ΗΠΑ: Eπιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν, με στόχο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2024 16:15

ΗΠΑ: Eπιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν, με στόχο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν την Πέμπτη περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν, με στόχο ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να εντείνει την πίεση στην Τεχεράνη όπως μεταφέρει το Reuters.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ενέργεια αυτή, η οποία ελήφθη σε συντονισμό με τη Μεγάλη Βρετανία και τον Καναδά, στοχεύει πάνω από μία δωδεκάδα οντοτήτων, προσώπων και πλοίων που κατηγορεί ότι διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη διευκόλυνση και χρηματοδότηση της παράνομης πώλησης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Υπουργείο Άμυνας και Εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν (MODAFL).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε στενό συντονισμό με τους Βρετανούς και Καναδούς εταίρους μας, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να καταπολεμήσουν όσους χρηματοδοτούν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν – Μπράιαν Νέλσον

Το MODAFL με τη σειρά του υποστηρίζει τους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών. «Το Υπουργείο Άμυνας του Ιράν συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή και τον κόσμο με την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πρωτοφανή επίθεση στο Ισραήλ και τη διάδοση UAV και άλλου επικίνδυνου στρατιωτικού υλικού σε τρομοκρατικούς πληρεξουσίους» δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την τρομοκρατία και τις οικονομικές πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον.

Προωθητήρας πυραύλου από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, που αποτέλεσε την αφορμή για τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης.

Η Sahara Thunder, η εταιρεία που θεωρείται πως παίζει ρόλο-κλειδί

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο τη Sahara Thunder, κατηγορώντας την ότι είναι μια κύρια εταιρεία-βιτρίνα που επιβλέπει τις εμπορικές δραστηριότητες της MODAFL για την υποστήριξη του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι η εταιρεία παίζει βασικό ρόλο στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την πώληση χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν, πολλά από τα οποία τελικά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας.

Από το 2022, Ρώσοι αξιωματούχοι διαπραγματεύονταν μια συμφωνία για την Sahara Thunder να παραδίδει και να παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη ετησίως σε μια εγκατάσταση στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης η ηγεσία της Sahara Thunder και το ναυτιλιακό δίκτυο, στο οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η εταιρεία βασίστηκε για την πώληση και την αποστολή ιρανικών προϊόντων για λογαριασμό της MODAFL σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βενεζουέλα.

Το προξενικό κτίριο του Ιράν, δίπλα στην πρεσβεία της χώρας στη Δαμασκό της Συρίας μετά την επίθεση της 1ης Απριλίου. Φιλοξενούσε την πρεσβευτική κατοικία και γραφεία.

Οι υπόλοιπες εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις

Μια εταιρεία με έδρα το Ιράν που ασχολείται με την προμήθεια και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η ηγεσία της και μια ιρανική αεροπορική εταιρεία μεταφοράς εμπορευμάτων ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από κυρώσεις. Οι ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχαν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν μετά την πρωτοφανή επίθεσή του στο Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον έχει λάβει έκτοτε μέτρα, μεταξύ άλλων με στόχο το πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν, τη χαλυβουργία και τους φορείς του κυβερνοχώρου. Το Ιράν εκτόξευσε αυτόν τον μήνα περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, την πρώτη του άμεση επίθεση εναντίον του Ισραήλ , σε αντίποινα για μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο συγκρότημα της πρεσβείας του στη Δαμασκό στις 11 Απριλίου, από την οποία σκοτώθηκαν επίλεκτοι στρατιωτικοί αξιωματικοί.

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί ως τώρα την επιχείρησή του εναντίον του προξενικού κτιρίου στη Δαμασκό, που φιλοξενούσε την πρεσβευτική κατοικία και γραφεία.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook