ΗΠΑ : Πιέσεις Τραμπ στις μυστικές υπηρεσίες για σύνδεση του κοροναϊού με κινεζικά εργαστήρια
Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ ασκούν έντονες πιέσεις στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για συλλογή στοιχείων που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι το ξέσπασμα της πανδημίας ξεκίνησε από κρατικά εργαστήρια της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Οι αναλυτές φοβούνται πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ασκήσει προπαγάνδα κατά της Κίνας, κατηγορώντας τη είτε για συγκάλυψη στην αρχή της κρίσης είτε ακόμη και για τη δημιουργία του ιού στα εργαστήριά της – μια θεωρία για την οποία εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις.
Σχεδόν απίθανη η προέλευση από εργαστήρια
Οι περισσότεροι επιστήμονες που έχουν μελετήσει γενετικά τον κοροναϊό, δηλώνουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτός μεταπήδησε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο σε περιβάλλον εκτός εργαστηρίων, όπως συνέβη και στις περιπτώσεις προηγούμενων πανδημιών.
Το γραφείο του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη ότι έχει καταλήξει ότι ο ιός “δεν είναι ανθρώπινο δημιούργημα ούτε προϊόν γενετικής μετάλλαξης”, όμως συμπλήρωσε ότι εξακολουθούν να εξετάζουν αν η προέλευση της πανδημίας μπορεί να ανιχνευθεί στην επαφή με μολυσμένο ζώο ή σε ατύχημα εντός κινεζικού εργαστηρίου.
Τις τελευταίες μέρες ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του έχουν εντείνει την ρητορική τους εναντίον της Κίνας, κατηγορώντας την για ολιγωρία στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, αλλά και για καθυστέρηση στην ενημέρωση του υπόλοιπου πλανήτη για το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο Μάικ Πομπέο, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε σε πολλαπλές τηλεοπτικές συνεντεύξεις του ότι η Κίνα έχει συγκαλύψει πληροφορίες για τον ιό και έχει αποκρύψει στοιχεία – κλειδιά από τον Που, ενώ έχει υπονοήσει ότι πιστεύει πως ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Ωστόσο, αυτά τα σχόλια ωχριούν μπροστά στο ενδεχόμενο να αληθεύει πως οι μυστικές υπηρεσίες δέχονται τέτοιου είδους πιέσεις. Αν υπήρχαν αποδείξεις πως ο ιός αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ως διεθνή συμφορά θα μετατρεπόταν σε βιολογικό πόλεμο ή σε εργαστηριακό ατύχημα με καταστροφικές συνέπειες.
Πώς αντιδρά η Κίνα
Η Κίνα αντιστέκεται στις διεθνείς πιέσεις για διερεύνηση της προέλευσης του ξεσπάσματος στην Ουχάν και δηλώνει πως πρόκειται μια τέτοια έρευνα είναι υπόθεση του ΠΟΥ. Ωστόσο, καθώς ο Τραμπ έχει ήδη καταδικάσει τον ΠΟΥ ως έχοντα στενές σχέσεις με την Κίνα και έχει διακόψει τη χρηματοδότησή του από τις ΗΠΑ, είναι βέβαιο πως ένα τέτοιο σενάριο δεν θα τον ικανοποιούσε.
Στις διεθνείς φωνές που καλούν για έρευνα της προέλευσης του ιού έχει προστεθεί και ο Κρις Πάτεν, πρώην γενικός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και γνωστός επικριτής των προσπαθειών της Κίνας να ελέγξει τη δημοκρατία της πρώην αποικίας, ο οποίος κατηγορεί την ασιατική υπερδύναμη πως προσπαθεί να συγκαλύψει το ξέσπασμα.
Το Πεκίνο φαίνεται στριμωγμένο, με τους διπλωμάτες του άλλοτε να δηλώνουν ότι δεν είναι καν βέβαιο αν ο ιός ξεκίνησε όντως από την Κίνα, συμφωνώντας ότι η προέλευσή του θα πρέπει να διερευνηθεί από τους επιστήμονες και άλλοτε απορρίπτοντας τον διεθνή έλεγχο για την αρχική πηγή της πανδημίας. Ως αιτία προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι ένας διεθνής έλεγχος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αντικινεζικής προπαγάνδας, ενώ η έρευνα από επιστήμονες του ΠΟΥ θα ήταν όντως αντικειμενική.
Επικρίσεις για πιθανή έρευνα του ΠΟΥ
Οι επικριτές της Κίνας απαντούν ότι όλα δείχνουν πως ο ΠΟΥ δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την δυνατότητα να ελέγξει εις βάθος τα εσωτερικά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και να αποκαλύψει την πιθανή συγκάλυψη. Ο ΠΟΥ χρειάζεται τη συναίνεση των κρατών μελών του για να προβεί σε έρευνες, ενώ δεν διαθέτει τιμωρητικούς μηχανισμούς για τις χώρες που αποκρύπτουν στοιχεία από τα στελέχη τους.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στη Βρετανία, Liu Xiaoming, προχώρησε σε μια ανάλυση των λόγων που η Κίνα αρνείται τον διεθνή έλεγχο την περασμένη εβδομάδα:
“Μιλάτε για ανεξάρτητη έρευνα. Αυτό είναι αρμοδιότητα του ΠΟΥ. Στηρίζουμε τον ΠΟΥ. Πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθούμε με βάση τα διεθνή ειωθότα και τους διεθνείς κανόνες και όχι με τους όρους που θέτουν συγκεκριμένες χώρες. Κάποια χώρα επέλεξε ακόμη και να μηνύσει την Κίνα σε τοπικό δικαστήριο. Είναι παράλογο”, ανέφερε μιλώντας στην Ασιατική Κοινότητα στο Λονδίνο.
“Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι πολιτικοί προσπαθούν να παραστήσουν την παγκόσμια αστυνομία. Δεν ζούμε σε εποχές διπλωματίας των κανονιοφόρων. Δεν ζούμε σε εποχές που η Κίνα ήταν ημι-αποικιακή και ημι-φεουδαλική κοινωνία. Βρισκόμαστε στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Αυτό αδυνατούν να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι. Νομίζουν ότι ζούμε στις παλιές εποχές όταν μπορούσαν να τρομοκρατήσουν την Κίνα και τον υπόλοιπο πλανήτη. Αν ο ΠΟΥ δεν λειτουργήσει με βάση τις επιθυμίες του, σταματούν να τον στηρίζουν και τον κατηγορούν ότι είναι φίλα κείμενος προς την Κίνα. Πρόκειται για ψεύδη”.
“Εμείς καλούμε σε διεθνή συνεργασία. Είναι το μόνο όπλο μας, ο μόνος τρόπος να νικήσουμε τη μάχη με τον ιό. Όχι δημιουργώντας αποδιοπομπαίους τράγους, όχι παίζοντας παιχνίδια, όχι πολιτικοποιώντας τον ιό, όχι εξαπλώνοντας έναν πολιτικό ιό”.
Πηγή: www.theguardian.com