ΗΠΑ: Δικαστήριο διατάζει επίδοξη νύφη να επιστρέψει το δαχτυλίδι αρραβώνα

Δημοσιεύτηκε στις 10/11/2024 18:15

ΗΠΑ: Δικαστήριο διατάζει επίδοξη νύφη να επιστρέψει το δαχτυλίδι αρραβώνα

Τέλος σε μια πολύκροτη δίκη, με επίδικο ένα δαχτυλίδι Tiffany αξίας 70.000 δολαρίων έβαλε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η παραλίγο νύφη Καρολάιν Σετίνο, πρέπει να επιστρέψει το πανάκριβο δώρο του πρώην αρραβωνιαστικού της Μπρους Τζόνσον, από τη στιγμή που ο γάμος ματαιώθηκε.

Η δικαστική απόφαση βάζει τέλος σε μια νομική διχογνωμία που διαρκεί 65 χρόνια στην πολιτεία της Νέας Αγγλίας, στην προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν ποιος φταίει για τη λήξη ενός αρραβώνα.

«Αν δεν υπήρχε το ιστορικό της σεξιστικής καχυποψίας για τις γυναίκες, δεν θα υπήρχε ένας ειδικός κανόνας για το δαχτυλίδι», τόνισε η Ρεμπέκα Τούσνετ, καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ και ειδική στη νομοθεσία περί δαχτυλιδιών αρραβώνων.

Ο αρραβώνας

Ο Τζόνσον και η Σετίνο, οι οποίοι είναι και οι δύο συνταξιούχοι, αρραβωνιάστηκαν το 2017. Όμως η σχέση τους σύντομα ναυάγησε. Ο υποψήφιος γαμπρός αγόρασε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων από το Tiffany’s στη Βοστώνη για περισσότερα από 70.000 δολάρια. Στη συνέχεια έκανε πρόταση γάμου στην αρραβωνιαστικιά του στο γραφικό θέρετρο Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης.

Λίγο καιρό αργότερα χώρισαν. Ο Τζόνσον κατηγόρησε τη Σετίνο, ότι τον κακοποιούσε λεκτικά, ότι δεν τον συνόδευε στις θεραπείες για τον καρκίνο και ότι είχε παράλληλη σχέση.

Ισχυρίστηκε ότι βρήκε στο τηλέφωνό της ένα γραπτό μήνυμα προς έναν άνδρα που έλεγε: «Ο Μπρους μου θα είναι στο Κονέκτικατ για τρεις ημέρες. Χρειάζομαι λίγο χρόνο για παιχνίδι». Η Στείνο  αρνήθηκε ότι είχε σχέση και είπε ότι ο άνδρας στον οποίο έστειλε το μήνυμα ήταν απλώς ένας φίλος.

Η μάχη για το δαχτυλίδι

Το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο αποφάσισε αρχικά υπέρ της Σετίνο, λέγοντας ότι ο Τζόνσον ήταν υπαίτιος για τη λύση του αρραβώνα και ότι εκείνη πρέπει να κρατήσει το δαχτυλίδι. Ο πρώην επίδοξος γαμπρός άσκησε έφεση κατά της απόφασης και το Εφετείο της Μασαχουσέτης αποφάνθηκε υπέρ του.

Το εφετείο δήλωσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει αν η Μασαχουσέτη θα πρέπει να ακολουθήσει άλλες πολιτείες,  όπου τα δαχτυλίδια αρραβώνων επιστρέφονται στον δωρητή εάν ένας αρραβώνας ακυρωθεί, ανεξάρτητα από το ποιος φταίει.

Λύση αρραβώνα

Το Ανώτατο Δικαστήριο με τη σειρά του ανέτρεψε τον κανόνα 65 ετών, ο οποίος όριζε ότι οι δικαστές έπρεπε να αποφασίσουν ποιος έφταιγε για τη λήξη του αρραβώνα και στη συνέχεια να αποδώσουν το δαχτυλίδι στο έτερο μέρος.

«Εντασσόμαστε τώρα στη σύγχρονη τάση που υιοθετήθηκε από την πλειονότητα των δικαστηρίων που εξέτασαν το ζήτημα και αποσύρουμε την έννοια του σφάλματος σε αυτό το πλαίσιο. ‘Οταν, όπως εδώ, ο προγραμματισμένος γάμος δεν πραγματοποιείται και ο αρραβώνας λύεται, το δαχτυλίδι αρραβώνων πρέπει να επιστραφεί στον δωρητή ανεξαρτήτως σφάλματος», έγραψε η αναπληρώτρια δικαστής στην απόφαση.

«…η μόνη σχετική έρευνα σε υποθέσεις δώρου αρραβώνων υπό όρους είναι αν η προϋπόθεση υπό την οποία έγινε η δωρεά -δηλαδή η τελετή γάμου- δεν επήλθε. Όταν ο προγραμματισμένος γάμος δεν πραγματοποιείται, το δώρο αρραβώνων πρέπει να επιστραφεί στον δωρητή», συνέχισε.

Οι αγωγές που ζητούν την επιστροφή των δαχτυλιδιών είναι ουσιαστικά ο τελευταίος τύπος διαφορών που απομένουν για διαλυμένους αρραβώνες που αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια των ΗΠΑ. Οι πολιτείες των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930 άρχισαν να καταργούν τους ισχυρισμούς περί του αποκαλούμενου «βάλσαμου καρδιάς». Πρόκειται για ένα είδος αποζημίωσης για συναισθηματική οδύνη, την οποία μπορούσαν να διεκδικήσουν στο παρελθόν οι γυναίκες σε περίπτωση αθέτησης υπόσχεσης γάμου.

Οι περισσότερες πολιτείες αρχικά ακολούθησαν την προσέγγιση που υιοθέτησε το δικαστήριο της Μασαχουσέτης το 1959, το οποίο έκρινε ότι ο δωρητής ενός δαχτυλιδιού αρραβώνων δικαιούται να το επιστρέψει

© Πηγή: In.gr