ΗΠΑ : Η «Ημέρα Μνήμης» έκανε τους Αμερικανούς να ξεχάσουν τα μέτρα για την πανδημία
Φαίνεται πως αρκετοί Αμερικανοί έχουν ήδη ξεχάσει τους κινδύνους του κοροναϊού.
Τεράστια πλήθη γέμισαν τις παραλίες της Φλόριντα, του Μέριλαντ, της Τζόρτζια και της Βιρτζίνια στο Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης, της εθνικής γιορτής των ΗΠΑ. Αρκετοί πολίτες δεν φορούσαν μάσκες, ενώ άλλοι αγνοούσαν το κάλεσμα για τήρηση αποστάσεων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και τα δύο μέτρα είναι απαραίτητα για την αποτροπή ενός δεύτερου πανδημικού κύματος.
Το πρόβλημα δεν περιορίστηκε στις παραλίες. Εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media απεικόνιζαν πλήθη, με τους περισσότερους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες, να παρακολουθούν συνωστισμένοι αγώνες δρόμου στη Βόρεια Καρολίνα την Κυριακή.
«Έχουμε κουραστεί από το κλείσιμο στο σπίτι. Δεν φοβάμαι καθόλου τον ιό», δήλωσε στο WGHP η Μπέκι Γούσλεϊ που βρισκόταν στο κοινό.
Ο συνιδιοκτήτης της πίστας αγώνων, Τζέισον Τέρνερ δήλωσε στο WXII ότι οι 2.500 θεατές έγιναν δεκτοί καθώς καλύπτουν μόλις τη μισή χωρητικότητα της εγκατάστασης, ενώ ενθαρρύνθηκαν από το προσωπικό να τηρούν αποστάσεις, χωρίς όμως αυτό να τους επιβληθεί.
«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να επιλέγουν που θα πάνε και τι θα κάνουν», δήλωσε.
Στην Daytona Beach, οι πολίτες γέμισαν τον κεντρικό δρόμο όντες κολλημένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα για να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο πλήθος.
«Δεν εφάρμοζαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και από πολλές απόψεις δεν συμπεριφέρθηκαν όπως θα θέλαμε», δήλωσε στο CNN. «Όταν έχεις 300 με 500 άτομα ανά αστυνομικό, δεν είναι εύκολο να επιβάλεις την τάξη».
Στο Μιζούρι, εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν σε pool party μόλις λίγες μέρες αφού αποδείχθηκε ότι ανάλογο πάρτι στο γειτονικό Αρκάνσας προκάλεσε πολλαπλές νέες λοιμώξεις. Ο κυβερνήτης του Αρκάνσας δήλωσε ότι η πολιτεία του αυτή τη στιγμή βιώνει μια «δεύτερη κορύφωση».
Είναι έτοιμοι να πάρουν το ρίσκο
Τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται στην Αλαμπάμα. Ο δήμαρχος του Μοντγκόμερι, Στίβεν Ριντ, δήλωσε τη Δευτέρα το πρωί ότι πιστεύει ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων στην πολιτεία του έχει δώσει στους κατοίκους μια «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας».
«Παρατηρούμε μια διχασμένη κοινωνία, όπου ορισμένοι πολίτες πιστεύουν ΄τοι το πρόβλημα είναι στο παρελθόν και έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή και είναι πρόθυμοι να πάρουν το ρίσκο», δήλωσε ο Ριντ στο CNN. «Αυτό που δεν σκέφτονται είναι ότι αποτελούν κίνδυνο για τους άλλους όταν δεν δίνουν σημασία στα δικά τους συμπτώματα».
Με τους αξιωματούχους υγείας να προειδοποιούν ότι η πανδημία εξακολουθεί να μην έχει περιοριστεί, οι τοπικοί ηγέτες σε όλη τη χώρα εργάζονται για να επιβάλουν κανόνες για τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια που έχουν επιστρέψει σε λειτουργία.
Στο Χιούστον, ο δήμαρχος αναφέερει ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν όρια χωρητικότητας στα μπαρ και τα εστιατόρια, καθώς η πόλη έχει δεχτεί εκατοντάδες καταγγελίες για παραβιάσεις.
«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι που συναντιούνται μεταξύ τους», ανέφερε ο δήμαρχος Σιλβέστερ Τέρνερ.
«Καμία κοινωνική αποστασιοποίηση, καμία μάσκα. Και έπειτα, αφού τελειώσει το Σαββατοκύριακο της Ημέρας Μνήμης , θα επιστρέψουν στις δουλειές τους ή θα πάνε σε άλλα μέρη όπου θα βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τους υπόλοιπους».
Σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, οι αρχές επέβαλαν απαγορεύσεις για τη μαγειρική σε δημόσιους χώρους και περιορισμούς για τα πικνίκ για να μειώσουν το μέγεθος των δημόσιων συναθροίσεων.
Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η επιβολή των μέτρων είναι αδύνατη, εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των παραβατών.
Μέχρι στιγμής, στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί περισσότερα από 1.634.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 100.000 θάνατοι, ενώ σε αρκετά σημεία της χώρας ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία.
Ανάμεσα σε αυτές και η Ουάσινγκτον, όπου οι ειδικοί παρατηρούν αύξηση των κρουσμάτων σε βαθμό που καθιστά δύσκολο το σενάριο για χαλάρωση των μέτρων.
Μέχρι το Σάββατο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην πόλη μειωνόταν επί 11 συνεχείς ημέρες. Ανν αυτό συνεχιζόταν μέχρι τη 14η μέρα, η πόλη θα ετοιμαζόταν να ανοίξει και πάλι. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες τα κρούσματα σημειώνουν νέα αύξηση.
Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την απαγόρευση στις ΗΠΑ όσων έχουν βρεθεί στη Βραζιλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Βραζιλία είναι πλέον δεύτερη στον κόσμο σε κρούσματα, μετά τις ΗΠΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο κατέγραψε περισσότερες από 15.000 νέες λοιμώξεις.
Πηγή: www.cnn.com