ΗΠΑ: Ο πόλεμος στη Γάζα «ξύπνησε» την αμερικανική Αριστερά
Η υποστήριξη των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ, ένας σκοπός που κάποτε υποστηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στις πανεπιστημιουπόλεις και στις κοινότητες με δεσμούς με την περιοχή, έχει μετατραπεί σε καθοριστικό ζήτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κινητοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ομάδων στο πιο σημαντικό κίνημα διαμαρτυρίας της εποχής Μπάιντεν. Η έρευνα των New York Times με ερωτήσεις σε 30 ακτιβιστές και αντιπάλους τους είναι αποκαλυπτική.
Μέσα από καθημερινές συνεδρίες οργάνωσης στο Zoom και εκστρατείες βάσης στις πολιτείες που δίνουν μάχη, μια εκτεταμένη νέα εκδοχή του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος προωθείται πλέον τόσο από μακροχρόνιους – και μερικές φορές σκληροπυρηνικούς – ακτιβιστές όσο και από τους κύριους πυλώνες του Δημοκρατικού συνασπισμού. Με πολλούς Εβραίους αμερικανούς στις τάξεις τους.
Οργανώσεις που συνήθως επικεντρώνονται στο κλίμα, τη στέγαση ή τη μετανάστευση διαμαρτύρονται τακτικά για τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία ακολούθησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς και έχει σκοτώσει περισσότερους από 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.
Το αίτημα είναι ένα: Κατάπαυση του πυρός
Οι ακτιβιστές των εργαζομένων ζητούν κατάπαυση του πυρός. Οι ηγέτες των μαύρων κληρικών έχουν απευθυνθεί απευθείας στον Λευκό Οίκο. Οι νέοι Αμερικανοί χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους και να στείλουν εκατομμύρια επιστολές στο Κογκρέσο. Και ένας αναδυόμενος συνασπισμός ομάδων υπεράσπισης συζητά τον τρόπο με τον οποίο θα προωθήσει την υπόθεσή του στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών αυτό το καλοκαίρι.
«Ίσως υπήρχε η ιδέα ότι με την πάροδο του χρόνου, το κίνημα θα έχανε τον ατμό του, ή ότι ήταν απλώς κάτι σαν πανεπιστημιακό ή ότι ήταν κάτι σαν ένα ακροαριστερό είδος κινήματος διαμαρτυρίας», δήλωσε ο Maurice Mitchell, ο εθνικός διευθυντής του Κόμματος Εργαζόμενων Οικογενειών, μιας προοδευτικής ομάδας που συχνά έχει επικεντρωθεί περισσότερο σε εσωτερικά ζητήματα. «Το αντίθετο συμβαίνει καθώς ο ανθρωπιστικός φόρος γίνεται τόσο σαφής».
Το πλαίσιο της έρευνας
Οι συνεντεύξεις με περισσότερους από 30 ακτιβιστές και άλλους που συμμετέχουν στην υπόθεση της κατάπαυσης του πυρός, καθώς και με τους επικριτές τους, αποκαλύπτουν μια προσπάθεια που είναι ταυτόχρονα όλο και πιο ισχυρή, αλλά και ασύνδετη και δύσκολο να οριστεί με σαφήνεια. Δεν υπάρχει ένας μόνο ηγέτης ή οργάνωση στο τιμόνι, ούτε καν ένα ενιαίο όνομα για την προσπάθεια.
Περιλαμβάνει εκατοντάδες ομάδες, από το εθνικό έως το υπερτοπικό επίπεδο, όλες χαλαρά ενωμένες πίσω από την έκκληση προς το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία. Αλλά απέχουν πολύ από τη συναίνεση σε άλλα βασικά ζητήματα, όπως ο τρόπος επίτευξης μιας κατάπαυσης του πυρός και το τι θα πρέπει να ακολουθήσει μετά.
Δεν συνεργάζονται όλοι μαζί και οι τακτικές τους ποικίλλουν επίσης σε μεγάλο βαθμό
Ενώ οι ηγέτες της εργασίας και της πίστης έχουν εκδώσει βαθμονομημένες δηλώσεις, οι πιο έντονες ομάδες και ακτιβιστές συχνά οργανώνουν διαδηλώσεις που μπλοκάρουν την κυκλοφορία ή πνίγουν τους πολιτικούς σε εκδηλώσεις, ενώ ορισμένοι έχουν ενθαρρύνει τους υποστηρικτές τους να αναλάβουν τις δικές τους «αυτόνομες δράσεις». Ειδικά στις πανεπιστημιουπόλεις, ορισμένες διαμαρτυρίες έχουν γίνει άσχημες ή βίαιες.
Εβραίοι φοιτητές και ηγέτες έχουν περιγράψει ότι έχουν παρενοχληθεί και απειληθεί από ανθρώπους που έχουν εξοργιστεί από τον πόλεμο στη Γάζα, μπροστά σε μια ευρύτερη αύξηση των αντισημιτικών περιστατικών, σύμφωνα με αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου και ομάδες υπεράσπισης. Έχουν επίσης εντοπίσει αύξηση των αντιμουσουλμανικών και αντιαραβικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός 6χρονου Παλαιστινιοαμερικανού αγοριού και των πυροβολισμών εναντίον τριών φοιτητών παλαιστινιακής καταγωγής στο Βερμόντ.
Στον απόηχο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, από την οποία, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους, σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ, οι διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ αρχικά συχνά καθοδηγούνταν από ομάδες πανεπιστημίων όπως οι Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, οι οποίες αργότερα θα απαγορευτούν ή θα ανασταλούν από πολλά πανεπιστήμια. Αριστερές εβραϊκές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη– και ομάδες που συμμετείχαν έντονα σε διαδηλώσεις στους δρόμους που επευφημούσαν ή δικαιολογούσαν την επίθεση ως νόμιμη αντίσταση, όπως το Παλαιστινιακό Κίνημα Νεολαίας και το Within Our Lifetime.
Μετά την επιβολή ανθρωπογενή λιμού, το κίνημα άρχισε να αποκτά άλλη δυναμική
Αλλά καθώς η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ εντάθηκε και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα πήρε διαστάσεις, ένας πολύ ευρύτερος αστερισμός από πιο παραδοσιακές οργανώσεις, ηγέτες και ψηφοφόρους που προσανατολίζονται προς τους Δημοκρατικούς άρχισε να συμμετέχει. Οι ακτιβιστές παλεύουν τώρα με το πώς να πιέσουν καλύτερα τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς συμμάχους του – ή αν θα πρέπει να αποστασιοποιηθούν από αυτούς – σε μια χρονιά εκλογών.
Ο κ. Μπάιντεν δέχεται έντονες πιέσεις για να πάρει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ, έναν μακροχρόνιο σύμμαχο, από ισχυρά τμήματα ενός διχασμένου κόμματος. Σε δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, μια ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμο είναι απαράδεκτος, ακόμη και όταν το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι οι λόγοι για τους οποίους πολεμά ήταν είτε εντελώς είτε κάπως βάσιμοι.
Αφού επτά εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν απείλησε να εξαρτήσει τη μελλοντική υποστήριξη προς το Ισραήλ από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Άλλοι Δημοκρατικοί προχωρούν πολύ περισσότερο στις καταδίκες τους
«Υπάρχει πλέον μια πραγματική σύνδεση μεταξύ των επιφανών εκλεγμένων αξιωματούχων και της επιτόπιας οργάνωσης», δήλωσε ο Abbas Alawieh, 32 ετών, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών, ο οποίος συμβάλλει στην ηγεσία μιας εθνικής προσπάθειας διαμαρτυρίας για την πολιτική του κ. Biden στο Ισραήλ. «Αυτή η σύνδεση οδηγεί σε αυτό που έχω βιώσει ως μία από τις μεγαλύτερες προσπάθειες αντιπολεμικής οργάνωσης που έχει δει αυτή η γενιά».
Για δεκαετίες, οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό στο πολιτικό περιθώριο, πνιγμένοι από τη διακομματική υποστήριξη προς το Ισραήλ και από καλά οργανωμένες, καλά χρηματοδοτούμενες φιλοϊσραηλινές οργανώσεις.
Αλλά μετά από χρόνια φθαρμένων δεσμών μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του ισραηλινού ηγέτη, το ξέσπασμα του πολέμου αποκάλυψε απότομα πόσο είχε αλλάξει το πολιτικό τοπίο.
Στα πανεπιστήμια και σε ορισμένους ακτιβιστικούς κύκλους, ωστόσο, μια ισχυρή αντίδραση κατά του Ισραήλ ετοιμάστηκε μέσα σε λίγες ώρες από την επίθεση, μετατρέποντας φοιτητικές ομάδες με νυσταγμένες παρουσίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ισχυρές φωνές στην πανεπιστημιούπολη.
Παρά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ο κόσμος έδειχνε να συσπειρώνεται υπέρ των παλαιστινίων
Στις 5 Οκτωβρίου, το παράρτημα του Πανεπιστημίου Κολούμπια των Φοιτητών για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη δημοσίευσε στο Instagram σχετικά με μια επικείμενη συνάντηση. Η ανάρτηση συγκέντρωσε 369 likes και 14 σχόλια. Στις 9 Οκτωβρίου, μια ανάρτηση που διακήρυττε την «πλήρη αλληλεγγύη στην παλαιστινιακή αντίσταση» έλαβε σχεδόν 33.000 likes.
Οι αντιδράσεις αυτές προκάλεσαν ευρεία κριτική. Αλλά καθώς το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Γάζα και εξαπέλυε χερσαία εισβολή, οι σκηνές θανάτου και καταστροφής στο Ισραήλ αντικαταστάθηκαν όλο και περισσότερο στην τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εικόνες θανάτου και καταστροφής στη Γάζα.
Αυτές οι σκηνές άρχισαν να καθορίζουν τις απόψεις για τον πόλεμο για πολλούς μέσα στο ευρύτερο Δημοκρατικό Κόμμα, οι οποίοι καταδίκαζαν έντονα τη Χαμάς, αλλά ανησυχούσαν όλο και περισσότερο από τον απολογισμό των αμάχων.
«Βλέπουμε βαθύτατο πόνο», δήλωσε ο William J. Barber II, ακτιβιστής και καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Yale, ο οποίος έχει μιλήσει με την αντιπρόεδρο Kamala Harris για την κατάπαυση του πυρός. «Τίποτα δεν οργανώνει τους ανθρώπους όπως αυτός ο πόνος». IN