ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση χτυπημάτων σε βάθος στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2024 08:15

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να άρει την απαγόρευση χτυπημάτων σε βάθος στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «το επεξεργάζεται αυτό τώρα», όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ ήταν απρόθυμες να προμηθεύσουν ή να εγκρίνουν τη χρήση όπλων που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα κλιμάκωνε τη σύγκρουση.

Οι άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου έχουν προμηθεύσει όπλα, αλλά με περιορισμούς ως προς το πώς και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό της Ρωσίας, από την ανησυχία ότι τέτοια πλήγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίποινα που θα συμπαρασύρουν τις χώρες του ΝΑΤΟ στον πόλεμο ή θα προκαλέσουν πυρηνική σύγκρουση.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ ήταν κοντά σε συμφωνία για την παροχή τέτοιων όπλων στην Ουκρανία, αλλά ότι το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή. Η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία θα πάρει περισσότερους από 3 μήνες αν και εφόσον εγκριθεί.

Τα χτυπήματα από την Ουκρανία στη Μόσχα ή πλησίον αυτής με τους υπάρχοντες ευρωπαϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς είναι εφικτά, όμως αποτελεί μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον την Ευρώπης. Η αδειοδότηση αυτή ως αίτημα, αποτελούσε μόνιμη επωδό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προς τις ΗΠΑ και τις χώρες τις ΕΕ σε κάθε συζήτηση ή δημόσια ομιλία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο Γενς Στόλτενμπεργκ και οι ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ, στήριξαν την πρώτη άδεια για χτυπήματα εντός της Ρωσίας τον Μάιο του 2024.

Η πρώτη άδεια για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας δόθηκε στα τέλη Μαΐου του 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στα τέλη Μαΐου το «πράσινο φως» στην Ουκρανία για να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει εντός της Ρωσίας με περιορισμένο σκοπό την υπεράσπιση της ανατολικής πόλης Χάρκοβο. Η κίνηση αυτή ήρθε εν μέσω συνεχών παρακλήσεων της Ουκρανίας να επιτρέψει στις δυνάμεις της να υπερασπιστούν τη χώρα από επιθέσεις που προέρχονται από το ρωσικό έδαφος.

Οι πιέσεις προς τις ΗΠΑ να επιτρέψουν τα πλήγματα αυξάνονταν, καθώς πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έδειξαν ότι είναι ανοιχτές στο ενδεχόμενο και καθώς ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας νωρίτερα στις 30 Μαΐου στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Πράγα, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών στη χρήση των όπλων του ΝΑΤΟ από την Ουκρανία για να πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τα δυτικά έθνη να άρουν τους περιορισμούς, λέγοντας στους στρατιωτικούς και αμυντικούς ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στο Ράμστάιν της Γερμανίας ότι «δεν πρέπει να περιορίσουν την ικανότητα της χώρας του να πολεμήσει τις δυνάμεις του Κρεμλίνου». Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η άρση του περιορισμού δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο. IN