Ιράν: Σε διπλωματικό πυρετό για να μετριάσει τα αντίποινα του Ισραήλ – Πώς θα αντιδράσει αν χτυπηθεί

Δημοσιεύτηκε στις 12/10/2024 21:25

Ιράν: Σε διπλωματικό πυρετό για να μετριάσει τα αντίποινα του Ισραήλ – Πώς θα αντιδράσει αν χτυπηθεί

Για τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ιράν σε διπλωματικό επίπεδο, γράφει το CNN εν όψει της αναμενόμενης απάντησης του Ισραήλ στη δική του πυραυλική επίθεση νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το Ισραήλ έχει προαναγγείλει τα αντίποινά του ωστόσο δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη πότε θα δράσει

Το Ιράν επιχειρεί να εκτιμήσει αν χώρες της Μέσης Ανατολής μπορούν να παρέμβουν και να μετριάσουν την απάντηση του Τελ Αβίβ ή, αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, να βοηθήσουν στην προστασία της Τεχεράνης, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση για το θέμα στο γνωστό αμερικάνικο μέσο.

Η ανησυχία του Ιράν πηγάζει από την αβεβαιότητα σχετικά με το αν οι ΗΠΑ μπορούν να πείσουν το Ισραήλ να μην πλήξει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς και από το γεγονός ότι η κορυφαία σύμμαχός του στην περιοχή, η Χεζμπολάχ, έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημαίες του Ιράν, της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου σε δρόμο της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ διαβουλεύονται με το Ισραήλ σχετικά με το πώς σκοπεύει να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν το Ισραήλ να στοχεύσει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή πετρελαιοπηγές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στην πρώτη τους συνομιλία μετά από σχεδόν δύο μήνες, λέγοντάς του ότι τα αντίποινα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι «αναλογικά».

Οι ανησυχίες των ΗΠΑ και κρατών του Κόλπου

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Κατάρ, έχουν επίσης εκφράσει την ανησυχία τους προς τις ΗΠΑ σχετικά με μια πιθανή επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ένας Άραβας διπλωμάτης στο CNN.

Κράτη του Κόλπου φοβούνται ότι μια επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν μπορεί να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί βαθύτατα ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις τύπου «tit-for-tat» μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος αφού το Ισραήλ χτύπησε, σύμφωνα με το Ιράν, το κτίριο του προξενείου του στη Δαμασκό, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο που θα συμπαρασύρει και τις ΗΠΑ.

Ένας από τους φόβους είναι ότι η επιρροή των ΗΠΑ στο Ισραήλ φαίνεται να μειώνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Ομοίως με τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, το Ισραήλ αγνοεί όλο και περισσότερο τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για περισσότερη αυτοσυγκράτηση στο Λίβανο, όπου οι σφοδροί βομβαρδισμοί και η χερσαία επίθεση του Ισραήλ έχουν σκοτώσει πάνω από 1.400 ανθρώπους από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Επίσης, το Ισραήλ δεν συμβουλεύτηκε τις ΗΠΑ πριν πραγματοποιήσει τη μαζική επίθεση που ανατίναξε χιλιάδες βομβητές και ασύρματους που χρησιμοποιούσαν μαχητές της Χεζμπολάχ τον περασμένο μήνα ή πριν δολοφονήσει τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό και ακυρώσει μια περίπλοκη πρόταση κατάπαυσης του πυρός που είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ και η Γαλλία λιγότερο από 48 ώρες νωρίτερα.

Δεν έχει καταλήξει το Ισραήλ

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το πώς θα προχωρήσει, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Και ενώ το χάσμα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ μειώνεται, αυτό μπορεί να μην παραμείνει έτσι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ψήφισαν ή όχι», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης σχετικά με τις συζητήσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, εκφράζοντας σκεπτικισμό σχετικά με το επίπεδο διαφάνειας για το τι μοιράζεται το Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι δεν πρέπει να «δίνουν μεγάλη βάση στις μηχανορραφίες» της ισραηλινής κυβέρνησης.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ δεν είχε δώσει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα στόχευε τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ανέφερε το CNN.

Το Ισραήλ σχεδιάζει εδώ και δεκαετίες επιθέσεις κατά των πυρηνικών δυνατοτήτων του Ιράν και μόλις πριν από δύο χρόνια προσομοίωσε το χτύπημα σε μια στρατιωτική άσκηση.

Το Ισραήλ θεωρείται επίσης ύποπτο για δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια, ενώ οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων, πιθανότατα από το Ισραήλ – ο πιο διάσημος ιός είναι ο ιός Stuxnet, ο οποίος μπόρεσε να διεισδύσει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Νατάνζ.

«Το χτύπημά μας θα είναι ισχυρό»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ απηύθυνε την περασμένη Τετάρτη αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν σχετικά με την απάντηση του Τελ Αβίβ.

«Το χτύπημά μας θα είναι ισχυρό, ακριβές και – πάνω απ’ όλα – αιφνιδιαστικό. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Τα κράτη του Κόλπου, σε γενικές γραμμές, επιθυμούν να παραμείνουν στο περιθώριο της σύγκρουσης, δήλωσε ο Άραβας διπλωμάτης στο CNN. Ενώ το Ιράν έχει προειδοποιήσει δημοσίως ότι οποιαδήποτε μέρη θεωρηθεί ότι βοηθούν το Ισραήλ θα αντιμετωπιστούν ως επιτιθέμενοι, είναι επίσης απίθανο οι γείτονες του Ιράν να συμμετέχουν άμεσα στην υπεράσπιση της Τεχεράνης σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν πει τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για να πλήξει το Ιράν, δήλωσε στο CNN ο Άραβας διπλωμάτης και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Η Ιορδανία θα προστατεύσει επίσης τον εναέριο χώρο της από οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη εισβολή, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, δήλωσε Ιορδανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ιράν θέλει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με το Ισραήλ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Al Jazeera ότι ο Νετανιάχου «είναι ο μόνος που θέλει έναν πόλεμο και να βάλει φωτιά στην περιοχή για να παραμείνει στην εξουσία».

Επίσης, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παροτρύνουν την Τεχεράνη, μέσω μυστικών διαύλων, να διαβαθμίσει την απάντησή της σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος.

Ερώτημα παραμένει πώς θα απαντήσει το Ιράν σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης

Αν και το Κατάρ μιλάει τακτικά με τους Ιρανούς και μεταφέρει στις ΗΠΑ όσα λένε, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τελικά «δεν ξέρουμε τι θα κάνει το Ιράν». Σημαντικές φωνές εντός του Ιράν θα έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν και πώς θα απαντήσει στο Ισραήλ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την κλίμακα και την έκταση της αναμενόμενης ισραηλινής κίνησης, δήλωσε άλλος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μηνύματα από το Ιράν ήταν τα ίδια τόσο δημοσίως όσο και σε ιδιωτικές συζητήσεις από τότε που η Τεχεράνη εκτόξευσε τον καταιγισμό πυραύλων κατά του Ισραήλ νωρίτερα αυτόν τον μήνα και δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή σε αυτά.

Το Ιράν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να λάβει βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία για να αποτρέψει μια ισραηλινή επίθεση και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στην κρίση, δήλωσε ο Άραβας διπλωμάτης στο CNN.

Αξιωματούχοι από κάθε χώρα έχουν συναντηθεί τρεις φορές σε λιγότερο από έναν μήνα και ο Αραγτσί ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη για να «συζητήσει τις περιφερειακές εξελίξεις» και να «προσπαθήσει να σταματήσει τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος στον Λίβανο και τη Γάζα», όπως δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί.

Ο κόσμος παρακολουθεί κάθε κίνηση του Ισραήλ, καθώς εξετάζει πώς θα απαντήσει. Αλλά τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, μέχρι τη δύση του ηλίου, το Ισραήλ θα παραμείνει σε ακινησία για να γιορτάσει το Γιομ Κιπούρ, την εβραϊκή Ημέρα Εξιλέωσης και την ιερότερη ημέρα του έτους στον ιουδαϊσμό.

Και αν και δεν αποκλείεται το Ισραήλ να δράσει, τα καταστήματα, τα εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες θα είναι κλειστά, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα λειτουργούν και ακόμη και το κύριο αεροδρόμιο της χώρας – το Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ – θα είναι κλειστό, καταλήγει το CNN.

ΙΝ

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook