ΗΠΑ: Κατάληψη στους New York Times από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης
Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων εισέβαλαν στο λόμπι των New York Times κατηγορώντας παράλληλα την εφημερίδα ότι υποστηρίζει την γενοκτονία στη Γάζα. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε πάνω από 100 από τους ακτιβιστές, οι οποίοι αναμένεται να κατηγορηθούν για διατάραξη της τάξης. Όμως αυτό που δεν περίμενε η αστυνομία ήταν οι διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν την τακτική του Κοιμισμένου Δράκου.
Πρόκειται για μια κίνηση με πολλές παραλλαγές που έγινε διάσημη στις διαδηλώσεις του Σιάτλ στις ΗΠΑ το 1999 εναντίον του συνεδρίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (σ.σ. Έμεινε στην ιστορία ως Battle of Seattle, ενώ βγήκε και ομώνυμη ταινία). Οι διαδηλωτές φιλειρηνικοί, χίπηδες και οικολόγοι στην πλειονότητά τους, είχαν βρει ένα εκπληκτικό τρικ με παραλλαγές για να διαταράσσουν την τάξη. Το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Ένα μεγάλο πανό στο λόμπι έγραφε «Τhe New York War Crimes» έχοντας διαγράψει την λέξη Times – Τους κατηγορούν για συγκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου, όπως και μέλη του προσωπικού τους απευθύνουν την ίδια κατηγορία στη διοίκηση
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε περισσότερους από 100 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που κατέλαβαν τον έλεγχο του λόμπι των New York Times σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της εφημερίδας στη γενοκτονία στη Γάζα. Επίσης, ύψωσαν πλακάτ με τη φωτογραφία της Ισραηλινής δημοσιογράφου της εφημερίδας που συμμετείχε σε μια έρευνα την οποία οι ΝΥΤ ανακάλεσαν κακήν κακώς για τις «σεξουαλικές επιθέσεις ως όπλο πολέμου της Χαμάς», της Ανάτ Σβαρτς.
Οι λόγοι της κατάληψης
Πλην του ρεπορτάζ που αποδείχθηκε μερικώς ή ολικώς πλαστό, η Ανάτ Σβαρτς είχε μια αδυναμία σε αναρτήσεις που καλούσαν να μετατραπεί η Γάζα «σε σφαγείο» και άλλα αντίστοιχα «φιλειρηνικά» τσιτάτα που ωθούσαν σε γενοκτονία. Οι ΝΥΤ έχουν γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής με την κατηγορία της μονομερούς κάλυψης του πολέμου από αναγνώστες αλλά και εργαζόμενους. «Σταματήστε τα πιεστήρια. Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «Η συναίνεση για τη γενοκτονία κατασκευάζεται εδώ» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν.
Οι New York Times απάντησαν με ανακοίνωσή τους: «Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη ιστορία και δεχόμαστε κριτική από κάθε πλευρά. Είμαστε ανοιχτοί σε καλοπροαίρετες διαφωνίες, αλλά απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ότι η κάλυψή μας εμφανίζει προκατάληψη. Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα ομάδων και ατόμων να εκφράζουν την άποψή τους, ακόμη και όταν διαφωνούμε με αυτήν, καθώς σχετίζεται με την κάλυψή μας, αλλά δεν θα αφήσουμε τους επικριτές ή τις εκστρατείες υποστήριξης να μας επηρεάσουν από την ανεξάρτητη ενημέρωση».
Πολλοί από τους διαδηλωτές ξάπλωσαν σε μια αλυσίδα, δημιουργώντας έναν «κοιμισμένο δράκο». Δημιούργησαν επίσης έναν σωρό από μπάζα με εξοπλισμό γραφείου για να εμποδίσουν περαιτέρω την πρόσβαση, γεγονός που εμπόδισε δεκάδες φορτηγά να παραλάβουν εφημερίδες. Η αστυνομία κατάφερε να απομακρύνει τους διαδηλωτές μετά από περίπου τρεις ώρες.
Πως δημιουργείται ένας «Κοιμισμένος Δράκος»
Ο Κοιμησμένος Δράκος χρησιμοποιείται συνήθως για το κλείσιμο της κυκλοφορίας σε καθιστικές διαμαρτυρίες, το κλείσιμο χώρων αλλά και την παρεμπόδιση έργων, σε πολλές παραλλαγές. Η πιο παραδοσιακή είναι όταν διαδηλωτές δένουν τα χέρια τους με τα χέρια του διπλανού διαδηλωτή με χειροπέδες και από πάνω περνούν σωλήνες PVC. Τον σωλήνα μπορούν να τον περάσουν από πάνω άλλοι διαδηλωτές με πίσσα ή με κοτετσόσυρμα ώστε να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τις αρχές να το βγάλουν.
Στις ΗΠΑ, το Πόρτλαντ, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο η αστυνομία είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, οπότε σε λίγες ώρες οι αστυνομικοί τις αφαιρούν. Σε περιοχές που δεν το έχουν ξανασυναντήσει, οι δρόμοι κλείνουν για πάρα πολλές ώρες.
Με την ίδια τεχνική μπορούν να περάσουν την σωλήνα μέσα από τσιμέντο ή κουβά με τσιμέντο για ακόμα πιο πολύωρες καθυστερήσεις ή να κάνουν κύκλο οι διαδηλωτές και να είναι όλοι ενωμένοι με τον διπλανό τους. Δεν μπορούν να μεταφερθούν από την αστυνομία σε άλλο σημείο οπότε η διατάραξη είναι διαρκείας. Επειδή είναι μη βίαιος τρόπος διαμαρτυρίας, τις περισσότερες φορές οι διαδηλωτές «πέφτουν στα μαλακά». Να σημειωθεί πως διαδήλωση πάλι στους ΝΥΤ είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο.