Ινδία : Οργή για την αστυνομική βία μετά τον θάνατο πατέρα και γιου

Δημοσιεύτηκε στις 28/06/2020 23:00

Ινδία : Οργή για την αστυνομική βία μετά τον θάνατο πατέρα και γιου

Ο θάνατος ενός πατέρα και του γιου του, θυμάτων βασανισμού από αστυνομικούς, σύμφωνα με την οικογένειά τους, μετά τη σύλληψή τους, προκάλεσε στην Ινδία κύμα αγανάκτησης εναντίον της αστυνομικής βίας, με πολλούς να κάνουν παραλληλισμούς με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Ο 58χρονος Τζ.Τζαγιαράτζ και ο Μπένικς Ιμανουέλ, ηλικίας 31 ετών, συνελήφθησαν στις 19 Ιουνίου στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού (νότια), κατηγορούμενοι ότι άφησαν ανοικτό το κατάστημά τους μετά το προκαθορισμένο από τις αρχές ωράριο λειτουργίας, στο πλαίσιο της καραντίνας ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

Οι δύο άνδρες άφησαν την τελευταία τους πνοή, λίγες ημέρες αργότερα, στο νοσοκομείο, σύμφωνα με επίσημες πηγές. Η οικογένειά τους κατηγορεί τους αστυνομικούς ότι βιαιοπράγησαν εναντίον τους προκαλώντας τους εσωτερική αιμορραγία.

Δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στη σύλληψή τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του κρατιδίου.

Ο θάνατος των δύο ανδρών στη μικρή πόλη Σατανκούλαμ προκάλεσε κύμα διαμαρτυρίας στο κρατίδιο, με τους εμπόρους να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για την προσεχή Τετάρτη.

«Οι ένοχοι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι», έγραψε χθες σε μήνυμά της στο Twitter η πρωταγωνίστρια του Μπόλιγουντ Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας.

«Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως έγινε για τον Τζορτζ Φλόιντ», είπε από την πλευρά της η ηθοποιός Κρίστλ Ντισούζα.

Ο δικηγόρος και ακτιβιστής Τζίγκνες Μεβάνι έγραψε ότι οι «Τζορτζ Φλόιντ της Ινδίας είναι πολύ περισσότεροι».

Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 3.146 άνθρωποι πέθαναν σε αστυνομικά τμήματα στην Ινδία το 2017-2018. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η αστυνομία συχνά υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτοκτονίες ή θανάτους από φυσικά αίτια.

«Η βία και τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα (…) έχουν γίνει σχεδόν ρουτίνα», καταγγέλλει η οργάνωση. Σύμφωνα μάλιστα με ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι καταδίκες αστυνομικών είναι σπάνιες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook