Ινδία – Ισραήλ: Το Δελχί στέλνει όπλα στο Τελ Αβίβ για τον πόλεμο στη Γάζα
Στις 6 Ιουνίου, στον απόηχο του ισραηλινού βομβαρδισμού ενός καταφυγίου του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ στη Γάζα, το Quds News Network δημοσίευσε ένα βίντεο με τα υπολείμματα ενός πυραύλου που έριξαν πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ.
Ανάμεσα στα μπερδεμένα κομμάτια, μια ετικέτα έγραφε ξεκάθαρα: «Made in India».
Έγγραφα που είδε το Al Jazeera και δηλώσεις εταιρειών υποδηλώνουν ότι εξαρτήματα όπλων από την Ινδία, μια χώρα που εδώ και καιρό υποστηρίζει τον διάλογο έναντι της στρατιωτικής δράσης για την επίλυση συγκρούσεων, περνούν αθόρυβα στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολύμηνου πολέμου στη Γάζα, όπου σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο είναι πιθανόν να διεξάγεται γενοκτονία.
Οι αναλυτές λένε ότι η έλλειψη διαφάνειας στις μεταφορές της Ινδίας τη βοηθούν να προχωρά τις συναλλαγές κάτω από τα ραντάρ.
Πλοίο μετέφερε στο Ισραήλ πυρομαχικά τον Απρίλιο
Σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Al Jazeera, το πλοίο Borkum που ο ελλιμενισμός του στην Ισπανία είχε μπλοκαριστεί από τις αρχές εξαιτίας του ότι μετέφερε εξοπλισμό στο Ισραήλ, περιείχε εκρηκτικά φορτωμένα στην Ινδία.
Ο Μόντι υιοθέτησε μια δημόσια στήριξη του Ισραήλ και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που ταξίδεψε στη χώρα το 2017
Το πλοίο αναχώρησε από το Τσενάι στη νοτιοανατολική Ινδία στις 2 Απριλίου και έκανε τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγει τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι της Υεμένης επιτίθενται σε πλοία σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ.
Οι κωδικοί αναγνώρισης που προσδιορίζονται στα έγγραφα, τα οποία αποκτήθηκαν ανεπίσημα από το Δίκτυο Αλληλεγγύης κατά της Παλαιστινιακής Κατοχής (RESCOP), υποδηλώνουν ότι το Borkum περιείχε 20 τόνους πυραυλοκινητήρες, 12,5 τόνους ρουκέτες με εκρηκτικά φορτία, 1.500 κιλά εκρηκτικών ουσιών και 740 κιλά φορτίων και προωθητικών υλών για κανόνια.
Εν κρυπτώ η μεταφορά
Μια παράγραφος σχετικά με την εμπιστευτικότητα όριζε ότι όλοι οι εργαζόμενοι, οι σύμβουλοι ή άλλα σχετικά μέρη είχαν εντολή να μην αναφέρουν «σε καμία περίπτωση» το όνομα της IMI Systems ή το Ισραήλ. Η IMI Systems, μια αμυντική εταιρεία, εξαγοράστηκε από την Elbit Systems, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία όπλων του Ισραήλ, το 2018.
Ο Zain Hussain, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), δήλωσε στο Al Jazeera ότι «η συνεργασία μεταξύ Ινδίας και Ισραήλ συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια», επομένως «δεν είναι απίθανο να δούμε κάποια εξαρτήματα made in India να χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Γάζας».
Ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, T Chowdary, παραδέχτηκε ότι εξάγει στο Ισραήλ εν μέσω του τρέχοντος πολέμου στη Γάζα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 31 Μαρτίου. «Λάβαμε τα εκκρεμή έσοδα από την παραγγελία εξαγωγής από το Ισραήλ και αυτό παρουσίασε εκθετικό άλμα στα έσοδα του τριμήνου», δήλωσε στους επενδυτές, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε τα υψηλότερα τριμηνιαία έσοδα όλων των εποχών».
Συνεργασία στον αμυντικό τομέα
Με την ευκαιρία αυτή, ο Chowdary παρουσίασε την Premier Explosives Limited ως «τη μοναδική ινδική εταιρεία που ειδικεύεται στην εξαγωγή πλήρως συναρμολογημένων κινητήρων πυραύλων». Επιπλέον, δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να κατασκευάζει νάρκες και πυρομαχικά και άρχισε να εξάγει εκρηκτικές ύλες RDX και HMX, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε στρατιωτικά οπλικά συστήματα.
Η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι πιο παλιά. Το 2018 η Adani Defence & Aerospace – ο αμυντικός βραχίονας της ινδικής πολυεθνικής εταιρείας συμμετοχών Adani Enterprises Ltd – και η ισραηλινή Elbit Systems εγκαινίασαν το συγκρότημα Adani Elbit Unmanned Aerial Vehicles (UAV) στο Χαϊντεραμπάντ, για την κατασκευή drones που μπορούν να πετάξουν για 36 ώρες στα 9.000 μέτρα.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κατά κόρον drones στον πόλεμο στη Γάζα από τον οποίο έχουν πεθάνει πάνω από 37.000 Παλαιστίνιοι.
«Η παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Hermes είναι τόσο σημαντική για την Ινδία όσο και για το Ισραήλ», δήλωσε ο Hussain του SIPRI. «Για το Ισραήλ, σημαίνει ότι έχουν ένα εργοστάσιο εκτός της χώρας. Για την Ινδία, πρόκειται για μεταφορά τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να παράγει και αυτή μη επανδρωμένα αεροσκάφη με βάση το ισραηλινό μοντέλο».
Η Elbit Systems δεν απάντησε στο αίτημα του Al Jazeera για σχολιασμό. Ο όμιλος Adani Group, στον οποίο ανήκει η Adani Defence & Aerospace, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η εταιρεία εξήγαγε μια μικρή παρτίδα UAV για μη πολεμικές επιχειρήσεις.
Και με τη διπλωματία και με το εμπόριο όπλων
Το Νέο Δελχί έχει προσπαθήσει να παρουσιαστεί ως διαλλακτικός παράγοντας και πιθανός μεσολαβητής στη σύγκρουση στη Γάζα, ζητώντας ειρήνη και υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, απαιτώντας παράλληλα από τη Χαμάς να επιστρέψει τους αιχμαλώτους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Γενικότερα, οι Ινδοί αξιωματούχοι -από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μέχρι τον υπουργό Εξωτερικών S Jaishankar και τους διπλωμάτες της χώρας στον ΟΗΕ- έχουν υποστηρίξει σταθερά ότι η χώρα πιστεύει στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, όχι στον πόλεμο, ως το μόνο μέσο επίλυσης των συγκρούσεων. Αυτή ήταν η επίσημη θέση της Ινδίας όταν πρόκειται για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
«Αλλά οι αναφορές ότι προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα θα μπορούσαν να διαταράξουν αυτό το αφήγημα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Nicolas Blarel, συγγραφέας του βιβλίου The Evolution of India’s Israel Policy.
Η πορεία των σχέσεων Ισραήλ – Ινδίας
Η Ινδία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1950, μόλις δύο χρόνια μετά τον σχηματισμό του, αλλά σύναψε επίσημες διπλωματικές σχέσεις το 1992 μετά από δεκαετίες φιλοαραβικής πολιτικής. Το 1974 έγινε η πρώτη μη αραβική χώρα που αποδέχθηκε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ως νόμιμο εκπρόσωπο του παλαιστινιακού λαού και αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 1988, ενώ o Γιάσερ Αραφάτ συνήθιζε να χαρακτηρίζει την πρώην πρωθυπουργό της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι ως «αδελφή» του.
Τη δεκαετία του 1990, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε και ο Αραφάτ συμφώνησε με τον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν σε μια σειρά συνομιλιών που κατέληξαν στις συμφωνίες του Όσλο, η Ινδία άνοιξε επίσης τη συνεργασία της με το Ισραήλ.
«Αυτό επιταχύνθηκε το 1999, με τον πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», δήλωσε ο Blarel, ο οποίος διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Leiden της Ολλανδίας. «Οι περισσότερες χώρες αρνήθηκαν να πουλήσουν όπλα και στις δύο χώρες, εκτός κυρίως από το Ισραήλ».
