Ιράν: Τι λένε τα μέσα των Ιρανών εξόριστων για τον νόμο του χιτζάμπ; – Οι εύθραστες πολιτικές ισορροπίες

Δημοσιεύτηκε στις 17/11/2024 12:00

Ιράν: Τι λένε τα μέσα των Ιρανών εξόριστων για τον νόμο του χιτζάμπ; – Οι εύθραστες πολιτικές ισορροπίες

Ένα αντικαθεστωτικό δορυφορικό μέσο Ιρανών με έδρα το Λονδίνο, το Iran International, έγραψε μια ισορροπημένη και καθόλου ίσων αποστάσεων ανάλυση με τίτλο: «Το Ιράν κρύβει σιωπηλά κάτω από το χαλί τον αμφιλεγόμενο νόμο για το χιτζάμπ;», δίνοντάς στους δυτικούς μια πολύτιμη ματιά γύρω από τις πολιτικές και κοινωνικές ισορροπίες εν μέσω πολέμου.

Η αναλύτρια αναφέρει πως ο πρόεδρος Πεζεσκιάν και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν «φαίνεται να έχουν φρενάρει την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νόμου περί χιτζάμπ των ακραίων σκληροπυρηνικών, αποφεύγοντας να τον κοινοποιήσουν επίσημα στην κυβέρνηση για εφαρμογή». Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο νόμος έχει τελειώσει.

Η εφαρμογή της νομοθεσίας, η οποία επιβάλλει αυστηρές ποινές -συμπεριλαμβανομένων βαρέων προστίμων και ποινών φυλάκισης- στις γυναίκες που δεν τηρούν τους αυστηρούς κανονισμούς για το χιτζάμπ και στις επιχειρήσεις που δεν τους εφαρμόζουν (!), θα μπορούσε να είναι άκρως προκλητική υπό τις παρούσες συνθήκες και να προκαλέσει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η νομοθεσία πρέπει να έχει αποσταλεί στον Πρόεδρο εντός πέντε ημερών από την έγκρισή της από το εξαιρετικά σκληροπυρηνικό Συμβούλιο των Φρουρών ή Συνταγματικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου για να το υπογράψει και να το κοινοποιήσει σε όλα τα κυβερνητικά όργανα, ως νόμο του κράτους.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν κατά την συνάντησή του με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι στην Τεχεράνη, 14 Νοεμβρίου 2024.

Η νομοθεσία για αυστηρή εφαρμογή του χιτζάμπ δεν έχει εφαρμοστεί

Η οριστικοποίηση της νομοθεσίας, η οποία φαινόταν να καθυστερεί σκόπιμα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Εμπραχίμ Ραΐσι (σκληροπυρηνικός και ο ίδιος) για να αποφευχθεί μια λαϊκή αντίδραση και να θωρακιστεί η κυβέρνησή του από την δυτική κριτική, ολοκληρώθηκε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε σε μεγάλο βαθμό ως άμεση πρόκληση προς τον Πεζεσκιάν και την κυβέρνησή του, ο οποίος υποσχέθηκε να υιοθετήσει πιο ήπια στάση απέναντι στις παραβιάσεις του χιτζάμπ.

Κανονικά, όπως είχε παρατηρηθεί υπό τους προηγούμενους προέδρους, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου θα έστελνε τον νέο νόμο στις κυβερνητικές υπηρεσίες εντός τριών ημερών, εάν ο πρόεδρος επέλεγε να μην το κάνει.

Ωστόσο, ούτε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ο οποίος είχε υποσχεθεί προεκλογικά να αποτρέψει τη βία και την πίεση στις γυναίκες για το χιτζάμπ, ούτε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπάγκερ Γκαλιμπάφ, ο οποίος υποστήριζε σταθερά τους περιορισμούς του χιτζάμπ, προέβησαν σε αυτό το βήμα ή έδωσαν οποιαδήποτε εξήγηση.

Αν προσέξει κανείς τις υποστηρίκτριες του Μασούντ Πεζεσκιάν, να φορούν «ελεύθερα» το χιτζάμπ κατά παράβαση των κανόνων σε προεκλογική του ομιλία, καταλαβαίνει πως συγκρούονται δύο κόσμοι στο Ιράν. Κανείς δεν ξέρει αν ο Πεζεσκιάν θέλει ή μπορεί να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Σκληροπυρηνικοί εναντίον μετριοπαθών του Ιράν με την «κλινική αποκατάστασης του χιτζάμπ»

Τις τελευταίες ημέρες, «οι ακραίοι σκληροπυρηνικοί έχουν λάβει νέα μέτρα για να κρατήσουν το θέμα του χιτζάμπ ζωντανό και να πιέσουν την κυβέρνηση να επιβάλει τη νομοθεσία», συμπεριλαμβανομένης μιας ανακοίνωσης για μια «κλινική» στην Τεχεράνη για την αποκατάσταση των γυναικών που αψηφούν το υποχρεωτικό χιτζάμπ.

Η κρατική υπηρεσία επιβολής του χιτζάμπ, το αρχηγείο Αμρ-ε μπε Μαρούφ, διευθύνεται από τον Καζέμ Σεντικί, έναν από τους προσωρινούς ιμάμηδες της Παρασκευής στην Τεχεράνη. Οι ιμάμηδες θεωρούνται διορισμένοι από τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ.

Η ίδρυση της «κλινικής αποκατάστασης του χιτζάμπ» αποσκοπεί στο να εμποδίσει την κυβέρνηση Πεζεσκιάν να χαλαρώσει την επιβολή του χιτζάμπ, υποστήριξε σε ένα tweet ο βετεράνος πολιτικός Μοχάμαντ Ταβασόλι, πρώην ηγέτης του ρεφορμιστικού Κινήματος Ελευθερίας του Ιράν (Nehzat-e Azadi). Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή ή γνώση για τη δημιουργία της εγκατάστασης.

H αξιωματούχος, Μεχρί Ταλεμπί Νταρεστανί, προσδιόρισε την αποστολή της «κλινικής» ως την παροχή «επιστημονικής και ψυχολογικής θεραπείας» στις γυναίκες για να τις κάνει να συμμορφωθούν οικειοθελώς με τον ισλαμικό κώδικα ένδυσης. Η είδηση προκάλεσε τρόμο καθώς κυκλοφορούν φήμες περί υποχρεωτικής φυλάκισης σε ψυχιατρική κλινική με λήψη κατασταλτικών φαρμάκων.

Οι δύο κόσμοι του Ιράν αξίζει να αναφερθούν ως τέτοιοι πέρα από την πολεμική προπαγάνδα.

Προαιρετική η «θεραπεία», αλλά αν δεν προαιρέσει η γυναίκα υπάρχει χρηματικό πρόστιμο

Ενώ η ίδια περιέγραψε τις επισκέψεις στην «κλινική» ως «προαιρετικές», ένας ανώτερος αξιωματούχος του ίδιου κρατικού φορέα αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι η συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα αποκατάστασης θα προσφέρεται ως εναλλακτική λύση στα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλονται στις γυναίκες από τα δικαστήρια.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα «ρεφορμιστικά» μέσα ενημέρωσης και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας άσκησαν ευρεία κριτική στην κίνηση αυτή.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, η Ιρανική Ψυχολογική Ένωση και οι Ενώσεις Ψυχοθεραπείας καταδίκασαν τη νέα κίνηση των ακραίων σκληροπυρηνικών. Ενώ η επανεμφάνιση της Αστυνομίας Ηθών «χρεώνεται» στον Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η χρήση των λέξεων «κλινική» και «αποκατάσταση» υποδηλώνει ότι η μη τήρηση του προβλεπόμενου ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα αποτελεί ψυχική διαταραχή ή ασθένεια, ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα «σαφές παράδειγμα λανθασμένης εφαρμογής της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής».

«Μπορείτε να κοροϊδέψετε τώρα αυτή την κλινική αποκατάστασης για το χιτζάμπ, αλλά θα μάθετε τι επιφυλάσσουν για το έθνος όταν σύρουν ανθρώπους εκεί, φτιάχνουν ένα αρχείο ψυχικών ασθενειών γι’ αυτούς, καθώς και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος», έγραψε ένας επικριτής στο Twitter, ενώ προειδοποίησε τον Πεζεσκιάν να προσέχει τις συνέπειες του νέου σχεδίου των σκληροπυρηνικών.

Η Μεχρί Ταλεμπί Νταρεστανί είναι η pick me – «πρωταθλήτρια» των σκληροπυρηνικών Ιρανών, που μοχθεί να περάσουν πιο εύκολα οι ακραία συντηρητικές απόψεις τους προσδίδοντας «γυναικεία» σύμφωνη γνώμη και «αυθεντία».

Ποια είναι η Μεχρί Ταλεμπί Νταρεστανί και ποια είναι η δουλειά της

Το γραφείο ττης Νταρεστανί είναι μέρος του Ιρανικού Αρχηγείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη των Ηθών, το οποίο είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό και την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών προτύπων στην κοινωνία, ιδίως όσον αφορά το ντύσιμο των γυναικών.

Διευθύνεται από έναν άνδρα, τον Μοχάμεντ Σαλέχ Χασεμί Γκολπαγιεγκανί , άμεσο διορισμένο από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ.

Η Ταλεμπί Νταρεστανί δήλωσε ότι η κλινική ανταποκρίνεται στις επισκέψεις γυναικών και οικογενειών που πιέζονται να μη συμμορφωθούν με τους νόμους περί χιτζάμπ, προσθέτοντας ότι το έργο ευθυγραμμίζεται με έναν οδικό χάρτη για την προώθηση της «αξιοπρέπειας, της σεμνότητας, της αγνότητας και του χιτζάμπ».

Στο επίκεντρο της διαμάχης στο παρελθόν, η Ταλέμπι Νταραστάνι υποστήριξε και προώθησε τον γάμο παιδιών στην κρατική τηλεόραση. Προηγουμένως, επικεφαλής του Κέντρου Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας, απολύθηκε από τη θέση αυτή το 2023 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τροφοδοτώντας τη συζήτηση σχετικά με τον πρόσφατο διορισμό της στο νέο της ρόλο για την επιβολή του χιτζάμπ.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook