ΗΠΑ: Έρευνα αποκαλύπτει χτυπήματα του Ισραήλ σε περιοχές της Γάζας που έλεγε ότι ήταν «ασφαλείς»
Το NBC News διαπίστωσε ότι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επτά θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της νότιας Γάζας που ο ισραηλινός στρατός είχε ρητά χαρακτηρίσει ως ασφαλείς ζώνες.
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, καθώς ο ισραηλινός στρατός βομβάρδιζε από αέρος τη Ράφα και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σηματοδοτούσε την πρόθεσή της να εξαπολύσει χερσαία εισβολή πλήρους κλίμακας στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, η οποία έχει πλέον διογκωθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Τα συνεργεία του NBC News κατέγραψαν τα αιματηρά επακόλουθα των έξι επιδρομών στη Ράφα και ένα χτύπημα βορειότερα στην ανθρωπιστική ζώνη Al-Mawasi, η οποία είχε επίσης χαρακτηριστεί ασφαλής από το Ισραήλ. Μια σφαγή με τα παιδιά στο επίκεντρο.
Πώς στοιχειοθέτησαν την έρευνα
Τα συνεργεία συγκέντρωσαν τις συντεταγμένες GPS κάθε χτυπήματος, τα οποία έπληξαν μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε ως ζώνη εκκένωσης σε έναν διαδικτυακό διαδραστικό χάρτη που δημοσίευσε την 1η Δεκεμβρίου. Ο χάρτης δεν έχει ενημερωθεί έκτοτε και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν στο NBC News σε δήλωσή τους την Κυριακή ότι παραμένει ακριβής.
Διεθνείς οργανισμοί βοήθειας και κάτοικοι της Γάζας έχουν χαρακτηρίσει τον χάρτη συγκεχυμένο και δυσανάγνωστο. Οι τακτικές διακοπές της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου από την έναρξη του πολέμου θα δυσκόλευαν επίσης την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Η Sari Bashi, διευθύντρια προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε σε συνέντευξή της ότι τα περιστατικά που αναδείχθηκαν στην έρευνα του NBC News δεν είναι μεμονωμένα.
«Οι άνθρωποι φεύγουν σε δρόμους που η κυβέρνηση τους είπε να χρησιμοποιήσουν σε μέρη όπου η ισραηλινή κυβέρνηση τους είπε να πάνε», δήλωσε η Bashi, ο οποίος έχει παρακολουθήσει τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. «Και όταν πηγαίνουν εκεί, σκοτώνονται».
Τρεις ασφαλείς περιοχές για αμάχους είναι βομβαρδισμένες – «Το σπίτι έπεσε στα κεφάλια μας»
Στις 18 Δεκεμβρίου, οι IDF έριξαν φυλλάδια που χαρακτήριζαν τις γειτονιές Tal Al Sultan και Al Zuhur της Ράφα, καθώς και την Al Shaboura, όπου βρίσκεται ένας μεγάλος καταυλισμός προσφύγων, ως ασφαλείς και είπαν στους κατοίκους να πάνε εκεί. Το NBC News διαπίστωσε ότι και οι τρεις τοποθεσίες έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές από τότε. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ομήρους και αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ο Νετανιάχου, μαζί με άλλους ισραηλινούς αξιωματούχους, έχουν επίσης πει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να εισβάλει στη Ράφα για να εξασφαλίσει «την καταστροφή ή την εξάλειψη» της Χαμάς. Αυτό έχει προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία για την ασφάλεια των αμάχων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί. Το NBC News διαπίστωσε ότι η γειτονιά Tal Al Sultan της Ράφα, η οποία χαρακτηρίστηκε ασφαλής σε φυλλάδια που έριξαν οι IDF στις 18 Δεκεμβρίου, έγινε στόχος λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου. Συγγενείς δήλωσαν ότι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Nofal.
«Πολλά από τα ξαδέλφια μου σκοτώθηκαν», δήλωσε ένας από τους επιζώντες, ο Ahmed Younis, σε συνεργείο του NBC News αμέσως μετά την επίθεση. Ο Younis πρόσθεσε ότι είχε μετακομίσει στο σπίτι πιστεύοντας ότι ήταν ασφαλές «αλλά δεν υπάρχει ασφαλής περιοχή. Το σπίτι έπεσε πάνω στα κεφάλια μας».
