Η μείωση της ρύπανσης στη διάρκεια των πρώτων πανδημικών lockdown του 2020 επιβράδυνε την τήξη των παγετώνων στα Ιμαλάια σχεδόν στο μισό, μια καλή είδηση για την τροφοδοσία των μεγάλων ποταμών που προσφέρουν νερό σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Ο λόγος είναι ότι ο εγκλεισμός του πληθυσμού και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας περιόρισαν τα σωματίδια αιθάλης που απελευθερώνονται από την καύση ορυκτών καυσίμων και βιομάζας.
Τα σωματίδια αυτά μεταφέρονται από τον άνεμο ψηλά στην οροσειρά, επικάθονται στον πάγο και, λόγω του μαύρου χρώματός τους, απορροφούν ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνονται, οπότε επιταχύνουν την τήξη.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει μάλιστα ότι η ρύπανση αιθάλης παίζει σημαντικότερο ρόλο στο λιώσιμο των ασιατικών παγετώνων από ό,τι η κλιματική αλλαγή.
Και, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι παγετώνες της μεγαλύτερης και ψηλότερης οροσειράς του κόσμου εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εξαφανιστεί ως το τέλος του αιώνα.
Η ρύπανση από αιθάλη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία λόγω εξάρτησης από το ορυκτό κάρβουνο, το πετρέλαιο και την καύση βιομάζας
Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Atmospheric Chemistry and Physics συνδυάζει μαθηματικά μοντέλα και δορυφορικές παρατηρήσεις για να εκτιμήσει την επίδραση του lockdown λόγω της πανδημίας Covid-19 το 2020.
Η επικάθηση αιθάλης μειώθηκε κατά το ένα τρίτο, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα, και η τήξη περιορίστηκε κατά 0,5 έως 1,5 χιλιοστά την ημέρα, αναφέρει η διεθνής ερευνητική ομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι η «η ετήσια απορροή νερού λόγω τήξης μειώθηκε έως και στο μισό» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο δρ Μπερντ Χάινολντ του Ινστιτούτου Τροποσφαιρικής Έρευνας στη Λειψία, μέλος της ομάδας.
Η ρύπανση από αιθάλη είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία λόγω εξάρτησης από το ορυκτό κάρβουνο, το πετρέλαιο και την καύση βιομάζας, είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για καύση των αγρών.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μείωση της ρύπανσης θα ήταν ένα βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικό μέτρο για να ανακοπεί η υποχώρηση των πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το νερό που λιώνει την άνοιξη από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτεί τρία μεγάλα ποτάμια, τον Ινδό, τον Γάγγη και τον Γιανγκτσέ, και καλύπτει τις ανάγκες 4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Νότια και Ανατολική Ασία.