Ισλανδία: Άντρο σεξουαλικής βίας, η χώρα «παράδεισος» για τις γυναίκες

Δημοσιεύτηκε στις 08/12/2024 21:30

Ισλανδία: Άντρο σεξουαλικής βίας, η χώρα «παράδεισος» για τις γυναίκες

Τι και αν επί 15 συναπτά έτη είναι η χώρα που ποζάρει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την ισότητα των φύλων, φαίνεται ότι εκεί η ανάληψη θέσεων εξουσίας από γυναίκες δεν προστάτεψε στο ελάχιστο την… ίδια τους σωματική ακεραιότητα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο φεμινιστικός «παράδεισος» Ισλανδία, αποτελεί ταυτόχρονα κολαστήριο για το 40% των γυναικών της, καθώς αυτό το τεράστιο ποσοστό έχει υποστεί σεξουαλική ή σωματική επίθεση, με πολλές να πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open και ανέδειξε το Euronews, πραγματοποιήθηκε ένα δείγμα περίπου 28.200 γυναικών ηλικίας 18 έως 69 ετών στην Ισλανδία.

«Αυτό που θα περιμένατε είναι ότι σε μια χώρα με υψηλή ισότητα των φύλων, θα βλέπατε χαμηλότερα ποσοστά θυματοποίησης», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ, Ρανβέιγκ Σιγκουρβινσντότιρ, σχολιάζοντας την έρευνα.

«Αυτό έχει επαναληφθεί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο πολλές, πολλές φορές»

Οι γυναίκες ρωτήθηκαν αν είχαν βιώσει 23 «αγχωτικούς παράγοντες» όπως θνησιγένεια, να τις απομακρύνουν από το παιδί τους, διαζύγιο ή διακρίσεις και ταπείνωση.

Δύο στις τρεις γυναίκες δήλωσαν ότι είτε είχαν γίνει μάρτυρες είτε ήταν άμεσο θύμα ανεπιθύμητων σεξουαλικών εμπειριών, γεγονός που την καθιστά τον πιο συνηθισμένο στρεσογόνο παράγοντα ζωής ακολουθούμενο από απειλητικές για τη ζωή ασθένεια ή τραυματισμούς (58,1%) και ατυχήματα, πυρκαγιές ή εκρήξεις (51,1%).

Διαταραχή μετατραυματικού σεξ

Οι ερευνητές εντόπισαν μάλιστα και ανησυχητικά ποσοστά γυναικών με συμπτώματα διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD) της τάξεως του 15,9%. Οι γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή κρατήθηκαν όμηροι είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από διαταραχή μετατρατευματικού στρες από εκείνες που βίωσαν οποιονδήποτε άλλο στρεσογόνο παράγοντα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης ενός παιδιού, ενός ξαφνικού βίαιου θανάτου ή μιας φυσικής καταστροφής.

Ο Σιγκουρβινσντότιρ προειδοποίησε ότι τα δεδομένα επιπολασμού μπορεί να είναι ελαφρώς διογκωμένα επειδή τα άτομα με ιστορικό σεξουαλικής βίας θα μπορούσαν να είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσουν την έρευνα, αλλά είπε ότι η μελέτη υπογραμμίζει ότι η σεξουαλική βία φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες.

«Αυτό έχει επαναληφθεί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο πολλές, πολλές φορές», είπε. «Οι δύο μεγάλες ομάδες που υποφέρουν περισσότερο από διαταραχή του μετατραυματικού στρες, μόνο από τη βιβλιογραφία, είναι οι γυναίκες που έχουν πέσει σεξουαλικά θύματα και οι βετεράνοι».

Η σεξουαλική βία ήταν πιο τραυματική για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν όταν ήταν μικρότερες των 12 ετών και για εκείνες που δέχθηκαν επίθεση από σύντροφο ή συγγενή, όπως ένας γονέας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Βρήκαμε ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που βίωσαν PTSD δεκαετίες μετά την τελευταία επίθεση, παρέχοντας υποστήριξη στη διάρκια του PTSD μετά από έκθεση σε τέτοιο τραύμα», είπαν οι ερευνητές.

Σε άλλη μικρότερη μελέτη, αποκαλύφθηκε ξανά ότι οι γυναίκες είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και οι γυναίκες ήταν επίσης πιο πιθανό να βιώσουν άλλες ανεπιθύμητες σεξουαλικές επαφές. Μια τρίτη ανάλυση στην Ισλανδία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν υποστεί σεξουαλική βία στον εργασιακό χώρο ήταν πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, άγχος, απόπειρα αυτοκτονίας, προβλήματα ύπνου και υπερβολική κατανάλωση ποτού.

Το σκανδιναβικό παράδοξο

Έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η καλή φήμη της Ισλανδίας για την ισότητα των φύλων τίθεται εν αμφιβόλων, κάτι που παρατηρείται και σε άλλες χώρες υψηλού εισοδήματος. Η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ή σωματικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Σιγκουρβινσντότιρ τουλάχιστον σε αυτές τις χώρες οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να αποκαλύψουν τις επιθέσεις τους, εξηγώντας εν μέρει τα υψηλότερα ποσοστά.

«Φαίνεται ότι στην πραγματικότητα, το σκανδιναβικό παράδοξο ισχύει μόνο όταν εξετάζετε τη θυματοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής του», είπε ο Σιγκουρβινσντότιρ. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι σκανδιναβοί τείνουν να έχουν περισσότερους συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους, δημιουργώντας ουσιαστικά περισσότερες ευκαιρίες για καταχρηστικές σχέσεις, όχι επειδή οι άνδρες εκεί είναι εγγενώς πιο βίαιοι, σύμφωνα με κοινή ισπανική έρευνα του Κέντρο Δημογραφικών Μελετών (CED) και του Πανεπιστημίου Πονπέου Φάβρα.

«Αυτό μπορεί να μας πει ότι η ισότητα των φύλων δεν σχετίζεται πραγματικά με τη βία που συμβαίνει, αλλά σχετίζεται με το πώς ανταποκρίνεται η κοινωνία σε αυτήν», είπε ο Σιγκουρβινσντότιρ.

Κοντολογίς, η βία κατά των γυναικών συμβαίνει ανεξάρτητα από το εάν η κοινωνία δίνει προτεραιότητα στην ισότητα των φύλων, υποδηλώνοντας ότι η εξάλειψή της είναι μια ξεχωριστή πολιτιστική και πολιτική πρόκληση.

© Πηγή: In.gr