ΗΠΑ : Τα λοιμώδη νοσήματα στην κορυφή των φόβων των πολιτών

Δημοσιεύτηκε στις 13/04/2020 22:13

ΗΠΑ : Τα λοιμώδη νοσήματα στην κορυφή των φόβων των πολιτών

Τις λοιμώδεις ασθένειες τοποθετούν στην πρώτη θέση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για μια σαφή αλλαγή στη στάση των πολιτών των ΗΠΑ, καθώς πλέον ο φόβος για τις λοιμώδεις ασθένειες ξεπερνά αυτούς που αφορούν την πυρηνική καταστροφή, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και την κλιματική αλλαγή, άλλο ένα σημάδι ότι η πανδημία του κοροναϊού αλλάζει τον κόσμο μας για πάντα.

Έχασε την «πρωτιά» η τρομοκρατία

Σύμφωνα με το κέντρο ερευνών Pew, το 79% των συμμετεχόντων της έρευνας ανέφερε την εξάπλωση των λοιμωδών ασθενειών ως μείζονα απειλή για τις ΗΠΑ, έναντι του 73% που μίλησε για την τρομοκρατία ή την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού Έμπολα στην Αφρική, το αντίστοιχο ποσοστό άγχους απέναντι στις λοιμώδεις ασθένειες άγγιζε μόλις το 52%.

Αρκετοί ειδικοί είχαν προβλέψει ότι ο νέος κορωνοϊός θα άλλαζε τις προτεραιότητες για την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την έρευνα, με τον ίδιο τρόπο που οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 έστρεψαν τα φώτα στην τρομοκρατία.

Σύμπνοια των κομμάτων, όχι όμως και των τάξεων

Το Pew, η έρευνα του οποίου είχε ως δείγμα 1.000 Αμερικανούς, αναφέρει ότι αυτή η νέα ανησυχία υπερβαίνει τις κομματικές και τις ηλικιακές γραμμές.

Το 77% των ερωτηθέντων που υποστηρίζουν ή κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θεωρούν ότι οι μολυσματικές ασθένειες είναι μια σοβαρή απειλή, λίγο λιγότερο από το 82% των Δημοκρατικών δηλώνουν το ίδιο.

Αντίθετα, το χάσμα είναι τεράστιο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή: το 88% των Δημοκρατικών τη θεωρεί σημαντική απειλή, έναντι μόλις 31% των Ρεπουμπλικανών.

Ωστόσο οι απαντήσεις γνωρίζουν ταξικούς διαχωρισμούς, καθώς τα άτομα με εισόδημα κάτα των 50.000$ ανά έτος είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν τον κοροναϊό ως ουσιαστική απειλή σε σχέση με τους πιο εύπορους συμμετέχοντες.

Η δημοσκόπηση έγινε τηλεφωνικά από τις 3 έως τις 27 Μαρτίου, με περιθώριο λάθους 3,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: www.theglobeandmail.com/

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook