Ιράκ: Τρεις Σουηδοί καταδικάστηκαν σε θάνατο – Ποιος ο λόγος
Τρεις Σουηδοί πολίτες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ για την εμπλοκή τους σε περιστατικό με πυρά. Επίσης ένας τέταρτος μπορεί επίσης να βρεθεί αντιμέτωπος με την ίδια τιμωρία για διαφορετικό έγκλημα. Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η κυβέρνηση κάλεσε τον Ιρακινό επιτετραμμένο τον περασμένο μήνα για να διαμαρτυρηθεί για την θανατική ποινή σε βάρος ενός εκ των τριών που εμπλέκονται στο περιστατικό με πυρά.
Στη Σουηδία δεν ισχύει, ότι ισχύει στο Ιράκ για την θανατική ποινή και η χώρα αντιτίθεται στη χρήση της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Τι αναφέρουν οι εφημερίδες στο Ιράκ
Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι έλαβε πλέον επιβεβαίωση ότι δύο ακόμα Σουηδοί καταδικάστηκαν σε σχέση με το ίδιο έγκλημα και τους επιβλήθηκε η θανατική ποινή.
«Οι πληροφορίες που λάβαμε για τις θανατικές ποινές είναι εξαιρετικά σοβαρές και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα εκτελεστούν οι ποινές», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τον Ιούνιο, η εφημερίδα Aftonbladet ανέφερε ότι οι άνδρες ενεπλάκησαν σε περιστατικό με πυρά κατά άλλου Σουηδού στο Ιράκ τον Ιανουάριο.
Το υπουργείο δήλωσε ότι έλαβε αναφορά σύμφωνα με την οποία σε έναν τέταρτο Σουηδό επεβλήθη η θανατική ποινή για διαφορετικό έγκλημα που σχετίζεται με ναρκωτικά. Ωστόσο δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει τις πληροφορίες αυτές.
Έντεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράκ με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Για την ιρακινή Δικαιοσύνη, η «τρομοκρατία» αλλά και οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών, μπορεί να επισύρουν την εσχάτη των ποινών. Πιο συγκεκριμένα επισύρουν την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού. Τα διατάγματα που επιτρέπουν τις εκτελέσεις πρέπει να υπογράφονται από τον πρόεδρο του Ιράκ.
Τον Απρίλιο που πέρασε τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού στο Ιράκ για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
«Εκτελέστηκαν βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», σύμφωνα με την πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.