Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει 7,5 Ρίχτερ, λέει ο Λέκκας

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2025 14:26

Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία: Το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει 7,5 Ρίχτερ, λέει ο Λέκκας

Την πρώτη του εκτίμηση για τον ισχυρό σεισμό των 6,2  Ρίχτερ που έπληξε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) την Τουρκία, με επίκεντρο περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς  για να βγουν συμπεράσματα, διευκρινίζοντας ότι «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται γύρω στα 30 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης».

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι προσεισμός, συμπληρώνοντας πως η δόνηση «πιθανότατα προήλθε από το τελευταίο ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει  σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Σίγουρα θα υπάρχει ακολουθία».

«Αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως «εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εδώ και πολύ πολλά χρόνια αναμενόταν ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι ερευνητικές ομάδες σε όλον τον κόσμο εκτιμούσαν ότι πρέπει να έχουμε ένα σεισμό της τάξεως των 7,5 βαθμών, έτσι ώστε να σπάσει και το τελευταίο κομμάτι του ρήγματος που δεν είχε σπάσει από το μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας.

Το τελευταίο σπάσιμο του ρήγματος, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν το 1999 στο Ισμέτ, στην Νικομήδεια δηλαδή, όπου είχαμε τεράστιες καταστροφές και 17.000 ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους. Το τελευταίο κομμάτι είναι αυτό που διέρχεται νότια της Κωνσταντινούπολης, δηλαδή είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε πριν από μισή περίπου ώρα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Περιμένουμε σταδιακή εκτόνωση»

«Το κομμάτι αυτό του ρήγματος ουσιαστικά μπορούσε να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 – 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτός ωστόσο ο σεισμός των 6 βαθμών, όπως και οι επόμενοι σεισμοί των 5 βαθμών, απέχουν πολύ ουσιαστικά από το να έχουμε τη μέγιστη ενεργοποίηση του ρήγματος. Δηλαδή ο 7.5 από τον 6 απέχει ουσιαστικά γύρω στις 40 φορές. Δηλαδή μπορεί οι 40 σεισμοί των 6 βαθμών ισοδυναμούν με ένα σεισμό της τάξεως των 7,3 με 7,4 βαθμών. Άρα μπορούμε να αναμένουμε μια σταδιακή εκτόνωση, τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο ίδιος.

«Δεν ξέρουμε αν θα σπάσει κάποιο ρήγμα και θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή αν θα διατηρηθεί στο επίπεδο των 6 βαθμών. Δηλαδή θα πρέπει να έχουμε πολλούς σεισμούς των 6 βαθμών και αυτό εφόσον σπάσει όλο το ρήγμα, γιατί δεν είναι απαραίτητο να σπάσει αυτό το χρονικό διάστημα όλο το ρήγμα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πολύ πλούσια σεισμική– δεν θα την έλεγα μετασεισμική- ακολουθία. Είναι νωρίς να ξέρουμε ακόμα εάν είναι προσεισμός ή ένας κύριος σεισμός αυτός που εκδηλώθηκε των 6,2 βαθμών. Θα έχει τρομερό ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμικότητα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης», κατέληξε.

Παρατηρούν το φαινόμενο οι σεισμολόγοι

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ, ακολούθησαν δύο ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 5,0 και 5,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

«Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα», τόνισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Iσχυρός σεισμός μεγέθους Μ=6.2 στη θάλασσα του Μαρμαρά στις 12.49. Η περιοχή έχει πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα ενεργά ρήγματα στο υποθαλάσσιο και το χερσαίο περιβάλλον. Καταγράφηκαν μετασεισμοί, δύο με μέγεθος Μ=5.0», έγραψε σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».

Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.

Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook