Ινδονησία : Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων
Πάνω από 173.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της Ινδονησίας, τα προάστιά της και γειτονικές πόλεις, μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους, ανακοίνωσαν οι Αρχές σήμερα.
«Ο απολογισμός [των νεκρών] αυξήθηκε σε 53 ανθρώπους, ένα ακόμη πρόσωπο αγνοείται» ανέφερε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Ινδονησίας, Άγκους Ουιμπόουο.
Τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που θεωρείται πως συγκαταλέγονται στις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας, 173.064 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και συνέχιζαν σήμερα να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν, μετά τις πλέον πολύνεκρες πλημμύρες των τελευταίων ετών, που προκάλεσαν χάος στη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Ασίας, με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις να αναστέλλονται κατά μεγάλο μέρος τους και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές.
Μεγάλο μέρος της Τζακάρτας πλημμύρισε μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν την 31η Δεκεμβρίου και συνεχίστηκαν τις πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς.
Το τρέχον κύμα κακοκαιρίας συγκαταλέγεται στα «πιο ακραία» που έχουν καταγραφεί αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία, το 1866, τόνισε η ινδονησιακή Μετεωρολογική, Κλιματολογική και Γεωφυσική Υπηρεσία (BMKG) χθες, Παρασκευή.
Σύμφωνα με την ινδονησιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κλιματική αλλαγή αύξησε τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων και οι σφοδρές βροχοπτώσεις δεν αποκλείεται να κρατήσουν έως ακόμη και τα μέσα Φεβρουαρίου.
Η κορύφωση των φαινομένων αναμένεται από την 11η έως τη 15η Ιανουαρίου.
Στην Τζακάρτα και τα προάστιά της ζουν πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το 2007 χάθηκαν πάνω από 50 ανθρώπινες ζωές στην Τζακάρτα εξαιτίας πλημμυρών.
Πριν από πέντε χρόνια μεγάλο μέρος του κέντρου της μεγαλούπολης πλημμύρισε εξαιτίας της υπερχείλισης καναλιών.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)