Ινδία : Στο έλεος φονικών μουσώνων η Ινδία με 1.600 νεκρούς

Δημοσιεύτηκε στις 02/10/2019 04:50

Ινδία : Στο έλεος φονικών μουσώνων η Ινδία με 1.600 νεκρούς

Οι πιο έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία τα τελευταία 25 χρόνια προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων από τον Ιούνιο.

Oι πιο έντονες βροχοπτώσεις της περιόδου των μουσώνων στην Ινδία τα τελευταία 25 χρόνια προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων από τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς οι αρχές δίνουν μάχη με τις πλημμύρες σε δύο βόρεια κρατίδια και λασπόνερα πλημμύρισαν μια μεγάλη πόλη.

Η περίοδος των μουσώνων η οποία κανονικά διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο έχει ήδη αποδώσει 10% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο των τελευταίων 50 χρόνων και δεν αναμένεται να κοπάσει, πριν από τις αρχές Οκτωβρίου περισσότερο από ένα μήνα αργότερα απ΄ό,τι συνήθως.

Οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν χάος, με τις βόρειες πολιτείες Ούταρ Πραντές και Μπιχάρ, να έχουν πληγεί περισσότερο από το τελευταίο κύμα των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 144 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους.

Στην Πάτνα, την παραποτάμια πρωτεύουσα της Μπιχάρ όπου κατοικούν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κάτοικοι είπαν ότι ανοίγουν δρόμο μέσα από το νερό που τους φτάνει μέχρι τη μέση για να προμηθευτούν απαραίτητα αγαθά όπως τρόφιμα και γάλα.

Ο Ραντζίβ Κούναρ, 65 ετών, ένας κάτοικος της συνοικίας Ασιγιάνα της Πάτνα, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ πως ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στο έλεος του νερού.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία διάσωση και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή εδώ», είπε.

Χθες Δευτέρα διασώστες διέσωσαν τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Μπιχάρ Σούσι Μόντι από το σπίτι του στην Πάτνα. Σε πλάνα βίντεο φαίνεται ντυμένος με σορτσάκι και τι-σερτ καθώς απομακρύνεται από το σπίτι του με βάρκα μαζί με μέλη της οικογένειάς του.

Ο Σάκετ Κούμαρ Σινγκ, ο οποίος ζει στην περιοχή Μπόρινγκ Ρόουντ της πόλης, δήλωσε πως έμεινε εγκλωβισμένος για τέσσερις ημέρες με το νερό που έφθανε σε ύψος δύο ποδών να έχει πλημμυρίσει το σπίτι του.

«Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, και παρότι είχα χρήματα ήμουν απροστάτευτος», λέει ο Σινγκ, 45 ετών.

Στη γειτονική Ούταρ Πραντές, το πιο πολυπληθές κρατίδιο της Ινδίας, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν την κατάρρευση τουλάχιστον 800 σπιτιών και πλημμύρισαν μεγάλα κομμάτια αγροτικής γης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, 1.673 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών και των έντονων βροχοπτώσεων φέτος και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως πολλοί από τους θανάτους αυτούς οφείλονταν σε κατάρρευση τοίχων και κτιρίων, περιλαμβανομένης της Ούταρ Πραντές και της Μαχαράστρα, του δυτικού κρατιδίου όπου 371 θάνατοι έχουν καταγραφεί από τις πλημμύρες μέσα στο 2019, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων στη χώρα.

«Ο κίνδυνος κατάρρευσης παλαιών ή αδύναμων κατασκευών αυξάνεται στη διάρκεια μιας έντονης βροχόπτωσης, όπως συνέβη τώρα», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Τσαντρακάντ Σάρμα, ένας ειδικός στις πλημμύρες που εργάζεται στο τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών της Ούταρ Πραντές.

Τα συστήματα πρόληψης και πρόβλεψης πλημμυρών στην Ινδία έχουν ελλείψεις, λένε άλλοι ειδικοί, αν και οι περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες στη χώρα έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αποψίλωσης, της υποβάθμισης των υδάτων και της κλιματικής αλλαγής.

tanea.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook