Ιαχές πολέμου στη Λιβύη : Έτοιμος να στείλει στρατεύματα ο Ερντογάν – Αντιδράσεις από Ρωσία και ΗΠΑ
Ανεβαίνει επικίνδυνα η ένταση στη Λιβύη μετά τις πολεμικές «ιαχές» του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν o οποίος προανήγγειλε την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο άδραξε την ευκαιρία στέλνοντας επισήμως αίτημα στην Άγκυρα για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αποκρούσουν από κοινού την επέλαση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Όπως έγινε γνωστό αργά χθες, το βράδυ, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης» δήλωσε αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Νωρίτερα ο Ερντογάν δεν είχε αφήσει περιθώρια παρανόησης για το πως προτίθεται να κινηθεί η Άγκυρα στην περιοχή της Λιβύης τονίζοντας ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.
«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι έτσι «θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά».
Αντιδράσεις από ΗΠΑ – Ρωσία
Οι απειλές πολέμου στη Μεσόγειο από τον Ερνογάν προκάλεσαν όμως την άμεση παρέμβαση της Ρωσίας και των ΗΠΑ.
Λίγο μετά την ομιλία του προέδρου της Τουρκίας, ο Nτιμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση θα επιχειρήσει η Άγκυρα.
«Έχουμε επανειλημμένως πει πώς βλέπει η Ρωσία την κρίση στη Λιβύη. Επιδιώκουμε μία άμεση λύση της διένεξης και το τέλος της αιματοχυσίας στη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντιμίτρι Πεσκόφ.
Το βράδυ ήρθε η σειρά του αμερικανού προέδρου ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι απορρίπτουν «την εκμετάλλευση από ξένες χώρες» της κατάστασης στη Λιβύη καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να προχωρήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει επίλυση των διενέξεων χωρίς συγκρούσεις.
Η Τυνησία «αδειάζει» τον Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, ο «Σουλτάνος» συνεχίζει να απομονώνεται καθώς παρά την επίσκεψή του στην Τυνησία με την οποία προσπάθησε να βάλει στο «παιχνίδι» με τη Λιβύη και τη γειτονική του χώρα, φαίνεται πως έφαγε άλλο ένα διπλωματικό «χαστούκι».
«Η Τυνησία δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν συνασπισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου της χώρας, «αδειάζοντας», ουσιαστικά τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε ζητήσει να συμμετάσχει η χώρα σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη
Την ίδια ώρα κατήγγειλε με σφοδρότητα τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Τυνησίας σε μια τουρκική συμμαχία.
Η υπηρεσία Τύπου της προεδρίας στην Τυνησία ανακοίνωσε, η χώρα δεν συμμετέχει στον άξονα Λιβύης-Τουρκίας και Αλγερίας, διότι αυτός δεν αντικατοπτρίζει τη θέση της χώρας.
Η προεδρία ανακοίνωσε ότι η στάση του κράτους είναι ουδέτερη στη λιβυκή κρίση, τόνισε επισταμένα ότι η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε κανένα συνασπισμό, ενώ κατήγγειλε με σφοδρότητα, τις δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της χώρας σε μια τουρκική συμμαχία στη Λιβύη από Λίβυο αξιωματούχο.
Η υπηρεσία τύπου της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι, οι δηλώσεις Ερντογάν δεν αντικατοπτρίζουν το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο Qais Saeed.
«Εμείς επαγρυπνούμε για την αποτροπή προσπάθειας μετατροπής της Τυνησίας σε διάδρομο για το ISIS«, τόνισε η ίδια αποκαλύπτοντας το σχέδιο του Ερντογάν να κάνει την Λιβύη “Συρία”, για να επιτύχει τα άνομα σχέδια του.
Γενί Σαφάκ : Λιμάνι για τον στόλο του ζήτησε ο Ερντογάν από την Τυνησία
Πριν από την αντίδραση της Τυνησίας είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Γενί Σαφάκι στο οποίο υπήρχαν αναφορές για τους πραγματικούς λόγους της επίσκεψης Ερντογάν στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από την Τυνησία, ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα.
Με τη νέα αυτή κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα επιδιώκει να εξασφαλίσει μία θαλάσσια πρόσβαση στη Λιβύη μέσω Τυνησίας, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει ανά πάσα στιγμή στα τεκταινόμενα της γείτονος χώρας υπέρ της κυβέρνησης Σάραζ.
Παράλληλα, όπως εκτιμάται, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την επονομαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας «Ασπίδα της Μεσογείου» στη θάλασσα νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.