Το NBC News στον προσφυγικό καταυλισμό Al Shaboura που αποτελούσε «ασφαλή ζώνη»
Λίγο περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου, ένα χτύπημα έπληξε τον προσφυγικό καταυλισμό Al Shaboura, ο οποίος είχε επίσης καταγραφεί ως ασφαλής ζώνη σε φυλλάδιο των IDF. Ένα συνεργείο του NBC News βιντεοσκόπησε δεκάδες πτώματα, μερικά από τα οποία ήταν γυναίκες και παιδιά, μετά το χτύπημα, ένα από τα πολλά που σημειώθηκαν στη Ράφα εκείνη τη νύχτα.
Ένα κτίριο στην Αλ Σαμπούρα ισοπεδώθηκε επίσης από αεροπορική επίθεση στις 20 Απριλίου. Μεταξύ των νεκρών ήταν και η Sabreen Sakani, η οποία ήταν έγκυος 30 εβδομάδων εκείνη την εποχή. Το μωρό της, η Sabreen Alrouh Joudeh, γεννήθηκε ορφανό, αφού οι γιατροί κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μια μεταθανάτια καισαρική τομή και να το σώσουν από το άψυχο σώμα της μητέρας του (σ.σ. σήμερα πέθανε και η μικρή Sabreen).
Περιοχές που ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημοσίως ότι ήταν ασφαλείς βομβαρδίστηκαν επίσης. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Τελ Αβίβ ότι δεν θα υπάρξουν επιθέσεις στο Al-Mawasi, μια στενή λωρίδα παραλιακής γης στην πόλη Khan Younis, υποσχόμενος ότι «οποιοσδήποτε θα βρίσκεται σε ασφαλές μέρος» στην τοποθεσία αυτή. Μετά την 1η Ιανουαρίου, οι IDF συμβούλευσαν τους ανθρώπους στο Χ να εκκενώσουν το Al-Mawasi 11 φορές. Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επανειλημμένα πλήγματα στην περιοχή.
Η απάντηση του ισραηλινού στρατού – «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα»
Στις 4 Ιανουαρίου, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά που χάθηκαν όταν η σκηνή τους χτυπήθηκε από πλήγμα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Πλάνα που τραβήχτηκαν από συνεργείο του NBC News λιγότερο από μία ώρα αργότερα έδειχναν έναν μεγάλο κρατήρα. «Αν το Al-Mawasi δεν είναι ασφαλές, πού θα πρέπει να πάμε; Κανείς δεν μας προστατεύει», δήλωσε ο Καμάλ Σάλεχ, ο οποίος ήταν μάρτυρας του χτυπήματος που σκότωσε συνολικά 14 ανθρώπους.
Το NBC News έστειλε στο IDF τις συντεταγμένες GPS για τα επτά χτυπήματα που εντόπισε σε ασφαλείς ζώνες. Οι IDF απάντησαν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «δεν γνώριζαν κανένα χτύπημα στις συντεταγμένες και τις ώρες που δόθηκαν», για ένα χτύπημα στις 26 Μαρτίου στη συνοικία Tal Al Zuhur. Δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για τις έξι επιπλέον συντεταγμένες. Οι IDF κατηγόρησαν επίσης τη Χαμάς ότι είπε στον κόσμο να αγνοήσει τις οδηγίες της να μετακινηθεί. Είπε σε ένα επόμενο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι θα «ενεργήσει κατά της Χαμάς όπου και αν αυτή δρα, με πλήρη δέσμευση στο διεθνές δίκαιο, κάνοντας παράλληλα διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων».
Η Bashi, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να ακολουθήσουν τις ισραηλινές οδηγίες. «Οι άνθρωποι εκκενώνουν, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους δρόμους που τους είπαν να χρησιμοποιήσουν, πηγαίνουν στο μέρος που τους είπαν να πάνε και μετά χτυπιούνται από αεροπορική επιδρομή ή από εισβολή χερσαίων δυνάμεων», είπε. «Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος στη Γάζα», πρόσθεσε. IN