Συνεχίζονται οι ισραηλινές αντιδράσεις, με αφορμή την ανάρτηση του ιρλανδού πρωθυπουργού, Λίο Βαράντκαρ ο οποίος έγραψε ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε», σχετικά με την απελευθέρωση της 9χρονης Έμιλι Χαντ από τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός ΥΠΕΞ, Έλι Κοέν, πήρε τη σκυτάλη, ανακοινώνοντας ότι κάλεσε για εξηγήσεις τον ιρλανδό πρέσβη.
«Μετά τα εξωφρενικά λόγια του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας σχετικά με την απελευθέρωση της Amelie Hand, η οποία απήχθη στη Γάζα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κάλεσα τον Ιρλανδό πρέσβη στο Ισραήλ για επίπληξη», αναφέρει σε ανάρτησή του.
Παράλληλα, ο Κοέν, επιτέθηκε φραστικά στον Ιρλανδό πρωθυπουργό λέγοντας: «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα!»
«Η Έμιλι Χαντ δεν «χάθηκε», την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», πρόσθεσε ο Κοέν, συνεχίζοντας: «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!».
Η επίμαχη φράση
Η 9 ετών Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες μετά από 50 μέρες αιχμαλωσίας στη Λωρίδα της Γάζας. Το κορίτσι θεωρείτο αρχικά νεκρό από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Μπεερί, κατά τις επιδρομές των μαχητών της οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου. Η Έμιλι αργότερα έγινε γνωστό ότι ήταν μεταξύ των 240 ομήρων που μεταφέρθηκαν εκείνη την ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Βαράντκαρ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία»
Χαιρετίζοντας την απελευθέρωση του κοριτσιού ο ιρλανδός πρωθυπουργός έκανε λόγο χθες για «μια ημέρα τεράστιας χαράς και ανακούφισης», λέγοντας ότι «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».
Η τελευταία φράση προκάλεσε την έντονη αντίδραση υπουργών και στελεχών της ισραηλινής κυβέρνησης.
Η Ιρλανδία έχει ασυνήθιστα τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ για ευρωπαϊκή χώρα.
Ο Βαράντκαρ έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο βομβαρδισμός της Γάζας ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία» και «κάτι που πλησιάζει περισσότερο την εκδίκηση».
Ο Ιρλανδός πρόεδρος, Μάικλ Ντι Χίγκινς, έχει επίσης επικρίνει το Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι μετατρέπει το διεθνές δίκαιο γύρω από την προστασία των αμάχων σε «κουρέλια».