Σύσφιξη των σχέσεων επί Μόντι
Έκτοτε, το Ισραήλ ήταν πρόθυμο να εμπλακεί με την Ινδία στη μεταφορά τεχνολογίας σε βαθμό που κανένας άλλος εταίρος δεν το έκανε, παρέχοντας τεχνογνωσία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ηλεκτρικούς αισθητήρες για τον έλεγχο των συνόρων και άλλα συστήματα επιτήρησης που είναι ζωτικής σημασίας για την Ινδία κατά μήκος των συνόρων της με το Πακιστάν και την Κίνα, πρόσθεσε ο Blarel.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, του ινδουιστικού πλειοψηφικού κόμματος Bharatiya Janata (BJP), απομακρύνθηκε περισσότερο από την ιστορική φιλοπαλαιστινιακή στάση της χώρας μετά την εκλογή του το 2014.
Ο Μόντι υιοθέτησε μια δημόσια στήριξη του Ισραήλ και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που ταξίδεψε στη χώρα το 2017. Η στρατηγική εταιρική σχέση που προέκυψε από την επίσκεψη, η οποία περιελάμβανε τομείς όπως το διάστημα και η τεχνολογία, μαλάκωσε τη στάση της Ινδίας έναντι του Ισραήλ σε μια «προσέγγιση κατά περίπτωση», όπου η θέση της Ινδίας δεν ήταν πλέον δεδομένη για την υποστήριξη των Παλαιστινίων», δήλωσε ο Blarel.
Ο Μόντι έχει έκτοτε επανειλημμένα αναφερθεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «φίλο» του.
Το «όχι» στον ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων
Η ίδια προσέγγιση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στις 26 Οκτωβρίου, εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς και την έναρξη των αντιποίνων του Ισραήλ στη Γάζα, η Ινδία απείχε από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για ένα ψήφισμα που ζητούσε «άμεση, μόνιμη και σταθερή ανθρωπιστική εκεχειρία».
Ο υπουργός Εξωτερικών S Jaishankar δήλωσε ότι οι Ινδοί είναι «μεγάλα θύματα της τρομοκρατίας» και ως εκ τούτου συμπαθούν το Ισραήλ. Το ψήφισμα, υποστήριξε ο Jaishankar, απηχώντας τη θέση του Ισραήλ, στερείται «ρητής καταδίκης» της επίθεσης της Χαμάς που σκότωσε 1.139 Ισραηλινούς.
Αργότερα η Ινδία ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά τον Απρίλιο απείχε από την ψηφοφορία για ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το οποίο ζητούσε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ εκτός από την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η ισορροπία των BRICS
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ινδία μαζί με άλλα μέλη του ομίλου BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ιράν, Αίγυπτος, Αιθιοπία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – εξέδωσαν δήλωση στην οποία εξέφραζαν «σοβαρή ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζητούσαν άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Η Ινδία βλέπει μερικές φορές τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως πολύ αυστηρά, επειδή έχει καλή σχέση με το Ισραήλ, αλλά μερικές φορές παίρνει το μέρος των Παλαιστινίων», καθώς προσπαθεί να αναδειχθεί σε πρωταθλητή των αναπτυσσόμενων χωρών εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με την Κίνα για τον ρόλο αυτό, δήλωσε ο Blarel.
Ενώ «ο Μόντι θα υποστήριζε έναν πιο δημόσιο εναγκαλισμό με το Ισραήλ», είπε ο αναλυτής, έχει επίσης επενδύσει στην καλλιέργεια στρατηγικών σχέσεων με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας στο περιφερειακό μπλοκ.
Το κυβερνών BJP του Μόντι έχασε την πλειοψηφία του στην κάτω βουλή του ινδικού κοινοβουλίου νωρίτερα αυτό το μήνα, αφήνοντάς το να εξαρτάται από συμμάχους του συνασπισμού για να παραμείνει στην εξουσία για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία πριν από μια δεκαετία. Τώρα περισσότερο από ποτέ, δήλωσε ο Blarel, το BJP θα πρέπει «να θεωρήσει την ύπαρξη καλών διπλωματικών σχέσεων με όλους τους παράγοντες στη Μέση Ανατολή ως μία από τις προτεραιότητές του». IN