Ισραήλ: Κυνική παραδοχή – Μιλά για «λάθη» στο χτύπημα όπου σκοτώθηκαν 15 διασώστες στη νότια Γάζα

Δημοσιεύτηκε στις 06/04/2025 15:37

Ισραήλ: Κυνική παραδοχή – Μιλά για «λάθη» στο χτύπημα όπου σκοτώθηκαν 15 διασώστες στη νότια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ παραδέχθηκε ότι οι στρατιώτες του έκαναν «λάθη» στο χτύπημα όπου σκοτώθηκαν 15 εργαζομένοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη νότια Γάζα στις 23 Μαρτίου.

Επιζών διασώστης δήλωσε ότι τα ασθενοφόρα είχαν αναμμένα τα φώτα τους και αρνήθηκε ότι οι συνάδελφοί του συνδέονταν με οποιαδήποτε ένοπλη οργάνωση

Η αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ένωσης Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ και ένα πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας δέχθηκε πυρά κοντά στη Ράφα, όπως σημειώνει το BBC.

Τι υποστήριξε αρχικά το Ισραήλ

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε αρχικά ότι τα στρατεύματά του άνοιξαν πυρ επειδή η αυτοκινητοπομπή πλησίασε «ύποπτα» στο σκοτάδι χωρίς προβολείς ή φώτα που αναβόσβηναν.

Υποστήριξε ότι η κίνηση των οχημάτων δεν είχε προηγουμένως συντονιστεί ή συμφωνηθεί με τον ισραηλινό στρατό.

Πλάνα από κινητό τηλέφωνο, τα οποία τράβηξε ένας από τους τραυματιοφορείς που σκοτώθηκαν, έδειξαν ότι τα οχήματα είχαν αναμμένα φώτα καθώς ανταποκρίνονταν σε κλήση για να βοηθήσουν τραυματίες.

Δείτε το βίντεο:

Ήταν άοπλοι

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιμένουν ότι τουλάχιστον έξι από τους διασώστες συνδέονταν με τη Χαμάς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν παράσχει καμία απόδειξη.

Τώρα το Ισραήλ παραδέχεται ότι ήταν άοπλοι όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

Το βίντεο από το κινητό, το οποίο κοινοποιήθηκε αρχικά από τους New York Times, δείχνει τα οχήματα να σταματούν στον δρόμο όταν, χωρίς προειδοποίηση, αρχίζουν οι πυροβολισμοί λίγο πριν από την αυγή.

Τα πλάνα διαρκούν για περισσότερα από πέντε λεπτά, με τον διασώστη, που ονομαζόταν Ρεφάτ Ραντουάν, να ακούγεται να λέει την τελευταία του προσευχή πριν ακουστούν οι φωνές των Ισραηλινών στρατιωτών που πλησιάζουν τα οχήματα.

Τι συνέβη

Αξιωματούχος των IDF ενημέρωσε τους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντας ότι οι στρατιώτες είχαν πυροβολήσει νωρίτερα εναντίον ενός αυτοκινήτου που μετέφερε τρία μέλη της Χαμάς.

Όταν τα ασθενοφόρα ανταποκρίθηκαν και πλησίασαν στην περιοχή, οι παρατηρητές εναέριας επιτήρησης ενημέρωσαν τους στρατιώτες στο έδαφος για τη φάλαγγα που «προχωρούσε ύποπτα».

Όταν τα ασθενοφόρα σταμάτησαν δίπλα στο αυτοκίνητο της Χαμάς, οι στρατιώτες υπέθεσαν ότι απειλούνταν και άνοιξαν πυρ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι κάποιος από την ομάδα έκτακτης ανάγκης ήταν οπλισμένος.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι ο προηγούμενος απολογισμός του, σύμφωνα με τον οποίο τα οχήματα πλησίαζαν χωρίς φώτα, ήταν ανακριβής, αποδίδοντας την αναφορά στα εμπλεκόμενα στρατεύματα.

Το βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει ότι τα οχήματα ήταν σαφώς επισημασμένα και οι τραυματιοφορείς φορούσαν αντανακλαστική στολή hi-vis.

Οι στρατιώτες έθαψαν τα πτώματα των 15 νεκρών εργαζόμενων σε άμμο για να τα προστατεύσουν από τα άγρια ζώα, δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι τα οχήματα μετακινήθηκαν και θάφτηκαν την επόμενη ημέρα για να καθαριστεί ο δρόμος.

Πότε εντοπίστηκαν τα πτώματα

Οι σοροί των θυμάτων εντοπίστηκαν μια εβδομάδα μετά την επίθεση, επειδή οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, δεν μπορούσαν να οργανώσουν ασφαλή μετάβαση στην περιοχή ή να εντοπίσουν το σημείο.

Όταν μια ομάδα βοήθειας βρήκε τα πτώματα, ανακάλυψε επίσης το κινητό τηλέφωνο του Ρεφάτ Ραντουάν που περιείχε υλικό από το περιστατικό.

Ο Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι είχαν φορέσει χειροπέδες στους διασώστες πριν πεθάνουν και δήλωσε ότι δεν εκτελέστηκαν από κοντινή απόσταση, όπως είχαν αφήσει να εννοηθεί ορισμένες αναφορές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επιζών διασώστης είπε στο BBC ότι τα ασθενοφόρα είχαν αναμμένα τα φώτα τους και αρνήθηκε ότι οι συνάδελφοί του συνδέονταν με οποιαδήποτε ένοπλη οργάνωση.

Οι IDF υποσχέθηκαν μια «ενδελεχή εξέταση» του περιστατικού, λέγοντας ότι θα «κατανοήσουν την αλληλουχία των γεγονότων και τον χειρισμό της κατάστασης».

Η Ερυθρά Ημισέληνος και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί ζητούν ανεξάρτητη έρευνα.

Το Ισραήλ ξανάρχισε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεσή του στη Γάζα στις 18 Μαρτίου αφού έληξε η πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook