Ινδία: Μέσω κάμερας εθεάθησαν οι 41 παγιδευμένοι εργάτες στη σήραγγα – Οι πρώτες εικόνες
Οι πρώτες εικόνες από τους 41 εργάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι, από την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, σε σήραγγα που κατέρρευσε στη βόρεια Ινδία, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τους δείχνουν όρθιους σε έναν μικρό χώρο, να επικοινωνούν με τους διασώστες.
Οι αρχές δηλώνουν ότι οι εγκλωβισμένοι είναι ασφαλείς και έχουν πρόσβαση σε φως, οξυγόνο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινίσει τι προκάλεσε την κατάρρευση, αν και στην περιοχή έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις, πλημμύρες και σεισμοί.
Οι προσπάθειες να απεγκλωβιστούν οι εργάτες καθυστερούν λόγω της δυσκολίας να ανοιχθεί μια τρύπα στα συντρίμμια από την κατάρρευση της σήραγγας, ώστε να τοποθετηθεί αγωγός που θα τους επιτρέψει να ανέλθουν στην επιφάνεια.
Οι αρχές εργάζονται ταυτόχρονα πάνω σε πέντε διαφορετικά σχέδια για τον απεγκλωβισμό των εργατών.
Βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές δείχνει περίπου 10 από τους εγκλωβισμένους εργάτες να στέκονται σε ένα ημικύκλιο μπροστά από την κάμερα, φορώντας κράνη και γιλέκα ασφαλείας.
Ένας διασώστης ακούγεται να λέει ότι «Θα σας βγάλουμε έξω με ασφάλεια, μην ανησυχείτε» και τους ζητεί να πουν τα ονόματά τους στην κάμερα, ο ένας μετά τον άλλον, και να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους μέσω του ασύρματου που τους έχει σταλεί.
A camera has captured the first video of the 41 workers trapped in a tunnel in India’s Uttarakhand state. The workers have been stuck since 12 November after a landslide collapsed part of the tunnel. pic.twitter.com/G6jrwDx2d1
— BBC News India (@BBCIndia) November 21, 2023
Το βίντεο τραβήχτηκε με ιατρική ενδοσκοπική κάμερα, την οποία κατέβασαν οι διασώστες μέσω ενός αγωγού διαμέτρου περίπου 15 εκατοστών που τοποθετήθηκε χθες, Δευτέρα 20Νομεβρίου.
Οι άνδρες φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους και απαντούν στις ερωτήσεις των διασωστών, επεσήμανε ένας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Όλοι οι εργαζόμενοι είναι απολύτως ασφαλείς», δήλωσε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ουταραχάντ, Πουσκάρ Σινγκ Ντάμι, και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να τους βγάλουμε με ασφάλεια σύντομα».
Σήμερα οι διασώστες αναμένεται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη διάνοιξη μίας τρύπας δια μέσου των συντριμμιών, ώστε να τοποθετήσουν σε αυτή έναν αγωγό αρκετά μεγάλο για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οι εργάτες.
Οι εργασίες ανεστάλησαν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου λόγω της βλάβης που υπέστη ένα μηχάνημα και των ανησυχιών για νέα κατολίσθηση.
Οι αρχές εργάζονται ταυτόχρονα πάνω σε πέντε διαφορετικά σχέδια για τον απεγκλωβισμό των εργατών.
Ο Αμπισέκ Σάρμα, ψυχίατρος, μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος και ζήτησε από τους 41 άνδρες να περπατούν στον χώρο που διαθέτουν, να κάνουν ελαφρές ασκήσεις γιόγκα και να συζητούν μεταξύ τους.
Ένα νοσοκομείο εκστρατείας έχει επίσης, στηθεί κοντά στο σημείο που έχουν εγκλωβιστεί και ασθενοφόρα βρίσκονται εκεί για να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες μόλις βγουν.
Η σήραγγα θα συνέδεε τα δύο σημαντικότερα ινδουιστικά ιερά
Η υπό κατασκευή οδική σήραγγα κατέρρευσε εν μέρει στις 12 Νοεμβρίου, παγιδεύοντας τους 40 εργάτες σε χώρο μήκους περίπου 400 μέτρων.
Η σήραγγα μήκους 4,5 χιλιομέτρων που κατασκευαζόταν σε αυτοκινητόδρομο, μέρος ενός δρόμου ινδουιστικού προσκυνήματος στο κρατίδιο Ουταρχάντ, κατέρρευσε περίπου στις 5:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.
Την ώρα της κατάρρευσης μέσα στη σήραγγα βρίσκονταν 50 με 60 εργάτες από τους οποίους περίπου 10 με 20 είχαν αρχίσει να βγαίνουν καθώς είχε τελειώσει η βάρδιά τους κι έτσι κατάφεραν να γλιτώσουν.
Η σήραγγα αυτή θα συνέδεε τα δύο σημαντικότερα ινδουιστικά ιερά που βρίσκονται στο Ουταρκάσι και το Γιαμουνότρι. Ο αυτοκινητόδρομος προσκυνήματος Σαν Νταμ είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Στόχος του είναι να ενώσει τέσσερις ινδουιστικές τοποθεσίες στη βόρεια Ινδία με έναν αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων μήκους 889 χιλιομέτρων, συνολικού κόστους 1,5 δισεκ. δολαρίων.
Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των εργοταξίων στο κρατίδιο Ουταρχάντ, όπου οι κατολισθήσεις είναι συχνές.
in.gr, ΑΠΕ ΜΠΕ