ΗΠΑ: Πληροφοριοδότης κατά της OpenAI βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο
Ο ξαφνικός θάνατος του πληροφοριοδότη του OpenAI Σουτσίρ Μπαλάτζι ανακοινώθηκε από τις αρχές του Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με την εφημερίδα San Jose Mercury News, η αστυνομία βρήκε τον 26χρονο στο διαμέρισμά του μετά από τηλεφώνημα που δέχθηκε και τους ζήτησε να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας του. Οι ιατροδικαστές αποφάνθηκαν αργότερα ότι έβαλε τέλος στη ζωή του, σύμφωνα με το Business Insider.
Πριν από τρεις μήνες ο Μπαλάτζι – ο οποίος εντάχθηκε στο OpenAI το 2020 ως ερευνητής και βοήθησε στην εκπαίδευση του γεννητικού μοντέλου που τροφοδοτεί το ChatGPT – κατηγόρησε το OpenAI ότι παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα με το να σαρώνει τον ιστό χωρίς συγκατάθεση για να αποκτήσει περιεχόμενο για την εκπαίδευση του μοντέλου.
Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο Μπαλάτζι δήλωσε ότι είχε συμβάλει στη δημιουργία τεχνολογίας που «κατέστρεφε την εμπορική βιωσιμότητα των ατόμων, των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών διαδικτύου που δημιουργούσαν τα ψηφιακά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης» πριν παραιτηθεί πέρυσι.
«Αν πιστεύεις αυτό που πιστεύω εγώ, πρέπει απλά να εγκαταλείψεις την εταιρεία», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο για το οικοσύστημα του διαδικτύου στο σύνολό του». Σε προσωπική του ιστοσελίδα ο Μπαλάτζι αμφισβήτησε το κατά πόσον η εξαίρεση της δίκαιης χρήσης στο αμερικανικό νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων, θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην εκπαίδευση ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης.
Εξηγώντας τα προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων κατά την εκπαίδευση γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης
«Η διαδικασία εκπαίδευσης ενός γεννητικού μοντέλου περιλαμβάνει τη δημιουργία αντιγράφων δεδομένων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε. Στο X ο Μπαλάτζι δήλωσε ότι αρχικά «δεν γνώριζε πολλά για τα πνευματικά δικαιώματα», αλλά «έγινε περίεργος αφού είδε όλες τις αγωγές που κατατέθηκαν εναντίον εταιρειών γενικής τεχνητής νοημοσύνης».
«Όταν προσπάθησα να κατανοήσω καλύτερα το ζήτημα, κατέληξα τελικά στο συμπέρασμα ότι η δίκαιη χρήση φαίνεται να είναι μια αρκετά απίθανη υπεράσπιση για πολλά προϊόντα γεννητικής ΤΝ, για τον βασικό λόγο ότι μπορούν να δημιουργήσουν υποκατάστατα που ανταγωνίζονται τα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύονται», πρόσθεσε.
Το πτώμα του Σουτσίρ Μπαλάτζι, 26 ετών, ανακαλύφθηκε στις 26 Νοεμβρίου, ενώ η είδηση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Παρότι κανείς δεν έχει στοιχεία για κάτι άλλο από την αυτοκτονία, το γεγονός πως πληροφοριοδότες πεθαίνουν μετά από αποκαλύψεις εναντίον κολοσσών (2 νεκροί πληροφοριοδότες εναντίον της Boeing), έχει δημιουργήσει υποψίες για άσκηση πίεσης από αυτές ή ελλειπή προστασία από την κυβέρνηση, η οποία έφτιαξε τους νόμους που επιτρέπουν το «σπάσιμο» εταιρικών ρητρών.
Ποιος ήταν ο Σουκίρ Μπαλάτζι και τι προβλήματα δημιούργησε στην OpenAI
Ο Μπαλάτζι αποχώρησε από την εταιρεία τον Αύγουστο, λέγοντας στους New York Times ότι έκτοτε εργαζόταν σε προσωπικά έργα. Μεγάλωσε στο Cupertino της Καλιφόρνια, πριν σπουδάσει επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, όπως αναφέρει το BBC.
Εκπρόσωπος της OpenAI ανέφερε σε δήλωσή του, την οποία επικαλείται το CNBC News, ότι ήταν «συντετριμμένη όταν έμαθε σήμερα αυτή την απίστευτα θλιβερή είδηση και η καρδιά μας συμπαραστέκεται στους οικείους του Σουτσίρ κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης στιγμής».
Αμερικανοί και καναδικοί εκδότες ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, και μια ομάδα συγγραφέων μπεστ σέλερ, συμπεριλαμβανομένου του Τζον Γκρίσαμ, έχουν καταθέσει αγωγές υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε παράνομα άρθρα ειδήσεων για την εκπαίδευση του λογισμικού της.
Η OpenAI δήλωσε στο BBC τον Νοέμβριο ότι το λογισμικό της «βασίζεται στη δίκαιη χρήση και στις συναφείς διεθνείς αρχές πνευματικών δικαιωμάτων που είναι δίκαιες για τους δημιουργούς και υποστηρίζουν την καινοτομία».
ΙΝ