Ιράν: Με απειλές και πιέσεις, συνομιλίες με τη Δύση δεν θα υπάρξουν

Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2024 22:45

Ιράν: Με απειλές και πιέσεις, συνομιλίες με τη Δύση δεν θα υπάρξουν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί δήλωσε σήμερα (14/9) ότι η Τεχεράνη είναι ανοιχτή σε διπλωματικές συζητήσεις για την επίλυση διαφορών, αλλά όχι υπό το καθεστώς «απειλών και πιέσεων», μετέδωσαν σήμερα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωση, μετά την επιβολή κυρώσεων ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας και Γαλλίας κατά του ιρανικού αεροπορικού κλάδου.

Χθες, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ μπλοκ εξετάζει νέες κυρώσεις με στόχο ιρανικούς αερομεταφορείς, σε απάντηση στις κατηγορίες της Δύσης ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προμηθεύει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

«Το Ιράν συνεχίζει τη δική του πορεία με δύναμη, αν και ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε συνομιλίες για την επίλυση διαφορών… αλλά ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, όχι σε απειλές και πιέσεις», δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Αρακτσί δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τεχεράνη δεν έχει παραδώσει κανέναν βαλλιστικό πύραυλο στη Ρωσία, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράν από τις ΗΠΑ και τις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της Τεχεράνης με τις δυτικές χώρες.

ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μέτρων κατά της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Iran Air.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν εκτόξευσε σήμερα έναν ερευνητικό δορυφόρο, τον οποίο έθεσε σε τροχιά με πύραυλο που κατασκευάστηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκτόξευση έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν το Ιράν ότι μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο με την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, γεγονός που το Ιράν αρνείται.

 

Ο δορυφόρος Chamran-1, ο οποίος εκτοξεύτηκε στο διάστημα από τον δορυφορικό φορέα Qaem-100, τέθηκε σε τροχιά 550 χιλιομέτρων και έχει στείλει τα πρώτα του σήματα, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι ο φορέας στερεού καυσίμου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Αεροδιαστημική Δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης.

Η κύρια αποστολή του δορυφόρου, ο οποίος ζυγίζει 60 κιλά, «είναι να δοκιμάσει συστήματα υλικού και λογισμικού για την επίδειξη τεχνολογίας τροχιακών ελιγμών σε ύψος και φάση», σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τον Ιανουάριο, τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο δορυφόρος Sorayya είχε εκτοξευθεί σε τροχιά 750 χιλιομέτρων, την υψηλότερη για δορυφόρο του Ιράν μέχρι στιγμής.

 

Ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιείται για να βάλει δορυφόρους σε τροχιά θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στην Τεχεράνη να εκτοξεύσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών κεφαλών.

Η Τεχεράνη αρνείται ότι οι δορυφορικές της δραστηριότητες αποτελούν κάλυμμα για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και λέει ότι ποτέ δεν επιδίωξε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Η άλλη αποστολή του Chamran-1 είναι να «αξιολογήσει το υποσύστημα πρόωσης ψυχρού αερίου στα διαστημικά συστήματα και την απόδοση των υποσυστημάτων πλοήγησης και ελέγχου στάσης», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν, το οποίο διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυραυλικά προγράμματα στη Μέση Ανατολή, έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποτυχημένες εκτοξεύσεις δορυφόρων τα τελευταία χρόνια λόγω τεχνικών προβλημάτων.

IN