Ισραήλ: Βομβάρδισε στα περίχωρα της Δαμασκού στη Συρία – Νεκρός ένας στρατιώτης
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή του στις ένοπλες δυνάμεις, μετέδωσε σήμερα ότι στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην περιοχή της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού και των περιχώρων της.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός —ο οποίος σπανίως επιβεβαιώνει κατά περίπτωση τις επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον στόχων στη Συρία— ανέφερε πως στοχοποίησε συριακό κέντρο διοίκησης, υποδομές και μονάδα αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανάρτηση του ισραηλινού στρατού
Η επίθεση έγινε από τα Υψίπεδα του Γκολάν
«Στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην αεροπορική επίθεση που εξαπολύθηκε από τον ισραηλινό εχθρό μετά τα μεσάνυχτα», ανέφερε η πηγή του SANA.
Η επίθεση «εξαπολύθηκε από το κατεχόμενο συριακό Γκολάν, στοχοποιώντας διάφορες στρατιωτικές θέσεις στη νότια περιφέρεια και κτίριο κατοικιών στη συνοικία Καφρ Σούσα της Δαμασκού».
Πάντα σύμφωνα με την πηγή του SANA, η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει «μεγάλο αριθμό» πυραύλων «του εχθρού», παρά «την πυκνότητα των πυρών» που εξαπολύθηκαν.
Το πρακτορείο μετέδωσε φωτογραφικά στιγμιότυπα που μοιάζουν να εικονίζουν κρατήρα που άνοιξε έκρηξη πυραύλου.
Στιγμιότυπα που απαθανάτισαν Σύροι δημοσιογράφοι και μεταφόρτωσαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν πυρκαγιά στην Καφρ Σούσα, συνοικία όπου βρίσκονται, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυβερνητικά κτίρια, αρχηγεία των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και ιρανικό πολιτιστικό κέντρο.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τον αέρα, αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη χώρα αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως εγκαταστάσεις ή μέλη οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, ειδικά της λιβανικής Χεζμπολά, ιρανούς στρατιωτικούς «συμβούλους», καθώς και στοιχεία του συριακού στρατού.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM μετέδωσε ότι ακούστηκαν «εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών» μετά την επίθεση του Ισραήλ «κοντά στην πρωτεύουσα»
«Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν πολύ δυνατές κι αλλεπάλληλες. Αναδιδόταν ισχυρή οσμή πυρίτιδας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος δυτικής συνοικίας της Δαμασκού.
«Χθες Σάββατο δυο drones πλησίασαν περιοχή βόρεια της Εϊλάτ (προερχόμενα) από τη συριακή επικράτεια κι αναχαιτίστηκαν», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.
«Σε ανταπόδοση, τη νύχτα, οι ένοπλες δυνάμεις έπληξε συριακό κέντρο διοίκησης και υποδομές» και επιπλέον «μονάδα της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας» ανεπτυγμένη σε «τρομοκρατική» εγκατάσταση, πρόσθεσε. «Το συριακό καθεστώς είναι υπεύθυνο για όλες τις τρομοκρατικές δραστηριότητες στο έδαφός του και θα λογοδοτεί».
Η ένταση των βομβαρδισμών είχε μειωθεί το τελευταίο διάστημα
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πολλαπλασιάστηκαν μετά την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ, στο νότιο τμήμα του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Η έντασή τους πάντως έχει μειωθεί μετά τον βομβαρδισμό —αποδόθηκε στο Ισραήλ— που ισοπέδωσε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ιδίως δυο υψηλόβαθμοι ιρανοί στρατιωτικοί. Η Τεχεράνη ανταπέδωσε, κάνοντας λόγο περί «νόμιμης άμυνας», εξαπολύοντας απευθείας επίθεση άνευ προηγουμένου με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στην ισραηλινή επικράτεια την 13η Απριλίου. Στην πλειονότητά τους καταρρίφθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με τη βοήθεια συμμάχων τους, ιδίως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχε επίσης η Ιορδανία.
Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να επεκτείνει την παρουσία του στη Συρία.
Στα τέλη Ιουνίου, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ηλικιωμένη, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό κοντά στη Σαγέντα Ζαϊνάμπ, πόλη όπου βρίσκεται σιιτικός χώρος λατρείας, νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