανές το τίμημα της αποτυχίας.
Οι οικογένειες ζητούν την ανταλλαγή ομήρων/αιχμαλώτων, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να βαδίσει το Παλαιστινιακό προς επίλυση.
Μήνυμα απελευθερωμένων ομήρων: Αν ο Νετανιάχου δεν αλλάξει πορεία, δεν θα μείνει κανένας όμηρος για να επιστρέψει
Έξι γυναίκες που απελευθερώθηκαν από όμηροι στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να πιέσουν για μια δεύτερη συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των 136 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, εκ των οποίων δεν είναι όλοι ζωντανοί.
Η Αντίνα Μοσέ, η οποία πιάστηκε όμηρος στο κιμπούτς Νορ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, απευθύνθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Ήμουν εκεί, ένιωσα εκεί, πόνεσα εκεί, αλλά απελευθερώθηκα», είπε. «Οι φίλοι μου, οι νέοι που εκπαίδευσα, είναι ακόμα εκεί. Νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς δεν επέζησαν. Ξέρω ότι δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα φάρμακά τους και ξέρω ότι δεν βρίσκονται πια στη θέση που ήμουν εγώ μαζί τους», είπε.
«Και πάλι, σας το ζητώ, κ. Νετανιάχου, όλα είναι στα χέρια σας, εσείς είστε αυτός που μπορεί να το κάνει και φοβάμαι πάρα πολύ, ότι αν συνεχίσετε σε αυτόν τον δρόμο δεν θα υπάρξουν άλλοι όμηροι για να απελευθερωθούν», σημείωσε. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν μπορεί να υποχωρήσει πριν εξοντώσει ή πριν εμφανίσει την Χαμάς ως διαλυμένη, για να διατηρήσει τις όποιες πιθανότητες της πολιτικής του επιβίωσης. Την ίδια στιγμή δέχεται πιέσεις από την άκρα δεξιά. ΙΝ